Leggyakoribb röntgenfelvételek

röntgenfelvételek

Az egészségügyi intézmények különböző osztályain más és más szokások, követelmények alakultak ki a zökkenőmentes és hatékony munka elvégzésének érdekében.

A Heim Pál Gyermekkórház RTG/UH osztályán ezek a szokások illetve követelmények a röntgen felvételek elkészítésének tekintetében aszerint alakultak, hogy a vizsgálat során a gyermeket a lehető legkevesebb sugárdózis érje.

A gyermek röntgen vizsgálatát csak szakorvos indikálhatja.

Mellkas

röntgen vizsgálat esetén alapvizsgálat az AP (antero-posterior, amikor a beteg szemben áll a röntgen berendezéssel) vagy a PA (postero-anterior, amikor háttal áll a röntgen berendezésnek) sugárirányú felvétel. Oldalirányú mellkas felvételt csak abban az esetben készítünk, amennyiben a radiológus orvos úgy látja, hogy a diagnózis felállításához szükséges. Nagyon ritkán és csak nagyon indokolt esetben kerül arra sor, hogy a gyermek mellkasát az orvos átvilágító alatt (mozgás, légvétel közben) is megvizsgálja.

Traumás

eseteknél törés megítélésére mindenképp követelmény a kétirányú felvétel, bármely testrészről is legyen szó. Egy irányból készült felvételről (akár oldal irány akár AP) általában nem lehet és nem is szabad diagnózist felállítani, vannak azonban kivételek pl.: kulcscsont, borda, orrcsont….

röntgen

Politraumatizált

(többszörösen sérült) gyermeknél igyekszünk mindig a legkevesebb felvételt készíteni oly módon, hogy egy felvételen minél több testrész ábrázolódjon, a gyermek kímélése érdekében illetve, hogy a vizsgálati időt lerövidítsük, de szükség lehet kiegészítő célzott felvételek készítésére is.

Idegentest

röntgenNyelés vagy aspiratio (félrenyelés) gyanújakor (kisgyermek idegentestet nyel – fülbevaló, csat, csavar stb.) helyi szokás szerint legelőször fekvő nyak – has – mellkas felvételt készítünk, ahol a szájától kezdve látszik az emésztőrendszer. Ha ez megtörtént csak indokolt esetben kerül sor további vizsgálatokra. Abban az esetben, ha a szülő elmondása szerint a gyermek egy tűt nyelt le, és az az AP felvételen nem látszik, kötelező a kétirányú has felvétel elkészítése, mert lehetséges, hogy az idegentest úgy helyezkedik el a gyermek gyomrában vagy bélrendszerében, hogy csak az oldal irányú felvételen jelenik meg.

Has

felvétel elkészítése előtt mindig mérlegeljük, illetve radiológus szakorvos tanácsát kérjük a felvétel elkészítésének szükségszerűségéről, mert vannak olyan esetek és diagnózisok, amikor a hasi röntgent kiválthatja a sugárterheléssel nem járó hasi ultrahang vizsgálat. Azonban olyan is előfordul, hogy az ultrahangos vizsgálatot követően a radiológus kér kiegészítő röntgen felvételt a pontosabb diagnózis felállítása érdekében.

Ortopédiai

röntgenfelvételek elkészítésének módját legtöbb esetben az ortopéd szakorvos határozza meg. Leggyakrabban gerinc, és végtag felvételeket készítünk. Ezeket általában álló helyzetben végezzük, a gerincferdülés, a végtaghossz különbség pontos mértékének megítéléséhez.

Gyermekekkel dolgozunk, tehát előfordul olyan eset, amikor a gyermek belemozdul a felvételbe. Ha úgy látjuk, hogy a mozgás miatt teljesen értékelhetetlen a kép, meg kell ismételnünk a felvételt. Amennyiben a kép csak részben életlen, radiológus orvos mérlegeli az ismétlés szükségességét.

Osztályunkon alapszabály a gonád védelem* mind a gyermek részére, mind a vizsgálat alatt bent tartózkodó szülő részére, a megfelelő sugár dózis kiválasztása és a pontos pozicionálás, ezzel biztosítva a gyermekek és hozzátartozók védelmét illetve a hatékony gyógyítást.

*Gonádok -nemi mirigyek. A herék (testis) és petefészkek (ovarium) összefoglaló orvosi neve. A gonádok állítják elő az ivarsejteket (a spermiumot és a petesejtet) valamint termelik a férfi és női nemi hormonokat. /Szerk./

Dutkáné Mátyás Gabriella

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!