Hogyan masszírozzunk autista gyermeket?

autista

Kedves Szülők!

Nagy szeretettel ajánlom a masszázst, mivel magam is egy autista kisfiút nevelő édesanya vagyok és gyógymasszőrként fiamat is masszírozom!

Mielőtt belefognék cikkembe, szeretném tisztázni, hogy a masszázs nem minden autista gyermeknél alkalmazható, hiszen jelentős százalékuk hyperszenzibilis (túlérzékeny) az érintésre, illetve sokan közülük nem is tűrik a testi kontaktust. Az érintéstől kifejezetten agresszívvá, szorongóvá vagy visszahúzódóvá válnak. Azért nem kell elkeseredni és feladni! Ezt is, mint általában mindent, csak fokozatosan lehet bevezetni a kisgyermek életébe.

A masszázst legcélszerűbb este, lefekvés előtt végezni, vagy akkor, mikor tapasztaljuk, hogy a gyermek nyugodt, megközelíthető. A masszázs nagyon jó hatással van az idegrendszerre, így a kezelés alatt segítünk gyermekünknek megszabadulni a stressztől. A módszer segítségével megtanítjuk ellazulni, megnyugodni. Ezáltal nagyban elősegítjük, támogatjuk az anya/apa – gyermek kapcsolatot. Nagyon fontos, hogy mindig nyugodt körülmények között kezdjük meg a masszírozást. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a gyermek mennyit tolerál! Sose legyünk erőszakosak, ha csak 5 perc, akkor annyi. Napról napra növelhetjük az időtartamot. A kezelés előtt beszéljük meg, magyarázzuk el gyermekünknek, hogy mit fogunk csinálni, közben mit fog érezni. Ezzel is fel tudjuk készíteni arra, hogy ne idegenkedjen annyira ettől a dologtól. Közben szólhat halk zene.

autista gyermek masszírozásaA masszázst ütemesen, lassú mozdulatokkal végezzük. Üljünk a háton fekvő gyermek feje mögé! Az apró, körkörös mozdulatokkal az arc közepétől kifelé haladjunk, illetve lentről fölfelé (kivéve az orron). Általában minden lépésben a 3-as, 4-es ujjal dolgozzunk, ahol ettől eltérően, ott ezt külön megemlítem.
Fontos, hogy az egyes lépések között mindig végezzünk lazító simítást az arcon, ezáltal serkentjük az ellazulást! Minden lépést legalább háromszor ismételjünk!

Első lépésként képzeletben osszuk a homlokot három szakaszra, és a hüvelykujjunkat az orrnyeregtől a halántékcsontig, a szemöldök vonalában húzzuk végig háromszor lassan. Ezután lépjünk a homlok közepére és itt is tegyük ugyanezt háromszor. Végül a hajas fejbőr kezdeténél csináljuk meg újra ezeket a mozdulatokat.

Második lépésként apró kis körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a szemöldök vonalát, a szem alatt csak átsimítunk.

Harmadik lépésként az orrnyeregtől indulva, mindkét kezünkkel egyszerre, mindkét oldalon masszírozzuk meg gyermekünk orrát.

autista

Negyedik lépésként az orrtól kiindulva a járomcsont alatt masszírozzuk át az arcot apró köröket leírva ujjunkkal.

Ötödik lépésként a szájzugtól egészen a fülcimpákig masszírozzunk a leírt módszer szerint.

A hatodik, és egyben utolsó lépés: az álcsúcstól kiindulva masszírozzunk!

Ha szeretnénk, és a kisgyermek is igényli, jótékony hatású lehet a fül átmasszírozása.
Remélem sikerült érdeklődésüket felkeltenem és kedvet kapnak ahhoz, hogy gyermekükhöz közelebb kerüljenek a masszázs által!

Cser Kinga

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!