Serdülőkorú gyermek a családban

serdülőkor

A gyermekek testi-lelki fejlődésének folyamata, a felnőtté válás, az érett személyiség kialakulása rendkívül sok tényező függvénye. Ezek közül mind a belső, mind a külső tényezők egyaránt nagyon fontos szerepet töltenek be fejlődésükben. Kiemelt szerepet kap a serdülőkor, hiszen ez a 11-18 év közötti életkor egy gyors változásokkal jellemezhető szakasz. Az első részben a 11-14 éves korú gyermekek sajátosságairól olvashatnak a kedves szülők.

Családi háttér

A serdülőkor egyre inkább kiemelt figyelmet kap, hiszen nap, mint nap hallhatjuk, tapasztalhatjuk akár az utcán, akár a médiában vagy az iskola részéről, hogy számos családi és iskolai konfliktus forrásának oka ez az időszak. A serdülőkori fizikai átalakulásokat érzelmi változások is kísérik, amelyeket a nemi hormonok termelődése indít be. Ennek az alakulásnak az elfogadásához azonban családi segítség is szükségessé válik.

Az egészséges személyiségfejlődéshez a jól és egészségesen működő család alapvető fontosságú. A szülői mintaadás, példamutatás elengedhetetlen feltétele a gyermek testi-lelki egészségének fejlődéséhez, fenntartásához. A gyerekek a családban tanulják meg többek között az érzelmek kimutatásának módját, itt történik a hagyományok (születés-, név- és ünnepnapok megtartása…) átörökítése, az egészséges életmód értékeinek hangsúlyozása. Az alkohol-, dohányzási, és gyógyszerfogyasztási szokások kialakulásában szintén meghatározó a szülői példamutatás!

Napjainkban megnőtt az egzisztenciális bizonytalanság. A munkahelyek számának csökkenése elbizonytalanítja a családokat. Ez számos problémához, konfliktushoz vezethet. A szülőket nem, vagy nehezen engedik gyermekük mellett maradni betegségük ideje alatt. Szülői értekezletekre, fogadóórákra szintén alig, vagy nem jutnak le csupán érdektelenségből sem! Az iskolában tanító pedagógusokkal nem tartják a kapcsolatot, így sok szülő nincs is tisztában gyermeke előmenetelével, viselkedésével. Pedig az iskola gyermekeink második otthona és „munkahelye” is egyben. További probléma a válások számának emelkedése. Ezek a hatások nem maradnak büntetlenül a gyermek lelki egészsége szempontjából. Az egyik legsérülékenyebb időszak a serdülőkor! Éppen ebben a gyors változásokkal teli életszakaszban lenne szükségük a családi támaszra, a problémák közös megbeszélésére, megoldására. Ennek hiányában sajnos naponta tapasztalom pedagógusi- ápolói munkám során egyaránt.

A serdülőkor legfontosabb jellemzői

Testi fejlődés

Ide tartoznak a hormonális változások, melyek a nemi működés megindulását, a nemi hormonok termelődését jelenti. Mindez fiúknál és lányoknál egyaránt külső testi változások kíséretében válik láthatóvá, miközben külső nemi szerveik működése is beindul. Ez a serdülő gyermeknek problémát is jelenthet, amennyiben nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel a testi változásokról. Nekünk szülőknek nagyon fontos felkészítenünk őket annak működéséről már kisgyermekkoruktól fogva. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megfelelő testi higiéné alapos elsajátítását sem. A fokozott faggyútermelés megindulása miatt a bőrápolás szerepe és annak szépségének megóvása az egészséges és jó közérzetünk záloga! Problémás bőr esetén kérjük kozmetikus vagy bőrgyógyász szakember segítségét. Serdülőkorban megváltoznak a testméretek, testarányok, megjelennek a másodlagos nemi jegyek. Jelentős különbségek alakulnak ki a két nem között. Egyes fejlődési fokozatok lezajlása széles határok között mozog. 1-2 hónaptól évekig terjedhet. A serdülőkor végére kialakul a két nem közötti testi különbség.

Farkasné Pesztericz Krisztina                                                                        KÖVETKEZŐ RÉSZ>>>>

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!