Mumpsz (parotitis epidemica)

mumpsz parotitis epidemica

A járványos fültőmirigy gyulladást egy RNS vírus, a mumpsz vírus okozza. 

Leggyakrabban 5-15 éves gyermekeket érint. Cseppfertőzéssel, közvetlen kontaktussal, nyállal terjed és igen nagy kontagiozitású, azaz igen fertőző betegségről van szó. A tünetek előtt 3 nappal és a tünetek megjelenése után még 7 napig fertőz. A lappangási idő hosszú, átlagosan 14-21 nap. A megfertőzött személyben a vírus az orr, illetve a felső légutak nyálkahártyasejteiben szaporodnak, majd innen kerülnek a véráramban, az egész testet megfertőzve, és jellegzetesen a mirigyes szervek gyulladását okozva.

A lezajlott fertőzés életre szóló védettséget jelent.

A betegség a fertőzöttek 1/3-ában tünetmentesen vagy enyhe formában zajlik. A láz nem minden esetben van jelen, emellett étvágytalanságra, fejfájásra, gyengeségre, rossz közérzetre, nyaki fájdalomra is panaszkodhat a gyermek.

Legjellemzőbb tünetei az 1 vagy 2 oldali parotitis (fültőmirigy) duzzanata, gyulladása.

A fültőmirigy gyulladás következtében helyi érzékenység, duzzanat, nyelési fájdalom alakul ki, a gyermek arca sokszor el is torzulhat. 1-3 nap alatt fejlődik ki a mirigyduzzanat, mely a környező többi nyálmirigyre is átterjed, ezért a nyáltermelés is csökkenhet. A fájdalom és a duzzanat általában 3-7 nap alatt magától elmúlik. Ezen kívül a testünkben található szinte mindegy mirigyes szervben okozhat gyulladást és ennek megfelelően változatos tüneteket, betegségeket idézhet elő. Megfertőzheti az agyhártyákat, agyhártyagyulladást idézve elő, valamint ízületi gyulladás, pajzsmirigygyulladás, vesegyulladás, szívizomgyulladás, belső fülben elhelyezkedő labyrinthus szerv gyulladása miatt nagyothallás, süketség alakulhat ki. Kiemelendő a hasnyálmirigy gyulladás következtében létrejött cukorbetegség, valamint serdülő fiúk körében heregyulladás is előfordulhat, amely súlyos esetben a nemzőképesség elvesztéséhez, sterilitáshoz is vezethet.

A betegség diagnózis az alapos anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat és az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Alapvető terápia a láz- illetve fájdalomcsillapítás, azonban a szövődményes esetekben (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, cukorbetegség, heregyulladás) egyéb terápiás beavatkozások is szükségesek lehetnek.

A mumpsz elleni oltás Magyarországon 1991 óta kötelező, jelenleg kombináltan (MMR) adják.

Élővírus tartalmú kombinált kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltóanyaggal 15 hónaposan illetve 11 évesen (szeptemberben a 6. osztályos korban) oltják a gyermekeket.  A mumpsz elleni oltás mellékhatásai lehetnek láz, lázgörcs, allergiás reakció, ritkán hereduzzanat.

A betegség előfordulása, valamint a szövődmények az oltások óta jelentősen csökkentek.

Azonban a meglazult oltási fegyelem, illetve egyéb ok miatt nem oltott gyermekek, emberek miatt a betegség előfordulásának a csökkenése átmenetinek tekinthető, ezért fontos hogy minden esetben megkapja gyermekünk a védőoltást.

Dr.Szamosújvári Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!