Szabad-e szoptatni COVID-19 pozitív anyáknak újszülöttjüket, illetve el kell-e őket választani gyermeküktől?

Szabad-e szoptatni COVID-19 pozitív anyáknak


A világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírusfertőzés a terhes nőket és a kismamákat sem kerüli el. Nagyon fontos kérdés, hogy a fertőzött anyák szoptathatnak-e, illetve az is, hogy el kell-e választani őket újszülött gyermeküktől?

Ismert, hogy az anyatej, amellett, hogy nagyon fontos tápanyagforrás a gyermekeknek, antitesteket és egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaz, miáltal számos fertőző és nem-fertőző betegségtől védi meg az újszülöttet. Azonban az újszülött, akinek még nincsen kialakult immunrendszere, a szoptatás, illetve az anyával való kontaktus során megfertőződhet, ami súlyos betegséget is okozhat nála. Elvileg mind az anyatej, az anya bőre, illetve az általa kilélegzett levegő is tartalmazhat vírusokat.

Az egyik vizsgálatban 18 nőt vizsgáltak, akiknél a szülés időpontjában pozitív lett a SARS-CoV-2 teszt.

A nők közül 15-nél mutatott a COVID-19-re jellemző tüneteket, pl. íz és szagérzékelés elvesztése, hasmenés, láz, nehézlégzés, köhögés stb. Az anyáktól összesen 37 anyatejmintát vizsgáltak.
A vizsgált anyatejek egyike sem tartalmazott SARS-CoV-2 vírust! Viszont az anyatejek nagy része tartalmazott vírus-specifikus antitestet, így 76%-a SARS-CoV-2-specifikus IgA-t és 80%-a SARS-CoV-2-specifikus IgG-t! Azaz anyát fertőző vírus nem jutott be az anyatejbe, viszont az anya immunrendszere által termelt antitestek igen.

Ezután, in vitro körülmények között megvizsgálták, hogy az anyatejek képesek-e semlegesíteni a SARS-CoV-2-t, azaz megakadályozni a fertőzést.

Az itt vizsgált 34 tejminta 62%-a, azaz 21 képes volt a vírusfertőzés semlegesítésére! A nem COVID-19-es nőktől származó anyatej nem volt képes in vitro a SARS-CoV-2 semlegesítésére.

Azt is vizsgálták, hogy a mellbimbó környéke tartalmaz-e vírust.

Itt a 70 mintából 8-nál kaptak pozitív jelet, viszont, ha a mellett lemosták a mintavétel előtt, akkor egyik minta sem lett pozitív a SARS-CoV-2 vírusra.
A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy SARS-CoV-2 fertőzött anyák gyermekeinek is a saját anyatejes táplálás az előnyös, hiszen az anyatejbe nem kerül át a vírus, ráadásul az anyatejek nagy része tartamaz vírus-ellenes antitestet, sőt 62%-a in vitro is képes semlegesíteni a vírust, azaz mérsékelheti a fertőzés tüneteit.

Viszont a vizsgálat arra nem adott választ, hogy a táplálás közvetlen szoptatás formájában történjen, vagy közvetve cumisüvegből, illetve, hogy az újszülötteket elválasszák-e az anyáktól, hogy megakadályozzák, pl. a kilélegzett levegőn keresztüli fertőződést.

anyatej fejése

Ezekre a kérdésekre egy másik vizsgálat kereste a választ. Itt a világ 31 országába, köztük Magyarországra is olyan COVID-19 pozitív anyáknak küldtek ki kérdőíveket, akiknek 12 hónaposnál fiatalabb gyermekük volt. Összesen 357 visszaküldött kérdőívet értékeltek.

A kérdőívekben olyan kérdésekre kerestek választ, hogy el kell-e választani a fertőzött anyától a gyermekét, a közvetlen vs. közvetett (lefejt tejből cumisüveggel) anyatejes táplálás az előnyösebb és veszélyes-e az amúgy ajánlott bőr-bőr kontaktus az újszülöttekre?

A vizsgálatban nagyon sokféle adat és eredmény született, én itt csak legfontosabbakat emelem ki.

Az újszülöttkorban (0-30 nap) a fertőzött anyák gyermekeinek 34,9%-a lett pozitív, a későbbi periódusban (1-12 hónap) 80,3%-a.
A tünettel rendelkező anyák nagyobb valószínűséggel fertőzték meg a gyermeküket, mint a tünetmentesek. Viszont a gyermekek közel 80%-a tünetmentes volt, és egy gyermek sem halt meg.

Rövidebb időt kellett kórházban tölteni azoknak az újszülötteknek, akiket nem választottak el az anyjuktól, rendszeres bőr-bőr kontaktusban voltak vele, és közvetlen anyatejes táplálásban részesültek. Ezek mind, külön-külön is rövidítették a kórházban töltött időt.

Azok az újszülöttek, akik nem közvetlenül kapták az anyatejet, nem voltak bőr-bőr kontaktusban az anyjukkal, vagy elválasztották őket tőle, kisebb valószínűséggel tudtak később közvetlen anyatejes táplálkozásban részesülni.

60%-a az anyáknak, akiktől elválasztották újszülött gyermeküket depressziós lett, és 29%-uk nem volt képes szoptatni.

Összességében a vizsgálatok arra utalnak, hogy az anyatejbe nem jut át a SARS-CoV-2 vírus, sőt az anyatej vírus neutralizáló antitesteket tartalmazhat, továbbá a COVID-19 pozitív anyáknál is ajánlott a szokásos újszülött gondozás, azaz a közvetlen szoptatás, a rendszeres bőr-bőr kontaktus a gyermekkel és az újszülött elkülönítése sem szükséges.Prof. Dr. Szalai Csaba

Irodalom
Pace RM, Williams JE, Järvinen KM, Belfort MB, Pace CDW, Lackey KA, Gogel AC, Nguyen-Contant P, Kanagaiah P, Fitzgerald T, Ferri R, Young B, Rosen-Carole C, Diaz N, Meehan CL, Caffé B, Sangster MY, Topham D, McGuire MA, Seppo A, McGuire MK. Characterization of SARS-CoV-2 RNA, Antibodies, and Neutralizing Capacity in Milk Produced by Women with COVID-19. mBio. 2021 Feb 9;12(1):e03192-20.
Bartick MC, Valdés V, Giusti A, Chapin EM, Bhana NB, Hernández-Aguilar MT, Duarte ED, Jenkins L, Gaughan J, Feldman-Winter L. Maternal and Infant Outcomes Associated with Maternity Practices Related to COVID-19: The COVID Mothers Study. Breastfeed Med. 2021 Mar;16(3):189-199.

Fotó:
dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •