Kullancscsípés és amit a kullancsokról tudni érdemes

kullancscsípés

Lyme-kór, FSME-kullancsencephalitis

A kullancsok által terjesztett betegségeknek két típusát különböztetjük meg, a kullancs-borrreliosist (Lyme-kór), melyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, ill. az FSME-vírus által okozott tavaszi-kora nyári meningoencephalitist.

A Lyme-kórnak három stádiuma van, az elsőben a csípést követő 7-10. napon, gyakran influenzaszerű tünetekkel együtt (láz, izomfájdalom, fejfájás), jellemzően a csípő, térd, hónalj tájékon a spirochaeták vándorlásának megfelelően szétterjedő kokárda szerű rajzolat (erythema migrans) alakul ki, de ez a tünet akár rejtve is maradhat. Hónapok múlva, a második stádiumra idegrendszeri (két oldali facialis paresis, agyvelő-, ill. agyhártyagyulladás), szívizomgyulladás és nagyízületi gyulladás jellemzőek, mely leggyakrabban a térdízületet érinti. Évek múltán, a harmadik stádiumban bőrelváltozások (acrodermatitis chronica atrophicans) és idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Nagy adagban, sokáig adott széles spektrumú antibiotikummal teljes tünet-és panaszmentesség érhető el.

Az FSME-kullancsencephalitis az esetek 80%-ában tünetmentesen zajlik le, a tünetekkel járó lefolyás két fázisú, kezdetben, a csípést követő 5-10 nappal láz jellemzi influenza szerű tünetekkel, amelyet egy hetes láztalan időszakot követően az esetek 10%-ában lázkiugrás és agyvelő-, ill. agyhártyagyulladás követ. FSME-encephalitis megelőzése érdekében hazánkban két féle vaccina érhető el, a már kialakult betegség kezelése tüneti terápiát jelent.

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

A kullancsot azonnal el kell távolítani, mert minél több idő telik el a kullancscsípés és az eltávolítás között, annál nagyobb a fertőzés kockázata. Patikában kapható kullancscsipesszel érdemes eltávolítani, ügyelve arra, hogy testét közben ne nyomjuk össze. Nem szabad fertőtlenítőszert vagy bármilyen krémet használni, a bőrhöz közel megfogva, lassú húzó mozdulattal kell kiszedni, nem szabad tekerni. Ha a feje bent marad, az sem nagy gond, néhány nap alatt magától is kilökődik. A parazitát érdemes megőrizni és fel kell jegyezni a kullancscsípés dátumát és helyét. A kullancs eltávolítása után további teendő nincs, antibiotikum, helyi fertőtlenítőszer, antibakteriális krém szükségtelen. A kullancsot automatikusan nem érdemes vizsgálatra beküldeni, mert negatív lelet sem zárja ki a megbetegedés valószínűségét, azonban pozitív lelet esetén sem biztos, hogy kialakul betegség, hiszen nem biztos, hogy a kullancscsípéskor a véráramba juttatta a nyálát és azzal a kórokozókat.

Szerológiai vizsgálat szükséges, ha Lyme-kórra jellemző panaszok lépnek fel (láz, fejfájás, szédülés, ízületi- vagy izomfájdalom, arcidegbénulás, szívritmuszavar).

Amennyiben a csípést követő 7-10. napon fokozatosan növekvő min. 5 cm-es kokárda rajzolatú pír keletkezik, indokolt az antibiotikumos kezelés (doxycyclin/amoxicillin/ceftriaxon/cefuroxim).

tű-syringe-866555_640FSME-kullancsencephalitis prevenciója

FSME-kullancsencephalitis ellen hazánkban két féle oltóanyag érhető el gyermekek számára: FSME-Immun Junior és Encepur Junior.

FSME-Immun Junior esetén az alapimmunizálás három oltás után alakul ki, a második adagot az első után 1-3 hónappal, a harmadik oltást a másodikat követő 5-12 hónappal kell beadni. Az első és második oltást a téli hónapokban érdemes beadni, hogy a tavaszi-nyári kullancs szezon idejére megfelelő immunitás alakulhasson ki. Az oltási sorozat három éven át jelent védettséget, az első emlékeztető oltást a harmadik oltást követően legfeljebb három évvel kell beadni, a továbbiakat öt évente.

Az Encepur Junior oltási rendje a fentiekhez hasonló. Olyan személyeknél, akiknél gyors immunizálásra van szükség, alkalmazható a rövidített oltási séma (0., 7., 21. nap), ez azonban kevésbé hatékony. 16 évnél idősebb személyek esetén felnőtt vaccina ajánlott.

Dr.Hajósi-Kalcakosz Szofia

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!