Mire jó az EU kártya? Kell az nekem?

Európai Egészségbiztosítási kártya

 

Jelenleg a szabályok szerint az Európai Unión belül mindenkinek csak egy országban lehet biztosítása.

Mire jó az EU kártya? Mire tudom használni?

Az EU kártya vagy Európai Egészségbiztosítási kártya Magyarországon ingyenesen igényelhető a területileg illetékes Kormányhivatalnál, ha érvényes TAJ kártyával rendelkezünk.

Az EU kártyával ingyenesen vehetünk igénybe orvosilag szükséges egészségügyi ellátást az EGT (Európai Gazdasági Térség) országaiban, átmeneti tartózkodásunk során. Ilyen ellátás lehet a teljesség igénye nélkül például a magas láz, hányás, hasmenés, törés, zúzódás, baleset, ebből adódóan akár műtét is (pl. vakbélműtét), ami nem várhat, amíg haza tudunk menni.

Az ellátásokat az adott ország szabályainak megfelelően ingyenesen az EU kártyánk terhére kaphatjuk meg az egyenlő bánásmód elve szerint, ha az ellátást államilag finanszírozott helyen vesszük igénybe. De ha ugyanazért az ellátásért pl. ún. kórházi ápolási hozzájárulást, önrészt kell fizetnie a helyi biztosítottnak, akkor azt nekünk is meg kell fizetnünk.
Például, ha Franciaországban fizetnie kell a francia betegnek, akkor nekünk is kell fizetni, ha neki nem kell fizetnie, akkor nekünk sem kell.

Ha fizetni kell hozzájárulást, annak mértéke országonként változó és ennek megfizetése alól az Európai Egészségbiztosítási kártya megléte sem mentesít.

Mit tehetek, ha nincs EU kártyám?

Előfordulhat olyan eset is, hogy közfinanszírozott szolgáltatónál veszünk igénybe az EGT országain belül a szükséges egészségügyi ellátást, de nem tudjuk felmutatni az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, mert nem váltottuk ki, vagy nem vittük magunkkal, ilyen esetben kötelesek vagyunk az ellátásért közvetlenül a külföldi egészségügyi szolgáltatónak fizetni.

Ekkor hazaérkezésünk után a lakóhelyünk szerint illetékes Kormányhivatalnál a kifizetett számla bemutatásával kérhetünk költségtérítést. Erre az ellátást követően 6 hónapon belül van lehetőségünk.

Kell-e az Európai Egészségbiztosítási kártya mellett külön utazási biztosítást kötnöm?

Nem kell, nem kötelező, de érdemes, mert az egészségbiztosítási kártya nem biztos, hogy fedezi az összes felmerülő költséget. Pl. a magánorvosi ellátást vagy a hazaszállítás költségeit.
Ilyenkor télen a síszezonban különösen fontos szempont lehet, hogy a hegyi balesetet szenvedettek felkutatása vagy a hegyi mentés, valamint a völgybe való leszállítás az adott ország biztosítottjainak is díjköteles lehet (ld.: Ausztria, Szlovákia van olyan szolgáltató, aki nem fogadja el az EU kártyát stb.), így az egyenlő bánásmód elve szerint nekünk is az.
Ezt a díjat az egészségbiztosító gyakran nem téríti meg, így azt a betegeknek, vagyis saját maguknak kell állni. Pl. ilyenkor is jó hasznát vehetjük az utasbiztosításnak.

Jó, ha azt is tudjuk, hogy magán-praxisban nem fogadják el ezt a kártyát.

Például, ha Görögországban a tengerparton belelépünk egy kagylóba és bevisznek a tengerparton egy orvoshoz, az orvos kérhet az ellátásért pénzt, nem köteles elfogadni a kártyánkat, ha Ő magánorvos.

Ebben az esetben a számlát benyújthatjuk hazaérkezésünket követően az utasbiztosítónknak, ha kötöttünk utasbiztosítást. Azonban itt se feledkezzünk meg arról, hogy az utasbiztosítóknak általában 24 órán belül be kell jelenteni a biztosítási eseményt.

Jó, ha azzal is számolunk, hogy nem minden esetben jelenti az utasbiztosítás azt, hogy azt az egészségügyi szolgáltató elfogadja közvetlenül. Sok esetben ki kell fizetniük az ellátás árát és utólag nyújthatjuk be a biztosítónak a számlát.

Milyen ellátást kaphatok Magyarországon hazalátogatásomkor, ha EGT országban dolgozom?

