Szoptatós anyák mellkasi röntgenvizsgálatáról

tüdőszűrés szoptatáskor

Tüdőszűrés, mellkasröntgen szoptatáskor

Sokszor felmerül a kérdés:
Ártalmas-e a mellkasról készült, szűrő jellegű röntgenvizsgálat a szoptatós nőre vagy gyermekére?

Az Anyatejgyűjtő Állomásokat rendelet kötelezi [33/1998. (VI. 24.) NM rendelet]arra, hogyminden dolgozójukat és az anyatejet adó édesanyákat szűrővizsgálatoknak vessék alá. Ebbe beletartozik a bőrgyógyászati, a bakteriológiai és a nemi betegségek szűrése mellett a tuberkulózis kizárására irányuló mellkasi röntgenvizsgálat is. Ezzel igyekszünk biztosítani azt, hogy csak egészséges anyától származó, fertőzésmentes anyatejet juttassunk a rászoruló csecsemőknek.

Nagyon fontos tudni, hogy a röntgenvizsgálatokkal járó ionizáló sugárzás – ellentétben az izotópvizsgálatokkal – csak addig a rövid ideig terheli a szervezetet, amíg áthalad rajta. Tehát a vizsgálatot követően sem az anya testében, sem az anyatejben nem marad káros sugárzás. Ismereteink szerint nincs kimutatható károsodás sem az anya szervezetében, sem az anyatejben a mellkasi röntgenvizsgálatok kapcsán.

Magyarországon egy embert átlagosan 2,4 mSv/év effektív dózissal terhel a természetes háttérsugárzás. A szervezetünket érő sugárzás származhat a világűrből, a talajból, a növényekből, az élelmiszerekből, környezetünk tárgyaiból, vagy akár a saját testünkből is. Egy mellkasi röntgenvizsgálat sugárdózisa felnőttek esetében testalkattól függően kb. 0,05–0,1 mSv, ami nagyjából 10 napi háttérsugárzásnak felel meg. Ez egy tengerentúli repülőúttal hasonló mértékű sugárterhelést jelent.

Összességében kimondhatjuk, hogy a szoptató nők szűrő mellkasi röntgenvizsgálata az anya és csecsemője számára lényeges kockázatot nem jelent.

Dr. Polovitzer Mária, Dr. Molnár Diana

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!