A ZIKA-vírusról röviden

Zika-vírus fertőzés illusztráció

A 2016-ban Brazíliában rendezett Olimpiai játékok kapcsán igen sokat lehetett hallani a „rettegett” Zika-vírusról és az általa okozott megbetegedésekről, kiváltképpen a terhes nőket illetve a születendő gyermeküket érintő fejlődési rendellenességekről.

Zika-vírus

A Zika vírus egy egyszálú RNS vírus, a Falvivírus család tagja. Egy ikozaéder alakú, igen ellenálló külső lipidborítással bíró vírus.

Terjedése

A vírus leggyakrabban atrhropod módon terjed, azaz ízeltlábúak terjesztik a vírust csípés útján. A rezervoárja, azaz az ízeltlábú, amely hordozza a vírust és így tovább tudja adni, terjeszteni azt, az Aedes moszkitó. Endémiás terület Afrika és Dél-Amerika egyes területei.

A nemzetközi szervezet (Center for Disease Control and Prevention – CDC) 2017-es ajánlása alapján az aktív vírus transzmisszió az alábbi területek fordulhat elő:

Ázsia (Banglades, Burma, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Maldív, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Kelet-Timor, Vietnám);

Csendes Óceáni szigetek (Fidzsi, Marshall szigetek, Pápua Új Gínea, Szamoa, Szolomon szigetek);

Karib-térség (Tonga, Anguilla, Antigua és Barbuda, Arúba, Barbados, Bonaire, Brit Virgin szigetek, Kuba, Curacao, Dominika, Dominikai Köztársaság, Grenada, Haiti, Jamaika, Montserrat, Puerto Rico, Szaba, Szent Márton-sziget, Szent Vincent és Grenadine szigetek, Szent Lucia, Szent Kitts és Nevis, Szent Eustatius, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek);

Mexikó ; Közép-Amerika (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama); Dél-Amerika (Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guinea, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela);

Afrika ( Angola, Benin, Burkina-Faso, Burundi, Cameroon, Cape Verde, Közép-Afrikai Köztársaság, Chad, Kongó, Côte d’Ivoire, Egyenlítői Guinea, Gabon, Gambia, Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Ruanda, Szenegál, Sierra Leone, Szudán, Tanzánia, Togo, Uganda).

Zika-vírussal fertőzött területek
Zika-vírussal fertőzött területek világszerte

A vírus másik átviteli lehetősége pedig a Zika vírussal fertőzött egyénnel való szexuális kapcsolat létesítése.

Tünetek

A csípés követően az esetek nagy részében semmilyen különösebb tünet, panasz nem mutatkozik, nem bontakozik ki betegség. Az esetek kb 20%-ában azonban 3-12 nap múlva enyhe influenzaszerű (láz, torokfájás, szemkörüli fejfájás, izom- és ízületi fájdalom) tünetek, illetve az arcon, a törzsön, végtagokon megjelenő, viszkető bőrtünetek, valamint kötőhártya gyulladás jelentkezik. Ritka súlyos tünetekként Guillain-Barré syndromát írtak le néhány eset kapcsán. Az esetek legnagyobb részében a betegek gyorsan gyógyulnak, minden egyéb maradványtünet nélkül.

Congenitalis Zika-vírus szindróma

Teljesen más a helyzet azonban, ha várandósságot tervező nőt, illetve férfit és terhes nőt érint a megbetegedés.

Terhes nőket ért fertőzés során a Zika vírus a placentán át bekerül a magzatba és ott egy úgynevezett congenitalis fertőzést, congenitalis Zika vírus megbetegedést okoz.

Jellemző tünetként kis fejkörfogatot (microcephaliát), illetve egyéb központi idegrendszeri eltéréseket (agykérgi fejlődési rendellenességeket, agyszövet meszesedést, agytörzsi fejlődési elmaradást) okoz, ennek következtében pedig értelmi fogyatékosság, epilepszia alakul ki a születendő gyermeknél.

Ezen újszülöttekre, csecsemőkre jellemző az irritabilitás, azaz igen nehezen megnyugtathatóak a csecsemők. Egyéb tünetként jellemző a gyomor-bél rendszer érintő tünetek. Súlyos táplálási nehezítettség fordul elő, amely azt jelenti, hogy gyakran nem tudnak szopizni, cumisüvegből elfogadni a tápszert s nagyon gyakran külső eszközt kell a gyomorba beültetnünk (PEG, Gastrotubus), ahhoz hogy táplálni tudjuk a csecsemőket. Jellemző lehet a gyomortartalom nyelőcsőbe visszaáramlása (gastro-oesophagealis reflux) illetve a székrekedés is. Széles spektrumú szemészeti fejlődési rendellenességek előfordulhatnak (maculáris pigment eltérések, látóideg sorvadás) melyek látásvesztés különböző formáit okoznak.

A Zika-vírus fertőzés diagnózis

A vírus fertőzés igazolására különböző laboratóriumi vizsgálatokat végzünk nemzetközi ajánlás alapján. A nemzetközi ajánlás egy algoritmus alapján segíti a vizsgálati folyamatot, vezethet a diagnózis felállításához.

Többféle vizsgálat álla a rendelkezésünk, amellyel a fertőzést igazolni tudjuk. Amennyiben jelentkeznek a vírusfertőzésre jellemző tünetek, javasolt a tünetek megjelenését követően 1 héttel vizeletből illetve 2 héttel vérből real-time reverz transzkriptáz polimeráz lánc reakció (rRT-PCR) nevű teszt elvégzése, amely ha pozitív eredményt ad, azaz a Zika Virus DNS detektálható a mintában, az akut vírusfertőzésre utal.

