„Fütyi-bajok” – élettani állapot vagy fitymaszűkület?

fitymaszűkület

Minden rendben van, így kell ennek kinézni?

Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el első fiúgyermekes édesanyák szájából az urológiai szakrendelésen, és természetesen a csecsemő fütyijére vonatkozik. A gondot általában az okozza, hogy sokan nem tudják, hogyan tartsák tisztán, szabad-e fürdetéskor a fitymás hátrahúzni, egyáltalán hogyan bánjanak e szervvel.

Érett fiú újszülöttben a fityma általában nem húzható vissza, mivel a makk és a fityma belső lemeze sejtesen összetapadt.

Ha a gyermek jól vizel, a külső húgycsőnyílás szabadon van, akkor ez az állapot teljesen normálisnak tekintendő, így letapadás oldásával sietni nem érdemes. Ügyeljünk arra, hogy popsikenőcs erre a területre nem kerüljön. Időnként langyos kamillás vattával töröljük át, majd a szobatisztaság környékén az urológiai szakrendelésen a beavatkozást szakszerűen elvégzik. Ezt követően otthon egy-két napig bőséges folyadékfelvétel, és a fityma gyors hátra- és visszahúzása közben a fitymazsák kamillás öblítése ajánlott.

El kell különíteni, hogy veleszületett fitymaszűkület vagy sejtes letapadás.

Ilyenkor a bőr csőrszerűen megnyúlt, és előfordul, hogy vizeléskor ballonszerűen felfúvódik. Ezekben az esetekben a műtét már a szobatisztaság előtt szükségessé válhat. Ha a külső húgycsőnyílás nem a szokott helyen a makk végén, hanem a hímvesszőn nyílik, hypospadiasisról beszélünk. Ha valóban erről van szó, mihamarabb keressék fel a szakrendelést, ahol a szükséges beavatkozásokat meg tudjuk beszélni. Gyakori, hogy jellemzően iskoláskorban az egyébként korábban hátrahúzható fityma hetek-hónapok alatt hegesen beszűkül. Ezekben az esetekben nem teljesen tisztázott eredetű bőrbetegség állhat a háttérben. A megoldás egyértelműen műtéti, a beteg fitymarészt el kell távolítani, mert az elváltozás a külső húgycsőnyílásra is ráterjedhet, annak szűkületét okozva.

Végezetül szólni kell egy nagyon kellemetlen, fájdalmas állapotról.

Ha a fitymát tisztítás során a begyakoroltak szerint nem húzzuk azonnal vissza, az rászorulhat a makkra és rövid idő alatt annak hatalmas duzzanatát okozva a kialakult keringési zavar miatt. Ha ez bekövetkezik és a szülő nem tudja a fitymát visszahúzni, nem szabad várni, hisz az idő múlásával a helyzet csak rosszabbodik, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni.

Dr. med.habil. Kiss András Ph.D.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •