Sinus pylonidalis / Dermoid tömlő – létezik gyermekkorban is?

dermoid tömlő sinus pylonidalis

Betegség a előfordulása

Szerencsére viszonylag ritka a gyermekkori előfordulás, nagy forgalmú osztályunkon az évi 2500 műtétből körülbelül 20-30 ilyen beavatkozás történik. Leggyakrabban kamaszkorban jelentkeznek az első panaszok, mely a hormonális hatásoknak tudható be, illetve a következményes faggyútermelődésnek és szőrnövekedésnek.

Mi okozza?

dermoid tömlő

A keresztcsont felett a bőrön egy behúzódás van, mely bebukik a mély szövetek közé. Egy sipoly, illetve ciszta alakul ki, melynek a belső falában faggyú választódik ki, illetve szőr is nő. Normális esetben a bőr alatt nem kéne sem szőrnövekedésnek, sem faggyú kiválasztódásnak történnie, így a meglévő „virtuális tér” valóságossá válik, egyre nő, hiszen nem tud a külvilág felé ürülni a faggyú, nem tud kifelé nőni a szőr.

Klinikai megjelenési forma

A betegek legnagyobb része a keresztcsont tájékán kialakult fájdalmas, piros, esetleg váladékozó duzzanat miatt jelentkezik rendelésünkön. Ilyenkor általában a korábban meglévő ciszta gyulladt be, alakult tályoggá. Mások már korábban észlelik, hogy a keresztcsont tájékukon egy kis régióban erőteljes szőrnövekedés, vagy váladékozó járat (sipoly) alakul ki.

Kórisme

Az orvosi/sebészeti vizsgálat az esetek többségében elegendő. Nincsen szükség képalkotó vizsgálatra (ultrahang, MRI stb.) Az ultrahangnak egyedül akkor lehet szerepe, ha a vizsgáló orvos nem biztos abban, hogy a gyulladás milyen fokú, kialakult-e már tályog.

Kezelési lehetőségek

Békés környezetben van mód „konzervatív” kezelésre: gondos szőrtelenítés, akár végleges szőrtelenítés is, magas fokú helyi higiénia.

dermoid tömlő sinus pylonidalisSajnos az esetek többségében műtéti ellátásra kényszerülünk. Ilyenkor megfelelő előkészítés után altatásban, hason fekvő helyzetben az elváltozást kimetsszük. Célunk, hogy kóros szövetet ne hagyjunk hátra. Ezért a műtét elején steril kék festékkel a járatokat láthatóvá tesszük (a sipolynyílásba metilénkék oldatot fecskendezünk).

Miután eltávolítottuk az elváltozást, két módon fejezhetjük be a műtétet. Vagy rögtön bezárjuk a sebet egy szívó drain felet, vagy halasztott öltéseket teszünk be és a sebet hetekig nyitva kezeljük. Az első megoldás előnye, hogy a seb rögtön zárt, gyorsabb gyógyulásra van lehetőség.

Viszont ha gyulladásos szövődmény alakul ki, a sebet meg kell nyitni és a továbbiakban nyitva kell kezelni. Nyitott kezelés előnye, hogy a seb szépen, fokozatosan, alulról sarjad fel. Sajnos ez egy több hétig, akár hónapokig eltartó folyamat lehet.

Amennyiben a ciszta befertőződik és tályog alakul ki, akut műtéti ellátásra van szükség. Amennyiben a keresztcsont felett duzzanat, pír és erős fájdalom alakul ki, mielőbb érdemes sebészetet felkeresni. A tályogot mielőbb meg kell nyitni, mely altatásban történik. Ezért is célszerű sebészeti rendelésünket lehetőleg éhgyomorra felkeresni, hiszen akut műtétet az utolsó étkezés után 6 órával tudunk legkorábban elvégezni.

Műtét utáni kórházi és otthoni teendők

A sikeres műtét nem a műtőben fejeződik be. Sőt, a gondos műtét utáni ellátásnak kulcsszerepe van a gyógyulásban. A műtét után fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás, a seb ápolása. Amennyiben „zárt műtét” történt, célszerű néhány napig bent tartani a draint, hogy minél több váladékot távolítson el, ezzel is csökkentve a fertőzés lehetőségét. Sajnos a nagyobb, esetleg elhízott gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve, a nagyobb zsírtömeg miatt nagyobb eséllyel tud elfertőződni a műtéti terület.

A kórházban a kötéscseréket a szülők bevonásával végezzük el, hogy megtanítsuk az otthoni ápolást is.

Amennyiben a „nyitott műtétet” választottuk, akkor a sebet a műtőben kitamponáljuk, a tampont néhány nap után távolítjuk el. A sebet, amennyiben lobmentes tiszta vízzel zuhanyoztatjuk, illetve fertőtlenítjük, kötjük.

Otthon a beteg segítségre szorul: a sebét nem tudja egyedül kötni. Ez kamaszokról lévén szó, sokszor komoly pszichés megterhelést jelent. Ezért is fontos már az elején mindenbe bevonni magát a beteget és a szülőt is. Otthon a sebet rendszeresen kötni, nyitott kezelés esetén zuhanyoztatni kell. A sebgyógyulást követő néhány héttel lehet uszodába, strandra menni, sportolni kezdeni. Az iskolából akár több hetet is ki kell hagyni, hiszen a műtéti terület a sok üléstől feszülhet, fájhat, így a napi 6-8 órás iskolapadban ülés lehetetlen lehet.

Szövődmények

A sinus pylonidalis (dermoid tömlő) gyakrabban fordul elő testesebb, szőrösebb kamaszokban. Ilyen esetben a nagyobb zsírréteg fokozottan hajlamos a fertőzésekre, gyakrabban alakul ki a gondos kórházi és otthoni kezelés ellenére sebfertőzés, sebgennyedés. Sajnos gyakran újul ki a betegség, hasonló panaszokat okozva, akár újabb műtéteket szükségessé téve.

Dr.Fadgyas Balázs

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!