Ha például valaki Angliában vagy Németországban dolgozik, ott él, ott fizeti a biztosítását, akkor abban az országban biztosított. Ha ott kiváltja az EU kártyáját, akkor a többi uniós országban így Magyarországon is az EU kártyája terhére, átmeneti tartózkodása alatt, akut esetben, orvosilag szükséges ellátást vehet igénybe.

EU kártya
Az EU kártya minden EGT országban egyforma, ugyanazokat az adatokat tartalmazza. Csak az a különbség, hogy a csillagok közötti mezőben annak az országnak a betűjele olvasható, aki kiadta a kártyát.

Ha valamely országban csak ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatványt állítanak ki, fontos tudni, hogy ez a kártyahelyettesítő nyomtatvány ugyanazokat a jogokat biztosítja, mint az európai egészségbiztosítási kártya.

Fontos, hogy ellátáskor legyen ott az EU kártya, de legkésőbb még aznap mutassák be,

mert a kártyán nincs kiadás dátuma, csak lejárat vagy érvényesség ideje. Így, ha valaki csak utólag mutatná be a kártyát, akkor azt az egészségügyi szolgáltató nem tudja elfogadni, mert nem tudja leellenőrizni, hogy az ellátáskor volt-e érvényes biztosítása. Ezért utólagos bemutatásra csak a kártya helyettesítő nyomtatvány alkalmas, mert ezen látszik az érvényesség kezdete is.

Az Európai Egészségbiztosítási kártya azonban nem alkalmas arra,

hogy valaki pl. évente hazaérkezve elmenjen egy-egy bőrgyógyászati ellenőrzésre vagy bármilyen kontrollra, kivizsgálásra. Ugyan ez is lehet orvosilag szükséges ellátás, de tervezett egészségügyi ellátásra és nem akut ellátásra nem vehető igénybe az Európai Egészségbiztosítási kártya terhére ellátás.

Éppen ezért ilyen ellátást csak abban az országban vehet igénybe mindenki, ahol fizeti az egészségbiztosítását. Nevezetesen ilyen ellátásra pl. Angliában vagy abban az országban van joga, ahol számára az EU kártyát kiadták, de akkor már nem az EU kártyája, hanem az egészségbiztosítása terhére.

Gondoljunk csak arra, ha mi évente elutaznánk pl. Angliába, akkor ott vajon mi elmehetnénk-e a Magyarországon kiadott EU kártyánk terhére ingyenesen egy-egy kontrollra vagy kivizsgálásra, műtétre?

Biztosan nem, mert ez a kártya nem erre való, még akkor sem, ha olyan magyar állampolgár jön haza, aki külföldön él és dolgozik. Mivel ott fizeti a biztosítását, ezért ez a személy akkor sem számít magyar biztosítottnak, ha magyar állampolgár és megvan még a TAJ kártyája és akkor sem, ha gyermek.

Ha mégis itthon szeretné elvégeztetni az ilyen beteg a kivizsgálást vagy egy műtétét, akkor erre 2 lehetősége van.

Az egyik, hogy kifizeti a számlákat és visszaérkezve abba az országba, ahol dolgozik benyújtja a számlákat az ottani biztosítónak vagy tervezett ellátás esetén a külföldi biztosító által kiadott előzetes engedély egy S2 nyomtatvány (2 oldalas) alapján veheti igénybe az ellátást. Ebben az esetben ezen a helyen történő ellátásért nem kell fizetni. Az engedély kiadásának feltételeiről az illetékes – külföldi (ahol a biztosítás van) – biztosító nyújt felvilágosítást.

Fontos tudni, hogy az S2 nyomtatvánnyal, csak abban az országban vagy abban az intézményben vagy azon az osztályon lehet elvégeztetni a szükséges vizsgálatot, amire az engedély szól.

(Nem keverendő össze az S2-es nyomtatvány (ami minden esetben 2 oldalas) az Európai Egészségbiztosítási kártya helyettesítő formanyomtatvánnyal (ami minden esetben 1 oldalas), mert nem ugyanazokat az ellátásokat lehet vele igénybe venni.

Schneidler Margit

Irodalom:

https://www.neak.gov.hu
https://www.origo.hu/jog/20170607-das-jogszerviz-europai-egeszsegbiztositasi-kartya.html
https://www.biztositas.hu/europai-egeszsegkartya.html
https://www.sosugyintezes.hu/l/proba/

Mire jó az EU kártya? Kell az nekem?

Neked van érvényes EU kártyád?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!