Inhalációs eszközök a gyermekkori asztma kezelésében

inhalációs eszközök

Az inhalációs eszközök használatának megtanítása, gyakoroltatása az orvostól és a szülőtől is sok energiát, időt igényel.

Mégis törekedni kell gyógyszerek belélegzéssel történő bejuttatására, mert így azok kisebb adagban, gyorsabban hatnak, és kevesebb az esély a mellékhatások kialakulására.

A kezelés legkényesebb pontja azonban a megfelelő inhalációs eszköz kiválasztása. 7 éves kor alatt az adagolós aerosolok („spray”, „pipa”) tüdőbe juttatásához mindenképpen segédeszközt kell használni. A korábban „jobb híján” elterjedt pohár módszerrel a bejuttatott gyógyszer mennyisége a nagy veszteség miatt rendkívül bizonytalan, így csak egyéb lehetőségek hiányában ajánlható. Ha mégis vészhelyzetben erre kényszerülünk, a szokásos gyógyszeradag két-háromszorosát javasolt adni és gyakrabban kell ismételni is. Tejfölös pohárral adott 1 puff Ventolintól hörgőtágító hatást várni nem lehet.

inhalációs eszközök
Még a Füles is tanul!

3 éves kor alatt

nem számíthatunk a gyermek együttműködésére, ebben a korban csak maszkkal ellátott eszközt érdemes használni. A puha, jól záródó maszkot a gyermek arcára szorítjuk, az eszköz kis hengeréből  a csecsemő-kisded is 8- 10 légzéssel ki tudja szívni a gyógyszert. A  könnyű szelepek már kis légvételekkel is jól mozognak. A maszk használatát az eleinte tiltakozó  gyermekek is  gyorsan  megszokják.

inhalációs eszközök3 éves kor felett

a gyermek megtanítható arra, hogy csak a száján szívja be a levegőt, ilyenkor a maszkot lehúzhatjuk az eszközről. A gyermek a szájába veszi a szájrészt , 8-10 légzéssel kiszívja a gyógyszert.

3-4 éves kor felett már a nagyobb hengerűrtartalmú toldalék használata is megtanítható. Lényeges különbség az előzőekhek képest, hogy ennek a szelepe sokkal nehezebb, így nagy levegőket kell venni a megmozgatásukhoz. Ezért 3 éves kor alatt még akkor sem javasolt, ha maszkot illesztünk a végére.

inhalációs eszközök5 éves kor felett

már megtanítható a porbelégzők használata is .
A korszerű eszközök helyes alkalmazásakor is kell veszteséggel számolni, így minél kisebb a gyermek és minél súlyosabb a nehézlégzés, annál nagyobb – sokszor a felnőtt adagot is elérő, esetleg azt meghaladó mennyiségű hörgőtágítót kell belélegeztetni.

Ideális az az inhalációs eszköz, amit szülő-gyermek páros elfogad, és eredményesen használ. A megfelelő eszközön kívül azonban minden asztmás gyermeknek rendelkezni kellene részletes kezelési tervvel is. Ez egy jól áttekinthető, rövid akcióterv, amiben pontosan leírjuk, mennyi hörgőtágító adható otthon, mikor kell orvoshoz fordulni, mit kell tenni, ha javul az állapot.

Dr.Gács Éva

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!