„Fütyi-bajok” – élettani állapot vagy fitymaszűkület?

fitymaszűkület illusztráció

A gyermekkori fitymaproblémák taglalása során talán a legfontosabb kérdés az, hogy amit a szülő betegségnek vél, az valóban kóros állapot-e.

Fiatal, első fiúgyermekes mamák nagyon sokszor bizonytalanok ebben a kérdésben, sokan nem tudják, hogyan tartsák tisztán, szabad-e fürdetéskor a fitymát hátrahúzni, egyáltalán, hogyan kell bánni e szervvel.

Érett fiú újszülöttnél a fityma általában nem húzható vissza, mivel a makk és a fityma belső lemeze sejtesen összetapadt.

Ha a gyermek jól vizel, a külső húgycsőnyílás szabadon van, akkor ez az állapot teljesen normális, így a letapadás oldásával sietni nem érdemes, mivel az esetek egy részében a második életév környékén ez magától is megtörténhet.

Ügyeljünk arra, hogy popsikenőcs erre a területre ne kerüljön. Időnként kamillás vattával töröljük át, és ha kétéves kor után – a szobatisztaság elérésének környékén – még mindig van letapadás, akkor ennek oldását az urológiai szakrendelésen pár másodperc alatt elvégzik. Ezt követően otthon egy-két napig bőséges folyadékfelvétel és a fitymazsák kamillás öblítése ajánlott a fityma gyors hátra- és visszahúzása közben.

Ettől a normális sejtes letapadástól el kell különíteni a veleszületett fitymaszűkületet.

Fitymaszűkület esetén a bőr csőrszerűen megnyúlt, valóban igen szűk, és néha vizeléskor ballonszerűen telik. Ezekben az esetekben a műtét már a szobatisztaság előtt is szükségessé válhat.

Gyakori, főleg kisiskoláskorban, hogy az egyébként korábban jól „működő” fityma gyakran igen rövid idő alatt hegesen beszűkül. Ezekben az esetekben a jellemző kép alapján könnyen diagnosztizálható, nem egyértelműen tisztázott eredetű bőrbetegség okozza a problémát. A megoldás egyértelműen a műtét, a heges fitymarész eltávolítása, ellenkező esetben a folyamat a makkra és a külső húgycsőnyílásra is terjedhet, annak szűkületét okozva.

Végezetül szólni kell egy nagyon kellemetlen, fájdalmas állapotról, amely általában a fityma gyulladásakor, kisebb fokú fitymaszűkület esetén fordulhat elő.

Ha a fitymát tisztítás során nem húzzuk azonnal vissza, az rászorulhat a makkra, és rövid idő alatt annak duzzanatát okozza a kialakult keringési zavar miatt. Ha ez bekövetkezik, és a szülő nem tudja a fitymát visszahúzni, nem szabad várni, hisz az idő múlásával a helyzet csak rosszabbodik, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni.

Dr. med. habil. Kiss András PhD

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!