Zika vírus – Még mindig számolnunk kell vele?

Zika vírus

Két évvel ezelőtt a rendkívül sok áldozatot követelő Ebola vírus után, újabb világméretű járvány ütötte fel a fejét: a Zika vírus

Olyannyira súlyos volt a fenyegetettség, hogy komolyan felmerült, sőt egyes egészségügyi szervezetek kampányt is folytattak azért, hogy a Brazíliában sorra kerülő nyári olimpiát mégis más helyszínen tartsák meg. Az olimpia szerencsére nagyobb probléma nélkül lezajlott, de különösen a Dél-Amerikai régió fenyegetettsége nem szűnt meg.

Honnan jött a vírus?

A Zika vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában; nevét a helyi Zika erdőségről kapta. Mivel az okozott betegség annyira hasonló volt a lokálisan rendkívül gyakori egyéb lázas betegségekhez, így sokáig nem is gondolták, hogy új kórokozóról volna szó. A vírus kereskedelem és utazók által jutott Közép- és Dél-Amerikába, valamint a Csendes-óceáni szigetvilágba.

szúnyogHogyan terjed?

A vírus hordozói különböző fajtájú szúnyogok, melyek leginkább a trópusi klímán érzik kényelmesen magukat. Ez az oka annak, hogy a betegség az északi féltekén nem jelent meg – csupán behurcolt esetek voltak ismertek. A vírus tehát első sorban szúnyogcsípéssel, ritkább esetben emberről emberre a HIV-hez hasonlóan csak szexuális úton vagy vérátömlesztéssel terjed.

Milyen betegséget okoz?

A Zika láz önmagában nem egy veszélyes betegség, tünetei rendkívül hasonlóak az influenzához és néhány nap után spontán gyógyulnak. Tekintettel arra, hogy a betegek gyakran nem is igényeltek orvosi ellátást, így a kór jelentősége is sokkal később került felismerésre. A betegség néhány napos lázzal, kiütéssel, izületi és izomfájdalmakkal járhat, valamint kísérheti kötőhártya gyulladás is, de lazajlódhat majdnem tünetmentesen is .

A vírus valódi veszélyt a méhen belüli magzati fejlődésre jelent. Az terhesség első felében fertőzött anyák átadják a magzatnak a vírust, ami súlyos agyi fejlődési elmaradást, úgynevezett microcephaliat eredményezhet. A microcephalia azt jelenti, hogy az arc koponya kifejlődik, ám nagyagyi rész rendkívül kicsi marad. Ezek a csecsemők kivétel nélkül rendkívül súlyos mentális- és fizikális elmaradással jönnek a világra, mely a későbbiek során minimálisan fejleszthető. Brazíliában egy év alatt, majdnem 4000 ilyen csecsemő jött világra 2015-ben.

Mi az oka annak, hogy hirtelen ilyen sok gyermek lett érintett?

Bár jelenleg több elmélet is van ezzel kapcsolatban, a legvalószínűbb válasz a vírus gyors területi terjedésével áll összefüggésben. Mivel az elszenvedett Zika-láz a bárányhimlőhöz hasonlóan egy életen át tartó védettséget hagy maga után, így azokon területeken, ahol a betegség már régebben jelen van (pl.: Afrikában), a lánygyerekek már fiatalabb korukban átesnek rajta, így terhességük során már védettek a vírussal szemben. Mivel a magzatot, csak a terhesség során elszenvedett friss fertőzés károsítja, így a csecsemők egészségesen jönnek a világra. Ha viszont a vírus megjelenik egy új közösségben, ahol még nincs rá védettség, akkor a terhes nők veszélyeztetetté válnak.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Bár a Zika láz világméretű kutatások középpontjában áll, egyenlőre még nem áll rendelkezésünkre sem a gyógymód, sem az oltás. Jelenleg az egyetlen effektív megelőzést a szúnyogok elleni védekezés jelenti.

Mit csináljunk akkor, ha Zika fertőzött területre utazunk?

A Zika-láz előfordulása az utóbbi félévben jelentősen csökkent ugyan, de nem szűnt meg, így nem árt utazásunk előtt erről alaposan tájékozódni. A szúnyogok elleni védelem, mint minden trópusi területen fokozottan ajánlott. Terhesség alatt semmiképpen ne utazzunk a vírus által sújtott területekre!

Ha mégis felmerül, hogy elkaptuk a betegséget, akkor sem kell nagyon megijedni, hiszen ahogyan azt korábban említettük, a Zika-láz nem egy veszélyes betegség, néhány napos ágynyugalommal spontán gyógyul. Diagnózisa azonban járványügyi szempontból rendkívül fontos, így mielőbb keressük fel a legközelebbi fertőző betegségekkel foglalkozó centrumot!
Amennyiben valaki fertőzésen átesett, de gyermeket tervez, férfiak esetében legalább 6 hónapos, nők esetében 1 hónapos várakozást javasolnak.

Lehet Zika-járvány Magyarországon?

Szerencsére ez elég valószínűtlen, mivel a betegség terjedéséhez elengedhetetlenek a trópusi szúnyogok, melyek hazánkban nem élnek meg, a nálunk honos fajok, a betegséget viszont nem tudják terjeszteni. Természetesen beutazott esetek előfordulhatnak, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy a járvány törjön ki.

Dr. Zsigmond Borbála

Irodalom: 
WHO (Egészségügyi világszervezet)
CDC (Center for Disease Controll and Prevention)

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!