A viccek ugyanazt az agyterületet aktiválják, mint a kokain

viccek

A Stanford Egyetem kutatói megkérték kollégáikat és barátaikat, hogy válasszák ki az általuk legjobbnak talált képregényeket. Ezután megmutatták ezeket 16 önként jelentkezőnek, akiknek közben az agyhullámait figyelték egy megfelelő szerkezettel (fMRI).

Hogyan hatnak a viccek?

Azt találták, hogy a humoros képregények ugyanazt az agy, úgynevezett „jutalom áramköreit” aktiválják, mint például a kokain, a pénz, vagy egy csinos arc látványa.

Az agy egy speciális területe (nucleus accumbens) néhány másodperccel a komikus kép megpillantása után jelzett, míg ha humortalan képet nézett az illető, néma maradt.

Az agy ezen területei a kellemes érzésekért felelős hormont a dopamint tartalmazzák. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért érzünk eufóriát egy jó vicc hallatán. A felfedezésnek van egy speciális vetülete is. A depresszió korai szakaszában ugyanis megváltozik az emberek humor iránti érzékenysége, amit ezzel a módszerrel észlelni lehet. Hasonlóan azt is nyomon lehet követni, hogy a depressziós kezelés mennyire hatékony. Ha a kezelés hatására az addig néma agyterület elkezd jeleket kibocsátani, akkor ez azt jelentheti, hogy jó úton járunk.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!