Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Szemészeti szűrővizsgálat kamaszkorban

szűrővizsgálat-2

Amíg egészségesek vagyunk, látásunk megfelelő, nem jut eszünkbe szemész orvost felkeresni.

Bár sokat fejlődött szemléletünk ezen a téren, hiszen a védőnők segítségével óvodai és kisiskolás korban végzett szűrések kötelezőek. Ezt az elkezdett egészség megőrző gondolkodást kell folytatni a további életévekben is.

A szemészeti szűrővizsgálat célja a megelőzés,

a baj időben történő felismerése, mert ilyenkor, a betegség kezdeti stádiumában jó esély a hatékony kezelésre, és lehetőség nyílik a súlyosabb formák megelőzésére is. A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatására és azok megfelelő javítása érdekében történik, de felmérjük a szem állapotát, mely kapcsán számos információhoz jutunk a szervezet egyéb megbetegedése vonatkozásában is.

szűrővizsgálat A látásvizsgálat során kiszűrhetjük a különböző látászavarokat, fénytörési hibákat, tompalátást.

A tompalátás – szemüveggel nem javítható, csökkent látóképességű szem – kamaszkorban már nem javítható. Tíz éves korig van esély a rendellenesség kezelésére, a később felismert tompalátás javításának valószínűsége csekély. A csökkent látóképességet mindenképpen korrigálni kell (szemüveggel vagy kontaktlencsével) ebben a korban is. A nem teljes és tökéletes látás hiánya zavarhatja közérzetünket, tanulásunkat, életvitelünket. A nem korrigált fénytörési hiba nagyon sok szubjektív panaszt okozhat, többek között fejfájást, szemfájdalmat, a szemhéjszél kivörösödését és hámlását.

A mai kamaszok életében fontos szerepet játszó számítógép, elektronikus berendezések napi több órás használata is számos hasonló panaszokat okoz, ha nem megfelelő szemüveget viselünk.
A szem sok mindent elárulhat az általános egészségi állapotunkról is. A szemfenéki vizsgálat során a szemfenéki erek állapotából következtethetünk a különböző általános betegségekre például magas vérnyomásra, cukorbetegségre, vesebetegségre.

A látóidegfő vizsgálata során észlelt bizonyos eltérésnél zöldhályogos betegség meglétére gyanakodhatunk.
Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. A külvilág ingereinek mintegy kétharmad részét a szemük fogja fel é közvetíti a központi idegrendszerbe. Kiemelt szerepéből fakadóan odafigyelést igényel, ezért fontos a rendszeres szemészeti szűrésen való részvétel kamaszkorban is.

Dr. Túri ÉvaClose
Read more:
leválás
Leválnék, de a segítségedre van szükségem

Mikor serdülőkorról beszélünk, akkor fejlődés-lélektanilag a 13-21 éves kor közötti életszakaszt értjük alatta. Ebben az időszakban az elmúlt...

légmell
Mi is az a légmell – pneumothorax (ptx)?

A légmellnek lehet enyhe, érdemi beavatkozást nem igénylő vagy súlyos, életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő formája is, ezért...

Close