Mi az a lepkehimlő?

lepkehimlő képe

A szülők által gyakran csak lepkehimlőként emlegetett, Erythema infectiosum nevű betegséget a parvovírus B19 vírus okozza.

A vírus világszerte elterjedt, a világ lakosságának kb 80%-a átesik ezen a vírusbetegségen. A fertőzés főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is előfordulhat.

A Lepkehimlő betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) és akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

A kisgyermekes szülők, és a gyermekekkel foglalkozó személyek is megbetegedhetnek. A lepkehimlő már egy héttel a kiütés megjelenése előtt fertőz, azaz átadható. Mihelyt a kiütések megjelennek, a fertőzés veszélye elmúlik.

 

Erythema infectiosum képe
Lepkehimlő kiütés a gyermek bal arcán

A 6-10 napos tünetmentes lappangási időt követő rövid, 1-2 napos hőemelkedéssel, felső légúti hurutos tünetekkel, ízületi panaszokkal, enyhe fejfájással kezdődik a kórkép. Ezt követően észlelik a szülők a gyermekük arcán szimmetrikusan pillangóformát utánzó, egybefüggő, meleg tapintatú maculopapulosus kiütést, jellemző a szájkörüli régió kiütésmentes és halvány, olyan mintha „felpofozták” volna a gyermeket.

Az arcon észlelt bőrtüneteket követően rövid időn belül a végtagok feszítő felszínén, a törzsön megjelenő finom csipkerajzolatot utánzó erythemás exanthemák. A kiütések 7-14 nap elteltével múlnak el, de előfordulhat, hogy fizikai terhelés és egyéb behatások (izzadás, napsütés, forró víz) hatására kiújulnak.

Egészséges gyermek szervezete ellenanyagot termel a vírus ellen, ezért enyhe fokú átmeneti vérszegénységen kívül egyéb eltérést nem okoz. Azonban immunhiányos személyekben a vörösvérsejtképzés hetekig tartó leállításához vezethetnek. Igen ritkán tüdőgyulladást, illetve agyvelőgyulladást okoz.

Amennyiben a szülő észreveszi a fent részletezett, jellegzetes kiütéseket, javasolt a gyermekünket orvoshoz vinni, mivel a kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek. Speciális terápia nem szükséges, legfontosabb a megfelelő láz és illetve viszketéscsillapító (Fenistil csepp) alkalmazása. Fontos hogy minden bőrirritáló tényezőt kerüljünk, javasolt a gyors zuhanyzás akár naponta több alkalommal, és adjunk lazább ruhaneműt a gyermekünkre. A lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású betegség, szövődményekkel nem jár, és magától gyógyul.

A lepkehimlő egy igen gyakori, legtöbbször ártalmatlan kiütéssel járó vírusfertőzés, azonban egy fontos szövődményt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A terhes nőket érintő parvovírus B19 fertőzés vagyis a lepkehimlő 20 %-ban okoz nonimmuin hydrops fetus, illetve magzatelhalást. Ezért amennyiben gyermekünk lepkehimlőben szenved, feltétlenül tartsuk távol a terhes nőktől, valamint az immunhiányos betegektől, mivel ez az egyébként ártalmatlan vírus, számukra életveszély veszedelem lehet.

Dr. Szamosújvári Judit

figyelem

Panaszok, gyanú esetén az első lépés mindig a beteg házi gyermekorvosa, aki el tudja dönteni, hogy szükséges-e szakorvosi ellátás.
Ha igen, akkor eldönti, hogy a probléma jellege szerint melyik területileg illetékes szakrendelésére küldje a gyermeket, ahová beutalót is ad.

Ha orvoshoz megy, mindig vigye magával gyermeke és a saját TAJ- és lakcímkártyáját, személyi igazolványát!

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!