Október – A hónap érdekességei

október

Tudod-e?

A római naptárban csak sorszámneve volt. Mivel eredetileg a nyolcadik volt a sorban – ami latinul „octo” – október (nyolcadik) lett a neve. A main naptárban az év 10. hónapja. A magyar kalendáriumok „őszutó” vagy „Mindszent havának” emlegetik.
Még tart a „vénasszonyok nyara” – a déli órákban derűs, tiszta, kék égbolt ragyog felettünk, (a napnak még van egy kis ereje), de reggel már gyakori a zúzmara és este is hűvös van. Az ok: a nap alacsonyabban jár, mint nyáron, ezért kevesebb napsugár jut földrészünkre. A éjszaka sokkal hosszabb, mint a nappal. A hosszú, hűvös éjszaka alatt lehűl a levegő és a föld, ezért ébredünk októberben didergő reggelekre.

Változások a természetben

A levél a növény egyik legfontosabb része – amolyan kis „vegyi labor”. Azért veszíti el zöld színét, mert egyre kevesebb vízhez és napfényhez jut. A növény fokozatosan kivonja és a szár szöveteibe raktározza a nehezen pótolható nitrogént és foszfort. Nitrogén nélkül a klorofill is felbomlik – így a levél elveszíti zöld színét. Ám előtűnnek más festékanyagai, mint pl. a narancssárga karotin és az aranysárga xantofill.
A levelek elszíneződése kétféleképpen alakul: vagy a levelek szélétől befelé, vagy az erezetekből kiindulva kifelé halad. Előbb az alsó, idősebb levelek sárgulnak meg, később a feljebb lévő fiatal levelek.
A lehulló levelek sem vesznek kárba – ebből az avarból évek múlva újra felszívható, növényi tápanyag lesz.
20150922_153318Ebben az időszakban már megkezdődik a növények mellett az állatok felkészülése is a közeledő télre. A bogarak, hangyák, méhek fakérgek és kövek alá, vagy előre megépített fészkükbe bújnak.
A sün, a mókus, a hörcsög, a pele, az ürge nagy gyűjtőmunkába kezd. Makkot, bogyókat, gyümölcsöket és egyéb terméseket, valamint bogarakat, lárvákat keresnek és szorgalmasan hordják odújukba, föld alatti üregükbe, hogy a téli napokon ne kelljen kijönniük és nyugodtan tudják (hosszabb-rövidebb ideig) téli álomra hajtani a fejüket.
Most figyelhetjük meg igazán a madarak tömeges vándorlását és elköltözését is…..

Jeles napok:

Október 2-a /Petra – Hivatalosan ez az első lombhullató nap.

Október 4-e/Ferenc – Az állatok világnapja.

Október 6-a – Az 1848-19-es szabadságharc 13 hős tábornokára emlékünk, őket nevezzük az aradi vértanúknak.

Október 15-e /Teréz – A hagyományok szerint ez a szüretkezdő nap, továbbá ez az időszak igen kedvező még a lakodalmasoknak is.

Október 16-a/Gál – A halászat befejező napja. A tavakon, folyókon még egy utolsó, nagy közös halfogást tartanak.

Október 24-e – Az ENSZ napja – hazánk 1955 óta tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének.

Október 31-e – Faültetésre ez a legkedvezőbb nap.
-Történelmi szempontból pedig 1918-ban ezen a napon győzött az Őszirózsás forradalom.

Október utolsó vasárnapján végződik a nyári időszámítás, amely március utolsó vasárnapján vette kezdetét.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!