Tapasztalataim a gyermekkorban alkalmazott masszázs pozitív hatásáról

masszázs

A masszázs eredendően az idős korosztályban ismertebb kezelési módszer. Főleg reumás betegségekben.

Azonban egyre gyakrabban alkalmazzák gyermekkorban a gyógymasszázst, mint alternatív kezelési módszert.

Leginkább az ortopédiai és neurológiai osztályon fekvő kis betegeket szokták hozzánk irányítani.
Előfordul,hogy a panaszok hátterében szervi elváltozást nem tudnak kimutatni,és természetesen jellemző még az izomhúzódások,esetleg hosszan tartó ágynyugalom miatt előírt gyógytorna kiegészítő terápiájaként.
A masszázs egy bizalmi kapcsolaton alapuló kezelési mód. Gyerekeknél különösen fontos a bizalom. Sok esetben egy idegen,de számukra szimpatikus embernek szívesen nyílnak meg;elmondják bánatukat,nehézségeiket, amik manapság őket sem kerülik el. Tudják,hogy az orvosi titoktartás minden kórházi dolgozóra vonatkozik, ezért bátrabban „öntik ki” a lelküket. Ráadásul a kellemes masszírozó mozdulatok,csendes környezet,kérésre halk relaxációs zene mellett sok feszültség tud feloldódni.
Legjellemzőbb panaszaik: a lábzsibbadás,fejfájás,nyak-hát merevség,esetleg szédülés .

A terápia kezdetén a kis betegek gyakran még segédeszközt használnak, ezért ha szükséges, akkor eleinte az osztályon, a saját ágyában is történhet a kezelés.

Minden esetben orvos dönti el és írja ki a kezelést, azonban fontos tudni,hogy lázas állapotban,és a menstruáció első három napja alatt nem szabad a masszázst alkalmazni.
Kizáró ok lehet még néhány idegrendszeri betegség is Pl: epilepszia.

masszázs gyermekkorbanA gyógymasszázs a kezelőágyon fekve,25-30percig tart. Finoman,a legkevesebb fájdalmat okozva,és lehetőleg szülő jelenlétében történik.

A feszes,merev izomzat,az izomcsomók, a kezelés hatására fellazulnak. Ezáltal javul a test vérellátása,fokozódik vagy helyreáll a nyirokkeringés,csökken a fájdalom,múlik a zsibbadás,és javul a közérzet,aminek egyenes pozitív hozadéka többek között az iskolai teljesítmény javulása.
A cél minden esetben az izomcsomók kimasszírozása,az izomfeszesség csökkentése,a fájdalom enyhítése,panaszok mérséklése.

Nagyon jó érzés mikor 2-3 kezelés után már nincs szüksége a gyermeknek a segédeszköz használatára, Sokkal vidámabb,mosolygósabb, felszabadult.

„- Az idő,amit a rózsádra vesztegettél:az teszi olyan fontossá a rózsádat.”
” -Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka.-Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért,amit megszelídítettél.
Felelős vagy a rózsádért…”

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Ezzel az idézettel kívánom,hogy valóban hosszú távon eredményes legyen az egészségügyi intézményben elkezdett terápia és kellemes emlék maradjon a gyermekeknek a kórházban
töltött idő.

Füleki Krisztián

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!