Mi az a lepkehimlő?

lepkehimlő

A szülők által gyakran csak lepkehimlőként emlegetett, Erythema infectiosum nevű betegséget a parvovírus B19 vírus okozza.

A vírus világszerte elterjedt, a világ lakosságának kb 80%-a átesik ezen a vírusbetegségen. A fertőzés főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is előfordulhat. A betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) és akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni. A kisgyermekes szülők, és a gyermekekkel foglalkozó személyek is megbetegedhetnek. A lepkehimlő már egy héttel a kiütés megjelenése előtt fertőz, azaz átadható. Mihelyt a kiütések megjelennek, a fertőzés veszélye elmúlik.

A 6-10 napos tünetmentes lappangási időt követő rövid, 1-2 napos hőemelkedéssel, felső légúti hurutos tünetekkel, ízületi panaszokkal, enyhe fejfájással kezdődik a kórkép. Ezt követően észlelik a szülők a gyermekük arcán szimmetrikusan pillangóformát utánzó, egybefüggő, meleg tapintatú maculopapulosus kiütést, jellemző a szájkörüli régió kiütésmentes és halvány, olyan mintha „felpofozták” volna a gyermeket. Az arcon észlelt bőrtüneteket követően rövid időn belül a végtagok feszítő felszínén, a törzsön megjelenő finom csipkerajzolatot utánzó erythemás exanthemák. A kiütések 7-14 nap elteltével múlnak el, de előfordulhat, hogy fizikai terhelés és egyéb behatások (izzadás, napsütés, forró víz) hatására kiújulnak.

A parvovirus B19 jellegzetessége hogy a csontvelőbe is eljut és ott a vörösvérsejtképzés zavarát okozhatják, azáltal hogy a vörösvérsejt-előalakokat tönkreteszik. Egészséges gyermek szervezete ellenanyagot termel a vírus ellen, ezért enyhe fokú átmeneti vérszegénységen kívül egyéb eltérést nem okoz. Azonban immunhiányos személyekben a vörösvérsejtképzés hetekig tartó leállításához vezethetnek. Igen ritkán tüdőgyulladást, illetve agyvelőgyulladást okoz.

Amennyiben a szülő észreveszi a fent részletezett, jellegzetes kiütéseket, javasolt a gyermekünket orvoshoz vinni, mivel a kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek. Speciális terápia nem szükséges, legfontosabb a megfelelő láz és illetve viszketéscsillapító (Fenistil csepp) alkalmazása. Fontos hogy minden bőrirritáló tényezőt kerüljünk, javasolt a gyors zuhanyzás akár naponta több alkalommal, és adjunk lazább ruhaneműt a gyermekünkre. A lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású betegség, szövődményekkel nem jár, és magától gyógyul.

A lepkehimlő egy igen gyakori, legtöbbször ártalmatlan kiütéssel járó vírusfertőzés, azonban egy fontos szövődményt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A terhes nőket érintő parvovírus B19 fertőzés 20 %-ban okoz nonimmuin hydrops fetus, illetve magzatelhalást. Ezért amennyiben gyermekünk lepkehimlőben szenved, feltétlenül tartsuk távol a terhes nőktől, valamint az immunhiányos betegektől, mivel ez az egyébként ártalmatlan vírus, számukra életveszély veszedelem lehet.

Dr. Szamosújvári Judit


Close
Ezt olvastad már? Betegségek, Fertőző betegségek
pösze2
Beszédhibák és fognövekedési rendellenességek

A fognövekedési rendellenességekkel összefüggő, azok talaján kialakuló beszédhibák túlnyomó részt szigmatizmusok, illetve pöszeségek. A pöszeségTovább

tojas
Salmonella fertőzés gyermekkorban

A Salmonella fertőzés vagy szalmonellózis az egyik legismertebb és leggyakoribb hányással-hasmenéssel járó baktérium okozta fertőzésTovább

Close