Ép testben ép lélek

ép testben ép lélek

Mindenki szeretné megőrizni szellemi és testi frissességét késő öregkorig.

A kutatók azt mondják, hogy az aerob mozgás mindkettőnek a megőrzését segíti, sőt szellemi frissességünk megőrzésében hasznosabb, mint a szellemi gyakorlatok.

Aerob mozgásnak az olyan mozgást nevezzük, amikor huzamosabb (általában 15 perc-1 óra) ideig olyan mozgást végzünk, hogy pulzusunk megemelkedik, izzadunk, és gyorsabban vesszük a levegőt. Azt mondják, hogy a rendszeres izzadás a sportpályákon termékenyen hat az agysejtjeinkre, azok új kapcsolatokat alakítanak ki, s ez segít fiatalon tartani az agy frontális lebenyét, melynek romlása leginkább tapasztalható az időskorban.

Az elmúlt évtized kutatásait összegezve, Ian Robertson a Dublini Egyetem kutatója azt a következtetést vonta le, hogy az agy frissen tartásának legfontosabb követelményei a helyes táplálkozás, a folyamatos tanulás és a pozitív gondolkodás, de talán a legfontosabb faktor a rendszeres aerob mozgás.

Az egyik vizsgálatban 60 éven felülieket két csoportba osztották. Az egyik csoportnak rendszeresen 4 hónapon keresztül intenzíven kellett gyalogolni (azaz olyan gyorsan és annyi ideig, hogy az kimerítse az aerob mozgás fogalmát), míg a másik csoportnak rendszeres nyújtógyakorlatokat kellett végezni. A kísérlet végén az aerob csoportnak a szellemi képességei, memóriája, figyelme lényegesen javult a másik csoporthoz képest.

A fizikai gyakorlatok hatására az agyban egy molekula (agy-eredetű neutrof faktor, vagy BDNF) termelődik, mely új agysejteket és kapcsolatokat teremt. Új kapillárisok is nőnek, melyek táplálják ezeket a sejteket és kapcsolatokat, melyek egyébként az életkorral fokozatosan elpusztulnak. Robertson azt mondja, hogy 50 év felett a mozgás egyfajta csodaszer, amely szellemileg frissen és kevésbé feledékenyen tartja az embert.

Másfelől az is igaz, hogy a rendszeres szellemi gyakorlatok is segítenek, hogy eszünk éles maradjon. Robertson azt ajánlja, hogy használjuk eszünket, gondolkodásunkat, annyit, amennyit csak lehet, próbáljunk rendszeresen új dolgokat tanulni, hogy erősítsük memóriánkat.

Azt is tanácsolja, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni. Ha magunkra gondolunk, felejtsük el azokat a jelzőket, hogy öreg, vagy, hogy ősz, és inkább olyan pozitív dolgokra asszociáljunk, mint pl. egészséges, vagy aktív. A kutatások azt mutatták, hogy ezek a szavak befolyásolhatják azt, hogy pl. valaki hogyan viselkedik, vagy milyen gyorsan gyalogol.

Robertson csoportja azt tervezi, hogy kidolgozza a szellemi és fizikai gyakorlatoknak az optimális arányát, amely szellemünket a lehető legfrissebben tartja.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!