Masszázs gyermekeknek?

IMG_0156 (1)Igen, természetesen.

De mivel sokkal kisebbek, törékenyebbek, kezelésükkor kiemelt figyelemmel kell lenni életkorukra és testi adottságaikra.

Az ember vázizomrendszere és csontozata kb. 21-25 éves korára éri el végleges fejlettségét. A csontok erre az időpontra nyerik el végleges formájukat, fejlettségüket, teherbírásukat. A fiatalabbak csontozata, porcaik, ízületeik, még gyengébbek, fejletlenebbek, törékenyebbek, ezért masszírozásnál ügyelni kell arra, hogy sokkal
finomabb mozdulatokkal, sokkal kisebb erővel szabad rajtuk dolgozni.

Ebből az érzékenységből fakadóan nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő szakember kiválasztására. Nagyon fontos, hogy kizárólag olyan szakembert válasszunk, aki rendelkezik a megfelelő végzettséggel, képzettséggel, és megfelelő gyakorlata is van hozzá, mivel egy rossz kezeléssel, de akár egyetlen rossz mozdulattal is komoly sérülést, csonttörést,de akár maradandó károsodást lehet okozni.

A felnőttekhez hasonlóan, a gyermekeknél is vannak olyan állapotok, amikor kifejezetten tilos a masszázs alkalmazása: Ilyen állapotok a lázzal járó állapotok, különböző bacilusos és vírusfertőzéses megbetegedések,fertőzések, a bőr betegségei, valamint nyílt sebek esetén. Szintén nem masszírozhatók a rosszindulatú daganatos betegek, az akut gyulladásban szenvedők, a vérzékenységben szenvedő (hemofíliás) betegek.

A továbbiakban egyes tipikus masszázsfajtákat és a hozzájuk kapcsolódó korosztályokat tekintjük át – a teljesség igénye nélkül:

IMG_0157 (1)Wellness masszázs, frissítő masszázs

Ezeknek a masszázstípusoknak az alkalmazása kamaszkortól felfelé igazából nem ütközik akadályokba, de ügyelni az arányosan csökkentett idő és erő alkalmazására.

A kamasz kor alatt sem lehetetlen az alkalmazása, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kisebb gyerekeket lényegesen rövidebb ideig lehet, és szabad masszírozni, mint a nagyobbakat. Náluk, a kb. 3-12 év közötti korosztálynál a frissítő masszázsok idejét kb. 15-20 percre válasszuk maximumnak, mert ez az az időtartam, amit még egy helyben végig bírnak ülni vagy feküdni, és az izomrendszerüket sem terheljük túl. A kisgyerekek általában szeretik ha masszírozzák őket, a pozitív visszacsatolás azonnal észrevehető rajtuk, de ha azt látjuk
rajtuk, hogy nagyon nem élvezik, akkor inkább ne erőltessük.

Fontos, hogy a különböző speciális terápiákat, illóolajokat, aromákat lehetőleg kerüljük. Kisebb súlyuk miatt ezek koncentráltabban hatnak rájuk, és egy esetleges allergiás reakció esetén nagyon komoly következményei is lehetnek ezeknek. Erre külföldön, egzotikus helyeken különösen kiemelten figyeljünk.

Szintén fontos, hogy a masszázs intimitása visszaélésekre is okot adhat, ezért lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekünket, különösen idegen helyeken.

Sport, illetve kamaszkori masszázs

A kamaszkorral együtt eljön gyermekeink hirtelen megnyúlása, és vele együtt a sportsérülések, sportbalesetek kora is. Kamasz gyermekeknél nem ritka, hogy egy év alatt 20 centimétert is megnyúlnak, és mivel az izomzat erőssége nem feltétlen tudja követni ezt a növekedési iramot, ez a váz és izomrendszer túlterhelődését okozza.
Ennek a túlterhelésnek az izmok görcsölése, húzódása, súlyosabb esetben a csontok elmozdulása, kiugrása, deformálódása, illetve a gerincből kilépő idegek ki/becsípődése a következménye, és persze sok-sok fájdalom.

A masszázs során a (túl)terhelésnek kiemelten kitett területeket kezeljük: a gerincoszlopot, a nyakat, a vállakat, és a lábakat. A hát masszírozásánál a gerincoszlopot tartó izomkötegek fellazítása a cél, illetve láb esetén a comb és vádli görcsölését orvosolhatjuk masszázzsal, de a fájó boka, és térd fájdalma is enyhíthetők, megszüntethetők.

Az egész nap az iskolában hanyag tartással ülő gyermekeinknél sokszor jelentkezik nyaki- illetve fejfájdalom. Náluk egy nyak- és vállövi masszázs sokat javíthat ezeken fájdalmakon.

IMG_0134 (1)Gyógymasszázs

Gyógymasszázsról akkor beszélünk, ha a masszázs célja kifejezetten az izomszövetek regenerálása, vagy a vázizomrendszer rendellenességeinek helyreállítása, vagy sérülés, baleset utáni rehabilitáció. Gyógymasszázs kizárólag orvosi utasításra és az szerint végezhető.

Ha a gyermeknél a növekedése, fejlődése során bármilyen rendellenességet észlelünk, illetve a sportból származó túlterhelésből származó sérülés keletkezik, vegyük fel a kapcsolatot a gyerekorvossal, és rajta keresztül a szakorvosi ellátórendszer tagjaival. Az orvosok, a gyógytornász, és a gyógymasszőr közösen egyeztetve készítik el a rehabilitációs programot, hogy a betegen a lehető legjobb eredményt érjék el. Kórházi ápolás esetén a pácienst kezelő orvossal kell konzultálni a lehetőségekről.

Babamasszázs

A masszázsból a legfiatalabb 0-3 év közti korosztálynak sem kell kimaradnia, sőt kifejezetten jó hatással van rájuk, mind a testi, mind az idegi, mind a lelki fejlődésükre. A babáknál mind a testet, mind a végtagokat szoktuk masszírozni nagyon finom mozdulatokkal. Ez fejleszti tapintási érzékelésüket, reflexeiket, fejleszti izomzatukat, növeli az izomtónusukat, de az idegrendszerükre is jó hatással van. Fejleszti azt, figyelmesebbé, aktívabbakká teszi őket, és lelkileg is nyugodtabbak, stabilabbak lesznek.

Koraszülöttek esetében is kifejezetten pozitív eredményeket lehet elérni masszírozással, mind fizikai, mind lelki vonatkozásban.

A masszázs további érdekes alkalmazására mutat példát a célirányosan ,a bélrendszer traktusai fölött végzett körkörös masszázs, amely a babáknál sokszor jelentkező tipikus tünetet: a székrekedést, a pangó széklet problémáját orvosolja, ezzel akár gyógyszerek nélkül is helyreállítható a megfelelő bélműködés, és székelés.

Kiss Tünde 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!