Malária gyermekkorban – a megelőzés lehetőségei és a tünetek felismerése

malária tünetei

A malária elsősorban trópusi országokban fellelhető (endémiás), szúnyogok által terjesztett betegség, azonban a kedvelt turisztikai célpontok és egyre elérhetőbb légi közlekedés hatására behurcolt esetek országunkban is előfordulhatnak. A kórképet öt különböző ún. protozoon okozza (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae, P. knowlesi). Kiemelt jelentőséggel bír a P. falciparum, mivel ez a kórokozó az esetek jelentős részében súlyos tünetekkel járó betegséget okoz. A falciparum malária elsősorban a szubszaharai afrikai országokra jellemző.

Érdekesség, hogy a XX. század közepéig Magyarországon is elterjedt volt a betegség, melynek a mocsarak szabályozása vetett véget.

A maláriafertőzött országokról pontos listát, illetve térképet találhatunk a WHO, CDC és Fit for Travel weboldalakon:

maláriás területek és kockázatok
Maláriás területek és kockázatok

Fontos megjegyezni, hogy már egy repülőtéri átszállás is elég lehet a fertőződéshez! Az alábbiakban a betegség megelőzésére és tünetek észrevételére helyezzük a hangsúlyt.

Trópusi területre utazás előtt javasolt utazási orvosi tanácsadás igénybevétele. A konzultáció során nem csak malária elleni védekezésről, hanem egyéb betegségek megelőzéséről is hasznos tanácsokat kaphatunk. A konzultáció lehetőleg hónapokkal az utazás előtt történjen meg, mivel a védőoltások hatásának kialakulásához is idő kell.

A malária megelőzésnek több lehetősége ismert:

Gyógyszeres megelőzés (kemoprofilaxis):

A malária megelőzésére használt gyógyszerekkel kapcsolatosan sok információ érhető el, amik számos kérdést vethetnek fel az érdeklődőkben. Mivel sok tévhit is kering a köztudatban, melyek a védekezés elutasításához is vezethetnek, ezért fontos kihangsúlyozni, hogy megbízható forrásokból tájékozódjunk, kérdéseinket egészségügyi szakemberekkel beszéljük meg.

A malária egy súlyos betegség, védettséggel nem rendelkező személyeknél akár halálos kimenetelű is lehet!

A korszerű, atovaquon-proguanil hatóanyagtartalmú tabletta biztonságos és hatásos, a napi szinten alkalmazott láz- és fájdalomcsillapítók mellékhatásának súlyosságát nem haladja meg. Az atovaquon-proguanil profilaxist minden nap, naponta egyszer, azonos időpontban, tejjel vagy étellel szükséges bevenni, az utazás előtt már egy-két nappal elkezdve, az utazás alatt végig, majd hazaérkezést követően további egy héten át. Gyermekek és felnőttek számára adható kiszerelés egyaránt elérhető.

A gyógyszerek beszerzése bizonyos esetekben időigényes lehet, akár több hetet is igénybe vehet a folyamat, mivel előfordulhat, hogy a gyógyszert külföldről kell beszerezni. Ennek a folyamatnak a lebonyolításában készséggel állunk rendelkezésére intézményünkben, de az ügyintézés gördülékeny lebonyolításának érdekében fontos, hogy az utazás tervezésekor, időben vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával és gyógyszerészével, hogy hozzájusson a szükséges gyógyszerkészítményhez.

Keressék kollégáinkat a Vadvirág Patikában, a Heim Pál OGYI közforgalmú gyógyszertárában, annak érdekében, hogy Ön és gyermekük is a legkorszerűbb készítményt használhassa.

szúnyogriasztás

Szúnyogirtók (repellensek):

Szintén több városi legenda ismert a hatásos szúnyogirtókról. Nagy esetszámú vizsgálatok alapján a DEET 20-30%, picaridin, IR3535, citrom/eukaliptusz olaj hatóanyagtartalmú repellensek bizonyultak a leghatásosabbaknak. Egyidejű fényvédelem alkalmazása esetén a naptej után 10-20 perccel használjuk a repellenseket!

Viseljünk hosszú ujjú, világos színű ruhákat, melyeket permethrin hatóanyaggal impregnálhatunk.

maláriás szúnyog illusztráció

Ágyháló alkalmazása:

Ügyeljünk a pontos illeszkedésre, illetve a háló alatti terület szúnyogmentességére, ezt ellenőrizzük alvás előtt! A szobában egyidejűleg alkalmazott ventilátor is elősegíti a szúnyogmentességet.

Álló vizek felszámolása:

Igyekezzünk a vödrökben, cserepekben, gumiabroncsokban stb. felgyülemlett víz lebocsátására, hogy ne tudjanak szaporodni a szúnyogok!

A maláriát terjesztő Anopheles szúnyog napnyugta után aktív, azonban más betegségeket terjesztő egyéb szúnyogok nappal is támadnak!

A betegség tünetei:

A malária lappangási ideje 1-2 hét és 1-2 hónap között a leggyakoribb, azonban akár egy évvel az utazás után is megjelenhetnek a tünetek. Maláriafertőzött területről hazaérkezve egy éven belül jelentkező lázas állapot esetén malária lehetőségére is gondolni kell, még előírás szerint alkalmazott kemoprofilaxis esetén is! Lázas állapot, hidegrázás mellett előfordulhatnak bélrendszeri tünetek (híg székletek, hasi fájdalom, hányás), légúti tünetek, influenzaszerű tünetegyüttes (izomfájdalom, köhögés), sárgaság, el nem nyomható kiütések, sötét vizelet, elesett általános állapot, idegrendszeri tünetek (epilepsziás görcs, tudatzavar). Malária gyanúja esetén azonnali orvosi vizsgálat és ellátás szükséges!

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a malária egy súlyos lefolyású betegség, így mindenképpen javasolt a megelőzés lehetőségeiről tájékozódni és azokat alkalmazni. Amennyiben maláriafertőzött területről hazaérkezve lázas állapot jelentkezik, azonnali kórházi kivizsgálás szükséges! Az ellátó orvost mindig tájékoztassuk az egy éven belüli trópusi utazásról!

Dr. Deák Ábel, Dr. Csepiová Julianna

Források:

UpToDate (Malaria: Clinical manifestations and diagnosis in nonpregnant adults and children, Prevention of malaria infection in travelers)

Daily JP, Minuti A, Khan N. Diagnosis, Treatment, and Prevention of Malaria in the US: A Review. JAMA. 2022;328(5):460–471.

WHO 2022.06.03. (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malaria)

CDC 2022.08.19. (https://www.cdc.gov/parasites/malaria/index.html)

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!