Színkavalkád- a színek jelentése

színek jelentése

A színek jelentése és gyógyító felhasználásuk

„Élvezd a színek tisztaságát a virágok illatát, és a melegen sütő nap fényét, mely beragyogja minden pillanatod!”

Festő legyen a talpán, aki szebb és látványosabb színeket tud kikavarni annál, amelyben most az őszi fák és bokrok pompáznak. A lehullani készülő falevelek itt-ott még a zöld, de jobbára már a sárga, a barna, a piros, az aranybarna és a rozsdabarna gazdag árnyalatait mutatják. A természetet járó ember ilyenkor szinte kapkodja a fejét és próbál minél több szépséget magába szívni és emlékként a közelgő téli napokra elraktározni. De a szemet-lelket gyönyörködtető látványok átélésére és felidézésére nem csak a hideg és rideg időben van szükségünk! Az lenne a jó, ha mindig el tudnánk mondani: „Ma jó napom van, gyönyörűnek és színesnek látom a világot!” Ilyenkor ugyanis örülünk, boldogok és vidámak vagyunk, mindent könnyebben, egyszerűbben el tudunk intézni. Ellenben, ha bánatunk van, nehézségeink adódnak, betegek vagyunk, fájdalmaink vannak, akkor sötétben látunk, szürkének-feketének tűnik környezetünk.

Beható kutatások igazolták és megállapították, hogy adott helyzetekben egyes színek szinte mágikusan hatással bírnak. Kihatnak hangulatunkra, érzéseinkre, lelkivilágunkra. A színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái, minőségei. A Nap által sugárzott fény pedig az életet testesíti meg, hiszen hatása nélkül az élet nem lehetséges. A sötétség és a fény ellentétpár összetartozik és együttesen hozzák létre a színek világát. Egyes színek a fényhez, más színek a sötétséghez állnak közelebb.

1. Kék

kék1-flash-731488_640 (1)A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, harmónia, biztonság, nyugalom, a feloldódás, végtelenség érzését kelti. –Megnyugtat, fékez, koncentrálásra késztet, hűt, élesíti intuícióinkat, megnyugtatja lelkünket és gondolatainkat. Remek a helyi gyulladások enyhítésére, szemölcsök visszaszorítására, szem- és fülgyulladás csökkentésére.
Betegség vagy kifáradás esetén megnő rá az igény. Pihenésre irányuló vágyat mutat.

színVilágoskék

– Összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású;
– Magas vérnyomás;
– Gyulladások;
– Fertőzések;
– Pajzsmirigy és torokbetegségek;
– Hörghurut és tüdőbetegségek;
– Égések, csípések;
– Magas láz ellen hatásos.

2. Zöld

színA bizalom, remény, a hit, az újrakezdés színe. A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. A természet egyik alapszíne, erős nyugtató hatása van, ezért igen jó a központi idegrendszer bajainak kezelésére.
Új lehetőségekben gazdag jövőképet jelez. A fejlődés, megújulás, határozottság, önbizalom igényét mutatja. Kiegyensúlyoz, feloldja a feszültséget, megnyugtat.
A kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát fejezi ki.
– harmóniateremtő,
– szívbetegségek,
– megfázások,
– fejfájások,
– szembetegségek,
– fekélyek,
– érrendszeri megbetegedések esetén,
– valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

3. Vörös

színMelegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz. A renyhe és redukáló folyamatokat új lendületbe hozza, erősíti a gondolkodást. Túlzott mértében konfliktusérzést, türelmetlenséget, agresszióra való hajlamot mutathat.

Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez;
– növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést;
– csökkenti a fáradság érzését, krónikus betegségeket old fel;
– vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás (arcüreggyulladás), ízületi gyulladás, depresszió, légzőszervi hurutok, középfülgyulladás, bőrbetegségek esetén kiegészítő kezelésként jól alkalmazható;
– egy piros színű villanykörte segítségével serkenthetjük a szervezet méregtelenítését;
– túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget okozhat.

4. Sárga

színAz értelem és a megértés színe. Könnyíti a tanulási folyamatot, élénksége enyhíti a depressziót és vigaszt nyújthat a napi csalódások után. Ha sárga színű izzót használunk, a lakást a melegség érzése járja át.

Vágy a boldogságra, vidámságra, nevetésre, a korlátoktól mentes szabad életre, felszabadultság érzésére, intellektuális élményekre. Kíváncsiság, érdeklődés, tudásszomj, szellemi frissesség a jellemzői a jelenlegi állapotnak.
Nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményeket jelez;
– az emésztési folyamatokat irányítja;
– erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat;
– a májra, az idegrendszerre és a bőrre is kedvezően hat.

5. Narancs

színA narancs kevert szín, a piros és a sárga elegye, így ötvözi a két szín tulajdonságait. Ez a szín, fény formájában is, melegséget, jóságot, megértést közvetít. Fokozza az étvágyat és kíváncsiságot. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít, izgat. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe;
– ösztönző hatású,
– emésztési zavarokra hat,
– depresszió ellen javallott,
– erősíti az immunrendszert,
– kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését,
– jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre,
Erősíti a méhet.

6. Ibolyakék (lila)lila-crocus-267865_640

Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe. Elmélyültségre, elvarázsoltságra, misztikus élményekre, irányuló vágyat jelez. Jelentheti a szerelemre irányuló erős vágyat is.
Az ibolya
– nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert,
– fejfájásra,
– nyirokkeringési,
– hormonális problémákra,
– rosszindulatú daganatok esetén alkalmazható.v

7. Barna

Ez a szín arra utal, hogy az ember nagy fontosságot tulajdonít kényelmének, családjának, otthonának, egészségi állapotának.
Az anyagi lét, a létbiztonság kérdései, a test szükségletei, a családi harmónia megteremtése foglalkoztatják jelenleg.

szín

8. Szürke

Az elhatárolódás, egyedüllét, szabadság, titkolózás vágyára utal. Az önként vállalt magányosság színe.
Aki ezt a színt részesíti előnyben, nem akar feltűnést kelteni, de magáról azt gondolja, hogy más mint a többi ember. Titokban vágyik az elismerésre, tapasztaltnak érzi magát. Semlegességet, hivatalos távolságtartást is mutat.

szín

9. Fekete

Az eltűnés, lemondás gondolatát szimbolizálja. Az abszolút passzivitás, vágytalanság színe. A csalódott, halálosan fáradt, kimerült ember színe, olyan helyzetben kívánjuk, amikor hirtelen egyszerre túl sok inger ért minket, például egy fárasztó utazás, rossz hírek, csalódás, túlhajszolt munka után.

szín

10. Fehér

A legérdekesebb „színünk”, hiszen az összes színt magába foglalja. Egy prizma segítségével megcsodálhatjuk, amint a fehér fényt a szivárvány összes csodálatos színére bontja.
A fehér a tisztaság, a tökéletesség jelképe. Örömöt és vigasságot hoz, feltölti a csakrákat, védelmezi az összes testrészt, méregtelenít.

Használjuk ki a színek gyógyító erejét!

Úgy öltözködjünk, oly módon rendezzük be lakásunkat, azt együk stb., ami színével is segíthet megoldani az adott problémánkat!

Régen a boszorkányok is alkalmazták; képesek voltak színekkel befolyásolni a test energiaközpontjainak működését. Ma pedig már mindez elismert pszichológiai módszer egy-egy terápiában.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!