A talpmasszázs gyógyító ereje

talpmasszázs

A talpmasszázs, más néven reflexológia tudománya több ezer éves múltra tekint vissza.

Ezt az ősi gyógymódot először Indiában, Kínában, Japánban, Egyiptomban és Oroszországban kezdték alkalmazni. A napjainkban ismert talpmasszázs egy amerikai orvos, Dr. William H. Fitzgerald nevéhez fűződik. Fitzgerald 1913-ban fedezte fel újra ennek a masszázsnak a jótékony hatását, mely később zónaterápiaként vált ismertté.

A reflexológia szerint a talpon az emberi test valamennyi szerve feltérképezhető.

Minden szerv kivetül a talp egy-egy területére, így a szemnek, fülnek, fogaknak, állkapocsnak, nyelvnek, garatnak, gégének, orrnak, tüdőnek, gerincoszlopnak, ízületeknek, végtagoknak és belső szerveknek megtalálható a talpon a saját reflexzónája. A talpmasszőr ezen pontok masszírozásával hatást tud gyakorolni az adott szervre, melynek köszönhetően számos betegség megelőzhető és gyógyítható. A talpmasszázs segítségével kezelhetők például az emésztőrendszeri problémák, az alacsony/magas vérnyomás, ízületi gyulladások, belső szervi panaszok, fülgyulladás, fogfájás, izomhúzódások vagy akár a meddőség is.

Vannak azonban olyan betegségek, melyek esetében a talpmasszázs nem javasolt.

Így például gombás bőrbetegségek vagy más fertőző betegségek esetén vagy abban az esetben, ha a talpon sebesedés vagy varasodás alatt álló seb található. Továbbá nem végezhető talpmasszázs menstruációs időszak alatt, illetve ha a páciens testhőmérséklete meghaladja a 38 fokot.

A talpmasszázs különösen idős embereknél fejti ki jótékony hatását, hiszen a reflexzónák ingerlése felgyorsítja az anyagcserét, serkenti a vérkeringést, ezáltal új véráramot biztosít a megfáradt szöveteknek. Bár az idős emberek számára kiemelten hatásos lehet a terápia, természetesen minden korosztályhoz tartozó ember gyógyulását is elősegítheti.

A talpmasszázst így ma már a Heim Pál Gyermekkórház is alkalmazza, mintegy kiegészítő kezelésként a gyermekek gyógyításában. Mindennapi munkám során számos kis beteggel találkozom, kiknek gyógyulásában gyógytornász kollégáimmal közösen jelentős eredményeket érünk el. Ilyen eredménynek tekinthető például, mikor a talpmasszázs segítségével hozzájárulhattam egy gerincvelő gyulladásban szenvedő betegem gyógyulásához. A betegség az alsó végtagok bénulásával járt, melynek során vizelet indítási és tartási zavar lépett fel. A gyógyítás során alkalmazott talpmasszázsnak köszönhetően sikerült lerövidítenünk ezen utóbbi probléma megszüntetésének időtartamát.

Ilyen és ehhez hasonló eredmények támasztják alá többek közt a reflexológia tudományának létjogosultságát és mindezeknek köszönhetően válik ma már ez a gyógymód egyre szélesebb körben elismertté.

Gyergyói Attila

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!