Szoptatós anyák mellkasi röntgenvizsgálatáról

mellkas röntgen szoptatás alatt

Tüdőszűrés, mellkas röntgen szoptatás alatt

Sokszor felmerül a kérdés: ártalmas-e a mellkasról készült, szűrő jellegű röntgenvizsgálat a szoptatós nőre vagy gyermekére?

Az Anyatejgyűjtő Állomásokat rendelet kötelezi (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet ) arra, hogy minden dolgozójukat és az anyatejet adó édesanyákat szűrővizsgálatoknak vessék alá. Ebbe beletartozik a bőrgyógyászati, bakteriológiai és nemi betegségek szűrése mellett a tuberculosis kizárására irányuló mellkasi röntgenvizsgálat is. Ezzel igyekszünk biztosítani azt, hogy csak egészséges anyától származó, fertőzésmentes anyatejet jutassunk a rászoruló csecsemőknek.

Nagyon fontos tudni, hogy a röntgenvizsgálatokkal járó ionizáló sugárzás – ellentétben az izotópvizsgálatokkal – csak addig a rövid ideig terheli a szervezetet, amíg áthalad rajta. Tehát a vizsgálatot követően sem az anya testében, sem az anyatejben nem marad káros sugárzás. Ismereteink szerint nincs kimutatható károsodás sem az anya szervezetében, sem az anyatejben a mellkasi röntgenvizsgálatok kapcsán.

Magyarországon egy embert átlagosan 2,4 mSv/év effektív dózissal terhel a természetes háttérsugárzás. A szervezetünket érő sugárzás származhat a világűrből, a talajból, növényekből, élelmiszerekből, környezetünk tárgyaiból vagy akár a saját testünkből is. Egy mellkasi röntgenvizsgálat sugárdózisa felnőttek esetében testalkattól függően kb. 0,05-0,1 mSv, ami nagyjából 10 napi háttérsugárzásnak felel meg. Ez egy tengerentúli repülőúttal hasonló mértékű sugárterhelést jelent.

Összességében kimondhatjuk, hogy a szoptató nők szűrő mellkasi röntgenvizsgálata az anya és csecsemője számára lényeges kockázatot nem jelent.

Dr.Polovitzer Mária
Dr.Molnár Diana

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •