A kamaszkori sinus pilonidalis új, minimál invazív műtéti kezelési lehetősége

sinus pilonidalis kezelése

Mi is az a sinus pilonidalis?

A kamaszkor tájékán jelenhet meg először, majd nőknél 18 éves kor körül, férfiaknál 20 éves kor körül van az előfordulás életkori csúcsa. A betegség lényege, hogy a keresztcsonti régió szőrszálai anatómiai okokból (pl túlsúly), túl sok ülés miatt (iskola, számítógépes játékok) a szőrszálak besüppednek a szövetek közé, majd egy vákuum effektus miatt a bőr alsó rétegei közé csúsznak be. Ezek a szőrszálak idegentest reakciót, majd gyulladást, akár tályog kialakulását is okozhatják. (1.ábra)

Korábbi cikkünkben bővebben olvashattak erről:…

sinus pilonidalis hege
1. ábra sinus pilonidalis hege

Milyen műtéti kezelési lehetőségeink vannak?

tályog feltárás: akut esetben, amikor a sinus pilonidalis talaján tályog alakul ki, altatásban a tályog feletti bőrre rámetszünk, a gennyet eltávolítjuk. Mindez csak ideiglenes megoldás, magát a betegséget nem oldja meg.

kimetszés, halasztott varrat: altatásban, hason fekvő helyzetben az elváltozást szélesen kimetsszük, maga a seb hossza a 8-12 cm-t is elérheti. A keresztcsont csonthártyájáig ki kell metszeni a cisztát. Öltéseket helyezünk be, de nem csomózzuk meg. Így a seb nyitva marad. Amennyiben a seb békés, néhány nap, 1 hét után a fonalakat meghúzzuk, a sebszéleket közelítjük és megcsomózzuk azt.

kimetszés, nyitott sebkezelés: a fentiekkel egyező metódus, de nincs halasztott varrat, a seb hetek, hónapok alatt sarjad fel.

vákuum kezelés: a nyitott sebkezelés azon változata, mikor a sebalapra egy speciális szivacsot, majd egy fóliát helyezünk, mindezt egy vákuummal bíró csővel, szívódobozzal kapcsoljuk össze.

kimetszés, primer zárás: a keresztcsontig történik ekkor is a ciszta és környező szövetek eltávolítása, de a sebet rögtön varratokkal zárjuk. Legtöbbször szívó draint, csövet alkalmazunk a felgyűlő folyadék lebocsátása végett.

Endoszkópos kezelési lehetőség

Néhány évvel ezelőtt egy olasz munkacsoport felnőtt, majd egy másik olasz munkacsoport gyermekek sinus pilonidalisanak endoszkópos kezeléséről számolt be (PEPSiT: Pediatric Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment).

Maga a technika igen egyszerű:

műtéti tálca sinus pilonidalis műtét
2. ábra PEPSiT műtéthez szükséges speciális eszközök (fistuloscop)
műtét során folyadékkal feltöltött járat, benne szőrszálak
4. ábra műtét során folyadékkal feltöltött járat, benne szőrszálak

a sinus pilonidalis általában egy üreget alakít ki magának, melyből egy sipoly lesz, ami a bőr felé egy, vagy akár több helyen is utat tör magának. Így lényegében egy alagút és néhány „kijárat” alakul ki. Ebbe a járatba vezetjük az endoszkópot, mely lényegében egy speciális cső. Ebben van egy üvegszálas optika, „kamera”, illetve egy munkacsatorna, ahol folyadék áramlik a járatba és eszközöket tudunk bevezetni. Ezen a munkacsatornán keresztül kamera ellenőrzése mellett fogót (néhány mm!) vezetünk be, mellyel egyesével húzzuk ki a szőrszálakat, a sipolyrendszer összes járatát felkeresvén. Ezután egy különleges endoszkópos kefével „kiradírozzuk” az elhalt, gyulladt szöveteket. A vérzéseket szintén endoszkópos úton, kamera ellenőrzése mellett tudjuk csillapítani.

szőrszálak eltávolítása endoszkópos fogóval
5. ábra szőrszálak eltávolítása endoszkópos fogóval

2. ábra: PEPSiT műtéthez szükséges speciális eszközök (fistuloscop)
3. ábra: az endoszkóp bevezetési módja (lásd. felső kép)
4. ábra: műtét során folyadékkal feltöltött járat, benne szőrszálak
5. ábra: szőrszálak eltávolítása endoszkópos fogóval
6. ábra: vérzéscsillapítás endoszkópos úton, elektromos eszközzel

Milyen előnye van az endoszkópos kezelésnek? 

vérzéscsillapítás endoszkópos úton, elektromos eszközzel
6. ábra vérzéscsillapítás endoszkópos úton, elektromos eszközzel

A korábbi 8-12 cm metszésekkel szemben a meglévő sipoly néhány mm-es nyílásán keresztül történik a műtét. Jelentősen kisebb a fájdalom, gyorsabb a gyógyulás. Hamarabb térhet vissza a beteg a korábbi megszokott életéhez, a sportoláshoz, fürdéshez. A műtét másnapján távozhat a beteg, ha a tapasztalataink alapján megengedhető lesz, a későbbiekben tervezzük az egynapos sebészet keretein belül az ellátást.

Milyen hátránya lehet az endoszkópos kezelésnek?

Bármilyen műtét közben, vagy azután alakulhat ki szövődmény. Természetesen ennél a műtétnél is lehet sebfertőzés, sebszétválás. Az irodalmi adatok szerint sinus pilonidalis hagyományos sebészeti kezelése után (kimetszés, halasztott varrat, primer zárás) a kiújulási arány elérheti a 30%-ot is, míg a PEPSiT eljárás esetén ez 10%. Saját beteganyagunk még nem engedi meg statisztika végzését az – egyelőre – alacsony esetszám miatt.

Kezdeti eredményeink bizakodásra adnak okot.

Mivel jelentősen rövidült a kórházi kezelés ideje (kimetszés esetén 3-5 nap, PEPSiT 1 nap), minimális fájdalommal jár az új műtét, ha a kiújulási arányt nem is sikerül csökkenteni, akkor is javítottunk a betegek életminőségén.
De fontos, hogy bármilyen műtétet is választunk, a sebgyógyulás után mindenképp szükséges a végleges szőrtelenítés, az üléssel töltött idő csökkentése.

Dr. Fadgyas Balázs

Irodalom
Ciro Esposito, Serena Izzo, Francesco Turra,`Mariapina Cerulo, Giovanni Severino, Alessandro Settimi, Marta Iannazzone, Lorenzo Masieri, Giuseppe Cortese, Maria Escolino: Pediatric Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment, a Revolutionary Technique to Adopt in Children with Pilonidal Sinus Fistulas: Our Preliminary Experience, 2017, JOURNAL OF LAPAROENDOSCOPIC & ADVANCED SURGICAL TECHNIQUES

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!