Zika vírus – Még mindig számolnunk kell vele?

Két évvel ezelőtt a rendkívül sok áldozatot követelő Ebola vírus után, újabb világméretű járvány ütötte fel a fejét: a Zika vírus.

Olyannyira súlyos volt a fenyegetettség, hogy komolyan felmerült, sőt egyes egészségügyi szervezetek kampányt is folytattak azért, hogy a Brazíliában sorra kerülő nyári olimpiát mégis más helyszínen tartsák meg. Az olimpia szerencsére nagyobb probléma nélkül lezajlott, de különösen a Dél-Amerikai régió fenyegetettsége nem szűnt meg.

Honnan jött a vírus?

A Zika vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában; nevét a helyi Zika erdőségről kapta. Mivel az okozott betegség annyira hasonló volt a lokálisan rendkívül gyakori egyéb lázas betegségekhez, így sokáig nem is gondolták, hogy új kórokozóról volna szó. A vírus kereskedelem és utazók által jutott Közép- és Dél-Amerikába, valamint a Csendes-óceáni szigetvilágba.

Zika vírusHogyan terjed?

A Zika vírus hordozói különböző fajtájú szúnyogok, melyek leginkább a trópusi klímán érzik kényelmesen magukat. Ez az oka annak, hogy a betegség az északi féltekén nem jelent meg – csupán behurcolt esetek voltak ismertek. A vírus tehát első sorban szúnyogcsípéssel, ritkább esetben emberről emberre a HIV-hez hasonlóan csak szexuális úton vagy vérátömlesztéssel terjed.

 

Milyen betegséget okoz?

A Zika láz önmagában nem egy veszélyes betegség, tünetei rendkívül hasonlóak az influenzához és néhány nap után spontán gyógyulnak. Tekintettel arra, hogy a betegek gyakran nem is igényeltek orvosi ellátást, így a kór jelentősége is sokkal később került felismerésre. A betegség néhány napos lázzal, kiütéssel, izületi és izomfájdalmakkal járhat, valamint kísérheti kötőhártya gyulladás is, de lazajlódhat majdnem tünetmentesen is .

A vírus valódi veszélyt a méhen belüli magzati fejlődésre jelent. Az terhesség első felében fertőzött anyák átadják a magzatnak a vírust, ami súlyos agyi fejlődési elmaradást, úgynevezett microcephaliat eredményezhet. A microcephalia azt jelenti, hogy az arc koponya kifejlődik, ám nagyagyi rész rendkívül kicsi marad. Ezek a csecsemők kivétel nélkül rendkívül súlyos mentális- és fizikális elmaradással jönnek a világra, mely a későbbiek során minimálisan fejleszthető. Brazíliában egy év alatt, majdnem 4000 ilyen csecsemő jött világra 2015-ben.

Mi az oka annak, hogy hirtelen ilyen sok gyermek lett érintett?

Bár jelenleg több elmélet is van ezzel kapcsolatban, a legvalószínűbb válasz a vírus gyors területi terjedésével áll összefüggésben. Mivel az elszenvedett Zika-láz a bárányhimlőhöz hasonlóan egy életen át tartó védettséget hagy maga után, így azokon területeken, ahol a betegség már régebben jelen van (pl.: Afrikában), a lánygyerekek már fiatalabb korukban átesnek rajta, így terhességük során már védettek a vírussal szemben. Mivel a magzatot, csak a terhesség során elszenvedett friss fertőzés károsítja, így a csecsemők egészségesen jönnek a világra. Ha viszont a vírus megjelenik egy új közösségben, ahol még nincs rá védettség, akkor a terhes nők veszélyeztetetté válnak.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Bár a Zika vírus világméretű kutatások központjában áll, egyenlőre még nem áll rendelkezésünkre sem a gyógymód, sem az oltás. Jelenleg az egyetlen effektív megelőzést a szúnyogok elleni védekezés jelenti.

Mit csináljunk akkor, ha Zika fertőzött területre utazunk?

A Zika-láz előfordulása az utóbbi félévben jelentősen csökkent ugyan, de nem szűnt meg, így nem árt utazásunk előtt erről alaposan tájékozódni. A szúnyogok elleni védelem, mint minden trópusi területen fokozottan ajánlott. Terhesség alatt semmiképpen ne utazzunk a vírus által sújtott területekre!

Ha mégis felmerül, hogy elkaptuk a betegséget, akkor sem kell nagyon megijedni, hiszen ahogyan azt korábban említettük, a Zika-láz nem egy veszélyes betegség, néhány napos ágynyugalommal spontán gyógyul. Diagnózisa azonban járványügyi szempontból rendkívül fontos, így mielőbb keressük fel a legközelebbi fertőző betegségekkel foglalkozó centrumot!
Amennyiben valaki fertőzésen átesett, de gyermeket tervez, férfiak esetében legalább 6 hónapos, nők esetében 1 hónapos várakozást javasolnak.

Lehet Zika-járvány Magyarországon?

Szerencsére ez elég valószínűtlen, mivel a betegség terjedéséhez elengedhetetlenek a trópusi szúnyogok, melyek hazánkban nem élnek meg, a nálunk honos fajok, a betegséget viszont nem tudják terjeszteni. Természetesen beutazott esetek előfordulhatnak, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy a járvány törjön ki.

Dr. Zsigmond Borbála

Irodalom: 
WHO (Egészségügyi világszervezet)
CDC (Center for Disease Controll and Prevention)

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 2 Szavazatok átlaga: 5

Close
Read more:
Anyatejes Világnap-14
Anyatej Világnapja az Anyatejgyűjtő Állomáson

Az előző évhez hasonlóan az Anyatejgyűjtő Állomás 2015. évben is megrendezte az anyatejadó anyák tiszteletéreTovább

Semmelweis Nap

FIGYELEM!  Ezúton értesítünk minden kedves szülőt és beteget, hogy 2015. július 1-je, a "Semmelweis Napra"Tovább

Close