Főmenü

Szemészeti szűrővizsgálat kamaszkorban

szűrővizsgálat

Amíg egészségesek vagyunk, látásunk megfelelő, nem jut eszünkbe szemész orvost felkeresni.

Bár sokat fejlődött szemléletünk ezen a téren, hiszen a védőnők segítségével óvodai és kisiskolás korban végzett szűrések kötelezőek. Ezt az elkezdett egészség megőrző gondolkodást kell folytatni a további életévekben is.

A szemészeti szűrővizsgálat célja kamaszkorban a megelőzés,

a baj időben történő felismerése, mert ilyenkor, a betegség kezdeti stádiumában jó esély a hatékony kezelésre, és lehetőség nyílik a súlyosabb formák megelőzésére is. A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatására és azok megfelelő javítása érdekében történik, de felmérjük a szem állapotát, mely kapcsán számos információhoz jutunk a szervezet egyéb megbetegedése vonatkozásában is.

szűrővizsgálat A látásvizsgálat során kiszűrhetjük a különböző látászavarokat, fénytörési hibákat, tompalátást.

A tompalátás – szemüveggel nem javítható, csökkent látóképességű szem – kamaszkorban már nem javítható. Tíz éves korig van esély a rendellenesség kezelésére, a később felismert tompalátás javításának valószínűsége csekély. A csökkent látóképességet mindenképpen korrigálni kell (szemüveggel vagy kontaktlencsével) ebben a korban is. A nem teljes és tökéletes látás hiánya zavarhatja közérzetünket, tanulásunkat, életvitelünket. A nem korrigált fénytörési hiba nagyon sok szubjektív panaszt okozhat, többek között fejfájást,   szemfájdalmat, a szemhéjszél kivörösödését és hámlását.

A mai kamaszok életében fontos szerepet játszó számítógép, elektronikus berendezések napi több órás használata is számos hasonló panaszokat okoz, ha nem megfelelő szemüveget viselünk.
A szem sok mindent elárulhat az általános egészségi állapotunkról is. A szemfenéki vizsgálat során a szemfenéki erek állapotából következtethetünk a különböző általános betegségekre például magas vérnyomásra, cukorbetegségre, vesebetegségre.

Magazinunkban olvashatsz ezekről a betegségekről is pl.:

A cukorbetegségről – A cukorbetegség gyermekkorban című cikkünkben

A tompalátásról vagy amblyópiáról  –  A tompalástásról című cikkünkben

 

A látóidegfő vizsgálata során észlelt bizonyos eltérésnél zöldhályogos betegség meglétére gyanakodhatunk.

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. A külvilág ingereinek mintegy kétharmad részét a szemük fogja fel é közvetíti a központi idegrendszerbe.
Kiemelt szerepéből fakadóan odafigyelést igényel, ezért fontos már kamaszkorban is a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat elvégeztetése.

Dr. Túri Éva



Close
Read more:
IQ
Az agy szürke állománya és az IQ

Sokan próbálták már vizsgálni, hogy van-e összefüggés az agy mérete és az IQ között. Eddig a vizsgálatok gyakorlatilag...

fiú
„Fütyi-bajok” – élettani állapot vagy fitymaszűkület?

Minden rendben van, így kell ennek kinézni? Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el első fiúgyermekes édesanyák szájából...

Close