Tünetmentes betegek esetében illetve amennyiben további megerősítő vizsgálatok szükségesek, akkor szerológiai vizsgálatokat kell indikálnunk. Ezen vizsgálat során a vérből a vírus ellen a szervezetünk által termelt speciális M-típusú immunglobulin vizsgáljuk egy ún. ELISA nevű vizsgálattal.

Az immunglobulinok termeléshez idő kell, kb 12 hét után válnak pozitívvá, amennyiben a beteg Zika vírussal fertőződött és 4 hónapig detektálhatóak. Ezen vizsgálat hátránya, hogy előfordulhat, hogy tévesen mutatnak pozitív eredményt. Létezik egy úgynevezett PRNT plakk redukció neutralizációs teszt, amely a fertőzés időbeliségéről adhat információt.

A nemzetközi ajánlás igen nagy hangsúlyt helyez a terhes nőkre, illetve azokra, akik terhességet terveznek.

Részletes algoritmus áll a rendelkezésünkre ezekben az esetekben. Minden várandós nő aki Zika-vírus fertőzött területen tartózkodott, javasolt többféle laboratóriumi vizsgálatok elvégzése vérből, 3 alkalommal.

Amennyiben más okból magzatvíz mintavétel (amniocentézis) történik, az ajánlás javasolja a magzatvíz vizsgálatát is a Zika-vírus irányába. A laboratóriumi vizsgálatok mellett kiemelt szereppel bír a terhesség követése. A születendő gyermek méhen belüli vizsgálata magzati UH vizsgálattal által történik, 3-4 hetente.

A gyermek megszületésekor a részletes újszülöttkori és neurológiai vizsgálat mellett elengedhetetlen a fejkörfogatmérés. Ezen vizsgálat a koponya méretéről ad információt és egy nemzetközi skála alapján meg tudjuk állapítani, hogy fenn áll-e a microcephalia, azaz a kisfejűség. Az alapvető fizikális vizsgálatokat követően a legkisebb gyanú esetén is laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégeznünk vérből illetve gerincvízcsapolás útján nyert agyvízből.

Képalkotó vizsgálatokként koponya UH és koponya MR javasolt. Szemészeti vizsgálat illetve hallásszűrés igen fontos.

Terápia

A Zika-vírus infekció leggyakrabban enyhe és kezelést nem igénylő megbetegedés, mely enyhe lefolyást mutatva, kezelés nélkül is meggyógyul. Fájdalomcsillapítást igényelhetnek a betegek. Specifikus vírus ellenes készítmény jelenleg nem áll rendelkezésünkre. A congenitalis Zika vírus szindrómával született gyermek számára terápia jelenleg nem áll rendelkezésre.

Prevenció

Tekintettel arra hogy jelenleg terápia nem elérhető, csak segíteni és gondozni lehet ezen csecsemőket, a megelőzésnek hatalmas szerepe van.

A nemzetközi és saját ajánlásunk az, hogy a családot tervező párok (nők, férfiak) illetve már várandós édesanyák ne utazzanak a fent felsorolt, aktív Zika-vírussal fertőzött területekre. Ezen országokról az alábbi weboldalon naprakész információkat találhatnak (wwwnc.cdc.gov/travel/page/zika-travel-information).

Amennyiben mégis az utazás mellett döntenek alapvető intézkedéseket javasolunk. A moszkitó ellenni védelem egyik alappillére a hosszú, zárt ruházat viselete (hosszú ujjú ing, hosszú nadrág), permehtrinnel előkezelve, amely egy rovarriasztó szer. Javasolt zárt, légkondicionált, moszkitó háló alatti alvás. Számos moszkitó elleni rovarriasztó (DEET, picardin, para-methane-diol) termékek állnak a rendelkezésünkre, melyek emberre nem veszélyesek, azonban a moszkitókra igen.

Tekintettel arra, hogy a Zika-vírus másik terjedési módja a szexuális út, javasolják kondom használatát, kifejezetten a terhesség alatt amennyiben a partnernél felmerül a Zika-vírus fertőzés lehetősége.

A terhességet tervező nők számára a nemzetközi ajánlás az, hogy legalább 8 hetet várjanak, mind a Zika vírus infekcióra jellemző bármilyen tünetek esetén mind pedig tünetmentes esetben. A férfiak esetében szigorúbb az ajánlás, amennyiben tüneteket észlelnek, 6 hónapig nem javasolt a családtervezés.

Összefoglalás

A mai világban a korábban távoli országok, manapság már könnyen elérhetőek és vonzóak főleg a fiatalok számára.

Amennyiben azonban családot tervezünk a közeljövőben, vagy már várandósak vagyunk, kerüljük el ezen országokat. Amennyiben mégis Zika-vírus fertőzött területre utazunk, terhesen, vagy megszületett gyermekünk esetén felmerült a congenitalis Zika vírus malformatio megbetegedése javasolt szakember segítségét kérni és laboratóriumi vizsgálatokat végezni. A megszületett, beteg gyermek komplex gondozása, fejlesztése elengedhetetlen.

Dr. Szamosújvári Judit

A cikk megosztását külön köszönjük!  

Forrás:
Emedicine Zika Vírus, 2017.novemebr 14. Szerzők: Bhagyashri D Navalkele, MD, MBBS, főszerkesztő: Michael Stuart Bronze, MD
CDC Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ: Frissítés: ideiglenes útmutatás a terhes nők gondozásáért felelős egészségügyi szolgáltatók számára Lehetséges Zika vírus expozíció – 2017.Július 28. Titilope Oduyeb
Kép forrása :
CDC Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ: Frissítés: Ideiglenes útmutatás az egészségügyi szolgáltatók számára, akik gondoskodnak a lehetséges terhes nőkről – 2017.Július 28. Titilope Oduyeb

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!