A rejtettheréjűségről

ffi jele

Az egészséges, érett fiú újszülöttekben mindkét here a herezacskóban található.

A magzati életben azonban a here kialakulása a szervezet másik területén: a hasüregben kezdődik el. Kialakulását, fejlődését nemi hormonok szabályozzák. (Kevéssé ismert tény, hogy a fiú magzatban a terhesség félideje környékén igen magas, a felnőtt férfiakéval megegyező a vér férfi hormon szintje!). Ennek a hormonnak (tesztoszteron) hatására kezd a here fokozatosan a vese magasságából a lágyékcsatorna irányába, majd azon a 7. hónapban keresztül haladva, a 7.-8. hónapban herezacskóba lejutni. A hormon nem csak a leszállást idézi elő, hanem hatására időközben a here és a mellékhere növekszik, szerkezetük és kapcsolatuk kialakul.

Rejtettheréjűségről akkor beszélünk, ha nem található a herezacskóban az egyik vagy mindkét here (rejtett here).

Ez az ivarszervi veleszületett rendellenességek közül a leggyakoribb. Újszülöttekben előfordulása 4%, 1 éves korú kisfiúkban 0,8%, mert sok gyermekben a here megkésett leszállása a születés után tovább folytatódik.

Ez az oka annak, hogy újszülött korban és fiatal csecsemőkorban beavatkozás nem javasolt, hiszen sok kisfiúnál ez felesleges, mivel spontán rendeződik állapota.

Koraszülöttekben – érthető módon – sokkal gyakoribb a le nem szállt here: az 1800-2500 grammal születettekben 20%, 900-1800 g születési súlyúakban 60%. Egyoldali az esetek mintegy 80%-ában, kétoldali 20%-ban. Egyoldali előfordulás esetén a jobb oldalon gyakoribb.

Mi az oka a hereleszállás elmaradásának?

Az okok két csoportra oszthatók:

Az első csoportba tartoznak azok, akikben a bonyolult hormonális folyamatokban zavar keletkezett, és az elégtelen hormon hatás miatt rekedt a here vagy a hasüregben, vagy a lágyéki területen. Az elégtelen hormon tevékenység következményeként a here kisebb, néha csökevényes lesz.

A másik ok: a here leszállási pályája hibás, a here „eltévedt”: vagy a gát, vagy a comb irányába haladt az a köteg, amely kijelöli a here leszállásának útját.

Miért baj az, ha a here nem a helyén, a herezacskóban helyezkedik el?

A rejtett here elsősorban a nemzőképesség károsodása miatt: a rejtett heréjű fiúk egy része nemzőképtelen lesz felnőttkorban. Ennek oka egyrészt az, hogy a rendellenes helyen kb. 3 Celsius fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a herezacskóban és ez az állandóan magasabb hő károsítja a spermiumokat. A másik ok lehet a here veleszületetten csökevényes volta.

A rejtettheréjűség egyszerű gyermekorvosi vizsgálattal megállapítható, a gyakorlott gyermekorvosnak nem jelent nehézséget a diagnózis. Az esetek 90 százalékában a lágyéki területen, könnyen tapintható a le nem szállt here. Tíz százalékban egyáltalán nem tapintható, ekkor vagy a hasüregben helyezkedik el, vagy nem rejtett herefejlődött ki (veleszületett here hiány). Csak műszeres vizsgálattal lehet a hasüregben lévő herét biztonsággal kimutatni. Kedvező esetben a hasi ultrahang vizsgálat is jelzi a hasüregi helyzetű herét, de 100 %-os pontosságot nem nyújt.

Biztos eredményt csak a hasüregi tükrözés: a laparoszkópia nyújt. Ennek során a hasüregbe kis nyíláson át bevezetett kamerával keressük meg a herét, melyet a kamerával összekapcsolt TV-monitoron figyelünk. Ez a vizsgálat műtétnek számít: altatásban, steril műtőhelységben végezzük. Ha a herét megtaláltuk, ugyanazon altatásban a herezacskóba helyezését is elvégezzük.

A le nem szállt herét nem szabad összetéveszteni az úgynevezett ingaherével. Ingahere esetén különböző hatásokra (például hideg hatására) a here felhúzódik a lágyékcsatorna külső nyílásáig, de innen kézzel könnyen lehozható a herezacskóba. Az ingahere nem betegség, ellátásra ezért nincs szükség.

Gyermekurológusok olykor találkoznak azzal az állapottal, amikor az újszülött, majd a csecsemő – és kisdedkorban bizonyosan a herezacskóban elhelyezkedő here egy későbbi életkorban a lágyéki területre kerül. A jelenség oka az, hogy az életkor előre haladtával a here kocsány hossza nem változik, tehát a testmérethez viszonyítva egyre rövidebb lesz. Ellátása megegyezik a veleszületett rejtettheréjűségével.

Kezelése. 

Mint a fentiekből is kitűnik, a nemzőképesség szempontjából igen fontos az, hogy a here normális helyzetű legyen. A kezelés további indokai: a here daganat kialakulásának megelőzése, kedvező kozmetikai eredmény biztosítása, esetleges későbbi pszichés ártalmak kiküszöbölése. Egy-másfél éves korban kezdjük az ellátást. Korábban két módszer jött szóba: a hormonkezelés és a műtéti ellátás, de a hormonkezelést, annak mellékhatásai miatt ma már nem alkalmazzuk.

Műtét.

Veleszületett rendellenesség esetén a műtét 1 éves korig elvégzendő. A műtéti behatolás megegyező a lágyéksérv műtéti metszésével. Mivel a legtöbb esetben a gyermeknek lágyéksérve is van, egyúttal a sérvműtétet is elvégezzük, a herének a herezacskóba helyezése és fixálása mellett. A műtét után néhány napig a kisfiút célszerű a sok mozgástól óvni, hogy a here optimális helyzete megmaradjon, ne csússzon vissza. Nagyon fontos, hogy a műtétet kellő jártassággal bíró, gyakorlott orvos végezze, mert a nem kívánt szövődmények a here életképességét befolyásolhatják, és a here ekkor elhalhat. Ezért, ha kétoldali a rejtettheréjűség, két külön műtét során kell a kisfiú állapotát rendezni.

Dr. Merksz Miklós

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!