Önök kérdeznek, a pulmonológus válaszol

pulmonológus

1. Kinőhető-e az allergia?

Az allergiás hajlam nem nőhető ki. Hogy veleszületett hajlam esetén kialakul-e allergiás betegség, illetve ha kialakul, milyen gyakoriak és súlyosak a tünetek, azt a környezet és életmód dönti el. Így ha valaki 1500 m magasság felett születik és él, nem lesz házi poratka allergiás, mert ott az atka nem életképes. Ha a fű-pollen allergiás az egész nyarat a Földközi-tengeren egy hajón tölti, nem fog tüsszögni. Mint a példákból is látható, a környezeti hatásokat nehéz elkerülni. Ugyanakkor a bajt sem kell keresni: az atka allergiás lakásában ne legyen meleg, és ne legyen magas a páratartalom, a fű-pollen allergiás pedig ne nyírjon füvet!

Nőknél a terhesség hozhat „regénybe illő” változást. Gyermekszülés után előfordul, hogy „megszűnik” az allergia.

2. Kinőhető-e a gyermekkori asztma?

A csecsemő- kisdedkori asztmás hörghurut, amikor csak a légúti vírusfertőzés során jelentkezik az visszatérő zihálás, az esetek felében iskoláskorban megszűnik. Különösen akkor, ha nincs allergiás a családban. Legnagyobb esély a „kinövésre” azoknál a fiúknál van, akiknél a tünetek korán, 2 éves koruk előtt kezdődtek.

3. Miért inhalációs gyógyszerekkel kezeljük az asztmát?

inhalációA belélegzéssel bejuttatott gyógyszer gyorsan és egyenesen odajut, ahol hatnia kell. Emiatt kevesebb a mellékhatás lehetősége, mert ha belélegezzük a gyógyszert, a tüdőben magas, a vérkeringésben alacsony gyógyszer-koncentráció alakul ki.

4. Hogyan fogom észrevenni, hogy hörgőtágítót kell adni?

Az asztmás állapotrosszabbodás száraz, rohamszerű köhögéssel kezdődik. Vagy ezzel együtt, vagy kicsit később a kilégzés nehezítetté válik, megnyúlik,”hörgő” légzés jelentkezik. Ha a gyermek hátát füllel meghallgatjuk, sípolás hallható.

5. Miért kell a hörgőtágítóból ilyen sokat adni?

Nem az számít, hogy a rohamoldó sprayből mennyit puffogtatunk a szájba (gyermekeknél a spray-hez csatolt toldalékba) hanem az, hogy mennyi jut le ebből a tüdőbe. Minél súlyosabb az asztmás hörgőgörcs, minél kisebb a gyermek, minél rosszabb az inhalációs technika, annál nagyobb mennyiségre és gyakoribb alkalmazásra van szükség ahhoz, hogy elegendő gyógyszer jusson a tüdőbe. Ezért van az, hogy ugyanannyit (vagy többet) kell puffogtatni egy kisgyereknél, mint a felnőtteknél.

6. Miért kell akkor is adni a gyógyszert, ha az asztmás tünetmentes?

Az asztma gyógyszeres kezelése két részből áll:

1. Inhalációs hörgőtágító állapotrosszabbodás esetén

2. Folyamatosan alkalmazott, megelőző-gyulladáscsökkentő kezelés. Ez lehet tabletta vagy inhalációs szer. Azért van erre szükség, mert az asztmás hörgőgyulladás a tünetmentes időszak alatt is zajlik, és kezelés nélkül a légzésfunkció romlásához vezet. A gyulladáscsökkentő kezelés befejezése vagy átmeneti szüneteltetése az orvos feladata. Ezért is szükséges a rendszeres ellenőrzés 3-6 havonta.

Dr. Uhereczky Gábor

Irodalom:

www.asztmasuli.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!