Marihuána hajlamosít pszichiátriai megbetegedésekre

marihuána

2500 fiatal vizsgálata alapján holland kutatók megállapították, hogy

a marihuána használata a serdülőkorban, vagy a fiatal felnőttkorban szívott marihuánás cigaretta hajlamosít pszichiátriai megbetegedésekre.

Sokan érvelnek amellett, hogy a marihuánát engedélyezni kellene, hiszen enyhíti a fájdalmat és egyes betegségekben, mint például a szklerózis multiplex, kezelésére is lehetne használni.

A marihuána hatóanyaga az agyban dopamin felszabadulásához vezet, ami kellemes közérzetet biztosít, viszont hosszú távon kóros, pszichotikus tüneteket is okozhat. A vizsgálat alapján a marihuánát használók között 6%-kal nagyobb eséllyel alakultak ki pszichiátriai betegségek, mint például skizofrénia, kóros érzékcsalódás, vagy mániás depresszió. Minél több ilyen cigarettát szívott valaki, annál nagyobb esélye volt a betegségek kialakulására. Különösen azoknál volt magas a kockázat, akiknél a családban már előfordult pszichiátriai betegség.

Ezeknek az embereknek, ha rendszeresen szívtak marihuánás cigarettát, 50%-os esélyük volt arra, hogy a vizsgálat időtartama alatt (4 év) pszichotikus tünetek alakuljanak ki náluk.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!