Laparoscopia – nézzünk tévét műtét közben…

Laparoscopia -műtét

A ’80-as évek végén az orvostudományban is térhódításba kezdett az üvegszál optikás technika alkalmazása, amely lehetővé tette flexibilis eszközök alkalmazását. Ezáltal nem csak az eszközök váltak könnyebbé, de a gyógyászat olyan területein is alkalmazni lehetett őket, ahol korábban erre nem volt lehetőség.

Egyik területe az endoscopia, amikor hajlékony eszközzel vizsgáljuk az emésztőrendszer felső (oesophagogastro–duodenoscopia – nyelőcső-gyomor-patkóbél tükrözés) vagy alsó (recto-colonoscopia – végbél-vastagbéltükrözés) részét.

Másik területe a mellkassebészet (thoracoscopia) illetve a hasi sebészet (laparoscopia, amikor merev eszközzel,

a törzsön ejtett 1-2 cm-es nyílásból tekintjük át a CO2 segítségével felfújt testüreget. Ilyenkor a bevezetett kamera által közvetített képet egy monitoron látjuk, amely a beteg mellett helyezkedik el.

Ez a módszer lehetőséget ad diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra egyaránt.

Az eljárás előnye, hogy a betegen a műtét típusától függően 2-3 darab, 1-2 cm-es műtéti seb keletkezik,

a korábbi lényegesen nagyobb műtéti hegeket okozó módszerekkel szemben. Műtét után a beteg sokkal hamarabb felkelthető az ágyból, hamarabb visszatérhet a közel normális életvitelhez, 2-3 nap után otthonába távozhat, és csak varratszedésre kell ismét jelentkeznie. Az otthoni ápolás gyakorlatilag nem jelent megterhelést a családnak, hiszen a beteget nem korlátozza a sebek feszülése okozta fájdalom.

A hasüregi szerveknek is kisebb megterhelést jelent, így a hasi műtétek jelentős hányadában kialakuló hasüregen belüli összenövések, és ezáltal a késői szövődmények veszélye is csökken. Daganatos betegségek során, az esetlegesen folyamatban lévő kemoterápiás kezelés alatt a sebgyógyulási hajlam kedvezőtlenebb, ezért szükségessé váló szövettani mintavételt is célszerű ezzel a módszerrel elvégezni.

A Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti Osztályán a 90-es évek közepe óta végzünk video endoscopos műtéteket. Alkalmazzuk tölcsérmellkas, herevisszér (varicole), epekövesség (cholelithiasis), petefészek ciszták ellátására, a gyulladt féregnyúlvány eltávolítására (vakbélműtét) valamint bizonytalan eredetű, más eszközökkel nem tisztázható kórképek esetében. A behelyezett fémhüvelyeken (trokárokon) keresztül vezetjük testüregbe a változó vastagságú (3 mm- 1,4 cm) eszközöket. A műtét során az operáló orvos a műszer külső végét mozgatva végez beavatkozást, mely a külső monitoron követhető. Műtéti típustól függően egy vagy két orvos segédkezik a kamera és más műszerek kezelésében, miközben a teljes érzéstelenítésről (altatásról) az aneszteziológusok gondoskodnak.

Összefoglalva tehát kijelenthetjük, hogy gyakorlott kézben az ilyen eljárások kisebb műtéti megterhelést, kisebb műtétet követő fájdalmat, gyorsabb gyógyulást, kevesebb „rossz élményt” jelentenek a betegek és családtagjaik számára.

Dr. Bognár Zsolt

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!