Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Salmonella fertőzés gyermekkorban

tojas

A Salmonella fertőzés vagy szalmonellózis az egyik legismertebb és leggyakoribb hányással-hasmenéssel járó baktérium okozta fertőzés a világon. A gyermekgyógyászatban igen nagy jelentőséggel bír, hiszen az 5 évnél fiatalabb gyerekek fogékonyabbak a betegséggel szemben. Általában elszórtan fordul elő, azonban járványok is kialakulhatnak. A megbetegedés nyáron gyakoribb.

Mi okozza a fertőzést?

A Salmonella baktériumnak három fő típusa ismert, amelyek különböző megbetegedések kialakulásához vezetnek. A Magyarországon is gyakran előforduló fertőzéseket a Salmonella enteritidis nevű kórokozó okozza. Ennek a baktériumnak kb. 2000 altípusa (de kb. csak 100 okoz tényleges betegséget) létezik. Ennek köszönhetően egy megbetegedés után a fertőzésen átesett egyén csak részlegesen lesz védett, ami azt jelenti, hogy egy személy többször is lehet szalmonellás.

Honnan kerülhet az emberi szervezetbe a baktérium?

A baktérium többnyire nem megfelelően elkészített (rövid ideig, alacsony hőmérsékleten főtt), fertőzött hús (szárnyas félék -csirkehús!-, sertés, marha), nyers vagy félig főtt tojás elfogyasztása során kerül az emberi szervezetbe. A gyermekek körében fontos szerepe van még a széklettel történő szennyeződésnek, illetve a megfelelő higiénés szokások (pl.: alapos kézmosás) hiányának.

Kik kaphatják el a betegséget, illetve kik tekinthetők fogékonyabbnak a fertőzéssel szemben?

Bárki lehet szalmonellás, azonban ahhoz, hogy egy ép immunrendszerű egyén megbetegedjen, a baktériumnak viszonylag nagy csíraszámban kell bekerülnie az emberi szervezetbe. A valamely okból csökkent immunitású személyek (pl.: gyulladásos bélbetegség, szteroid terápia), illetve a csecsemők esetében azonban kevesebb kórokozó is képes betegséget előidézni.

A szervezet természetes védekező mechanizmusokkal rendelkezik a baktériummal szemben. Ezek közé tartozik például, hogy a gyomorsav elpusztítja azokat. Az újszülötteknek és a fiatal csecsemőknek azonban kevésbé „savas” a gyomruk, valamint gyorsabban halad át rajta a táplálék, ezáltal fogékonyabbak a fertőzéssel szemben.

Hogyan alakul ki a megbetegedés?

A baktérium a tápcsatorna falában gyulladást vált ki. Elsősorban a vékonybél utolsó, illetve a vastagbél kezdeti szakaszát érinti a folyamat.

salmonellaMilyen tüneteket okoz?

A Salmonella enteritidis különböző klinikai tünetegyütteseket képes előidézni.

1.) Akut gyomor-bél hurut: Ez a leggyakoribb forma. 6-72 órás lappangási időt követően hirtelen hányinger, hányás, köldök körüli vagy jobb alhasi görcsös hasfájás, enyhe-súlyos vizes, bűzös hasmenés lép fel. A széklet tartalmazhat vért, nyákot is. A fenti tüneteket többnyire mérsékelt láz (38,5-39 °C) kíséri.

2.) Szepszis (vérmérgezés): A fertőzés egy súlyos formájának tekinthető, amikor a baktérium bekerül a vérbe, és az egész szervezetet érintő gyulladás jön létre. Magas lázzal, hidegrázással, elesett általános állapottal jár. Általában hasmenéses tünetek előzik meg.

3.) Bélrendszeren kívüli fertőzés: Ha a Salmonella bekerül a véráramba, utána képes megtapadni a szervezet egyéb területein is, ahol helyi gyulladást vált ki. Ilyen módon okozhatja a csontvelő, az agyhártya, a vese vagy akár a szív megbetegedését is.

Mi kell a pontos diagnózishoz?

A diagnózis felállításához szükséges a tünetek ismerete, a beteg fizikális vizsgálata, valamint a széklettenyésztés elvégzése.

Hogyan kell kezelni a betegséget?

1.) Tüneti kezelés: Ebben a betegségben nélkülözhetetlen a tüneti terápia. Mivel a gyerekek nagyon könnyen kiszáradnak egy akut hasmenéses megbetegedés során, esetükben elsődleges szerepe van a megfelelő folyadék- és ionpótlásnak. Az ionpótláshoz rendelkezésre állnak a patikákban kapható ún. rehidráló oldatok. Amennyiben otthoni körülmények között nem megoldható a megfelelő folyadékbevitel, infúzió adására, kórházi felvételre van szükség. Székletfogók adása TILOS, hiszen a cél az, hogy a kórokozó minél előbb távozzon a szervezetből. A hasfogók hatására kevesebb székletet ürít ugyan a beteg – és a szülő azt hiszi, hogy kevesebb folyadékot veszít a gyermeke -, azonban a folyadék ebben az esetben a belekben pang, csak nem ürül ki, de a kiszáradás veszélye ekkor is fennáll. Smectit és racekatodril tartalmú készítmények alkalmazása viszont enyhítheti a tüneteket. Probiotikumok adása nem szükséges, mert közülük csak két készítmény (Lactobacillus GG-t és Saccharomyces Bulardii-t tartalmazó szerek) esetében mutattak ki nagyon csekély jótékony hatást. NEM kell diétáztatni sem a gyermeket! Tekintve, hogy láz és erős hasfájás kíséri a betegséget, a láz- és fájdalomcsillapításról sem szabad megfeledkezni.

2.) Antibiotikum kezelés: A Salmonella enteritidis által okozott gyomor-bél hurut esetén rutinszerűen nem kell antibiotikumot adni a gyermeknek, hiszen az elősegíti a krónikus baktérium ürítés kialakulását. A tünetek általában 2-7 nap alatt spontán megszűnnek. A súlyosabb fertőzések, illetve csecsemők esetén azonban mégis szükségessé válhat az antibiotikum terápia. Erről minden esetben egyéni elbírálás alapján a gyermek kezelőorvosa dönt.

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Gyermekek esetében a fertőzés megelőzésében elsődleges és nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelő higiénés szabályok (pl.: alapos kézmosás) betartásának. Emellett fontos a megfelelő konyhatechnikai módszerek alkalmazása. A Salmonella enteritidis elpusztul, ha 1 órán át legalább 54,4 °C-on vagy 15 percig 60 °C-on tartjuk.

Meddig fertőz?

Emberről emberre történő átvitel esetében egy szalmonellás egyén addig fertőz, amíg a székletében ürül a baktérium. Ez több hét (4-5) vagy akár több hónap is lehet. Egymást követően két negatív széklettenyésztés szükséges ahhoz, hogy valakiről kimondhassuk, hogy már nem tekinthető szalmonella ürítőnek. Ha egy családon belül valaki elkapja ezt a betegséget, kb. 60 % az esélye, hogy más családtag is megbetegszik.
Dr. Mészáros KingaClose
Read more:
autoimmun ízületi gyulladás
Autoimmun eredetű ízületi gyulladás

Gyermekkori ízületi betegségek nem autoimmun okairól már korábban írtunk (2016 augusztus, Dr. Németh Ágnes, Gyermekkori ízületi gyulladások). Jelen...

Orvosi zsálya
Orvosi zsálya (Salvia officialis)

Egy kilencven felé járó emberről mesélték (aki a teniszütő-húrozás nehéz mesterségét űzte), amikor megkérdezték tőle, hogy mi a...

Close