VUR – Vesicoureterális reflux gyermekkorban

VUR műtét

Gyermekkori vesemedence-gyulladás lehetséges oka: a vizelet visszaáramlása a vesébe.

Az Urológiai Osztályon fekvő betegek között számosan vesemedence-gyulladás miatt szorulnak ellátásra. A vesemedence-gyulladás jellemző tünetei: láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, hányinger, hányás, gennyvizelés. A gyermekek egy részében nincs gyulladásra hajalmosító szervi eltérés, másoknál azonban a kivizsgálás urológiai rendellenességet derít fel. Ezek között a leggyakoribb a húgyszervi fejlődési rendellenesség, valamint a vizelet visszaáramlása a vesébe (Vesicoureterális reflux: VUR) A vizelet visszaáramlás két módon is képes a vesét megbetegíteni: egyrészt a hólyagból fertőző vizelet kerül a vesébe, másrészt a hólyagban vizeléskor kialakuló nagy nyomás is károsítja a vese állományát. A visszaáramlás megszüntetésére osztályunk orvosai újabban egy olyan módszert alkalmaznak, mellyel egyszerűen, kíméletesen, és nagyobb műtéti megterhelés nélkül tudják a kis betegeket gyógyítani.

Osztályunkon 2001 áprilisa óta végzünk – a konzervatív és a műtéti megoldás mellett – DEFLUX befecskendezést Vesicoureterális reflux megszüntetésére.

Normál körülmények között a hólyagból a vizelet még fokozott nyomás esetén (telt hólyag+vizelés) sem jut vissza a vesevezetékbe, illetve a vesékbe.

Mikor beszélünk VUR-ról?

Abban az esetben, ha a vizelet visszafolyik a vesevezetékbe, vesébe. Ennek leggyakrabban az oka: a vesevezeték hólyagba futó szakaszának rövidsége, elégtelen zárási mechanizmusa.

VUR előfordulása az egyébként egészséges gyermekpopulációban kb. 1%. Ha visszafolyás csak vizeletürítés közben van, aktív refluxról, ha anélkül is van visszafolyás, passzív refluxról beszélünk. Hosszabb ideig fennálló reflux vesemedence-gyulladást, különböző súlyosságú veseállomány károsodást, végül a vese teljes pusztulását eredményezheti.

A reflux súlyosságának megállapítására a következő stádiumbeosztást használjuk.

I.     VUR
II.   VUR, üregrendszeri tágulat nélkül
III. VUR, enyhe üregrendszeri tágulattal
IV.  VUR, közepes üregrendszeri tágulattal
V.    VUR, súlyos üregrendszeri és vesevezeték tágulattal.

Tünetek:

  • sápadtság,
  • soványság,
  • nem megfelelő súly- és hosszfejlődés.
  • vizeletben: genny, fehérje, baktérium,
  • lázas állapotok,
  • deréktáji fájdalom.

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok:

  • Vizeletvizsgálat
  • UH
  • Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok

Terápiás lehetőségek:

1. Konzervatív: Olyan esetekben lehetséges, ahol nincs felső húgyúti elváltozás (I-II-III. fokú reflux esetén) A kezelés lányege a vizelettenyésztés alapján célzott, váltott, tartós antibiotikum adása.

2. Műtéti: Hosszan tartó sikertelen gyógyszeres kezelés vagy súlyos elváltozás esetén. Ennek során a refluxért felelős rendellenességet megszüntetik vagy antireflux műtétet végeznek. Legismertebb eljárása a vesevezeték újra beültetése a hólyagba. Ez egy igen megterhelő, nagy műtét a gyermekek számára. Az operáció után a gyermekek két hétig tartózkodnak osztályunkon. A beavatkozás fajtájától függően egy hólyag, vagy egy hólyag és ureterkatétert viselnek tíz napig. Ezalatt az időszak alatt a gyermek gyógyulása érdekében ágynyugalom szükséges, illetve a fertőzések megelőzése céljából branülön keresztül antibiotikumot adunk.

3. Endoszkópos antireflux eljárás: A beavatkozás célja idegen anyag bejuttatása a vesevezeték szájadékának a szűkítésére. Ezt egy két komponensű természetes anyaggal végezzük – ez a DEFLUX. A módszer lényege, hogy hólyagtükrözés során egy speciális eszköz segítségével az érintett szájadéknál elvégzik az anyag befecskendezését. A szájadék alatt egy bab nagyságú domb keletkezik, mivel a befecskendezett anyag a szájadékot megemeli, ezáltal megakadályozza a vizelet visszafolyását.

A DEFLUX injektálás előnyei: Rövidebb a kórházi benntartózkodás, a gyermekek egy éjszakáét töltenek osztályunkon. Az időben rövidebb ideig tartó altatás következtében csökken a hányinger, hányás kockázata, ébredés után nyugodtabbak, jobb a közérzetük. A betegek nem viselnek katétert, így a fertőzés kialakulásának veszélye minimális, nincs szükség tartósan vénás kapcsolat fenntartására, a végtagok rögzítésére, ágynyugalomra. A beavatkozás utáni reggelen a gyermekek otthonukba távoznak, ezért csekély kockázata van a bőr károsodásának, székrekedés kialakulásának (hosszú fekvés közben sajnos előfordul).

A legpozitívabb dolog azonban, hogy nincs fájdalom, ezáltal a gyermek közérzete, állapota gyorsan javul.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem minden esetben ajánlott a DEFLUX használata, súlyos IV-V. fokú reflux esetében nem helyettesítheti a nyitott műtéti eljárást.

E módszer megjelenése osztályunkon mindenképpen nagy előrelépést hozott a VUR kezelésében, hiszen mindenkinek az a legfontosabb, hogy a gyermekek minél kevesebb időt töltsenek osztályunkon, ágyhoz kötve, mindenfajta kellemetlen beavatkozástól mentesen.

Gyuris Réka

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!