Sürgős ultrahangvizsgálataink statisztikai feldolgozása

UH - ultrahangvizsgálat

A Heim Pál Gyermekkórházában három ultrahanglaboratórium működik.

Mindhárom készülék több vizsgálófejjel rendelkezik, különböző korú gyermekek és más-más testrészek vizsgálatához. Lehetőség van az erekben lévő áramlás detektálására is, Color-Doppler technikával. Az egyik berendezés a máj rugalmasságának megítélésére szolgáló elastosonografia végzésére is alkalmas.

Intézményünkben a betegek három úton kerülhetnek ultrahangvizsgálatra:

1. Előjegyzés alapján, ambuláns betegként, beutalóval. Esetleg babaszűrő programban költségtérítéssel.

2. Bennfekvő, kórházi betegként, osztályos várólistáról. Amikor felvesznek egy beteget a kórházunkba, ha a kezelőorvos szükségesnek tartja az ultrahangvizsgálatot, telefonon felveteti a gyermeket a várólistára. Innen a betegek állapotuktól, életkoruktól, a hazamenetelük várható időpontjától függő sorrendben kerülnek vizsgálatra.

3. A sürgős, vagyis egy-két órán, maximum fél napon belül elvégzendő vizsgálatokat a beküldő orvos telefonon egyezteti az ultrahangvizsgálatot végző kollégával.

A hasi sürgős vizsgálathoz általában telt húgyhólyag szükséges, mert a kismedencei szerveket, beleket csak így lehet jól megítélni. Ezt szájon át folyadékfogyasztással, várakozással, infúzió bekötésével érhetjük el.

Néha, főként epehólyag, hasnyálmirigy vizsgálatához legalább 4 órás éhezés szükséges.

A sürgős betegek vizsgálati sorrendjét az állapotuk súlyossága, az életkoruk és a hólyagteltségük befolyásolhatja.

2015. január 1. és június 30. között végzett sürgős vizsgálatainkat dolgoztuk fel statisztikailag.

UHTáblázatot vezettünk, amelyben a következőket tüntettük fel:
• a beteg neve
• a beteg kora
• a beteg neme
• a beteg TAJ azonosítója
• a beküldő osztály
• a beküldő orvos
• a beküldő diagnózis
• a vizsgálandó testtáj
• az ultrahangvizsgálati diagnózis
• az esetleges kontroll ultrahangvizsgálat eredménye
• a végső klinikai diagnózis
• az esetleges egyéb vizsgálatok: röntgen, computer tomográf (CT), mágneses rezonancia

vizsgálat (MR), izotópvizsgálat eredménye

A vizsgált hat hónapban intézményünkben összesen 6238 beteget vizsgáltunk ultrahanggal. Ebből 2132 beteget, az összes vizsgált gyermek több, mint harmadát sürgős vizsgálatra küldték. Több gyermek esetében nem csak egy testtájat vizsgáltunk, ezt figyelembe véve 2665 sürgős vizsgálat történt.

Legnagyobb számban hasi vizsgálat történt, 1539 esetben. Ezt követte a csípővizsgálat (239), amit a vírusfertőzés által kiváltott átmeneti ízületi gyulladás kimutatására használunk.

A here vizsgálatát is gyakran kérték (180 esetben). Ez azért fontos, mert a súlyos következményekkel járó herecsavarodást csak ultrahangvizsgálattal tudjuk egyértelműen kizárni és elkülöníteni a gyulladástól és a herefüggelék ártalmatlan megtekeredésétől. Ugyanis ha a herecsavarodást nem operálják meg 6-12 órán belül, a here elhal. Ezért fontos, hogy duzzanat, bőrpír, fájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Lágyrész (a bőr és izomréteg vizsgálata), koponya, nyaki és különböző ízületek feltérképezése is sok esetben fordult elő.

vizsgálati régiókVizsgálati régiók szerinti megoszlás:

Az ultrahangvizsgálat 83.3 %-ban egyezett a végső, klinikai diagnózissal. 152 esetben (7.1%) került sor sürgős műtétre, 6 gyermeknél betüremkedett bélszakasz ultrahangvezérelt kicsúsztatására, 6 alkalommal tályog feltárására, 1 esetben sérvvisszahelyezésre. 95 olyan eset volt, amikor az ultrahangvizsgálat egészen más irányba terelte a beteg sorsát: pl. baleseti sérülés helyett bélgyulladást talált, „vakbélgyulladás” helyett a petefészek cystáját stb.

„Vakbélgyulladás”:

A sürgős műtétet igénylő hasi kórképek között – 8-10 éves kor felett – a leggyakrabban előforduló betegség. Valójában nem a vakbél, vagyis a vastagbél első szakaszának gyulladása, hanem annak egy kis nyúlványának, a féregnyúlványnak a betegsége.

A tünetek, a sebészeti vizsgálat, az ultrahangvizsgálat eredménye és a laboreltérések alapján igazolódik a latinul appendicitis acuta-ként emlegetett betegség. Általában a beutaló diagnózistünetek megjelenésétől számított 12-48 órán belül műtétre kerül a beteg. Ha a fizikális vizsgálat, az ultrahangvizsgálat és a laboreredmények ellentmondásosak, többszöri kontroll vizsgálatokra is szükség lehet.

A feldolgozott időszakban 79 esetben találtunk „vakbélgyulladást” ultrahang vizsgálattal. 336 alkalommal küldték a beteget appendicitis gyanújával. 13 esetben más volt a beküldő diagnózis. 65 beteg került műtétre, 5 gyermeket továbbküldtünk ügyeletes sebészetre, mert az adott napon nem a Heim Pál Gyermekkórház volt a felvételes intézmény.
21 esetben fordult elő, hogy az ultrahangvizsgáló véleménye nem egyezett a sebészeti vizsgálat és/vagy a laborvizsgálatok eredményével. 7 esetben a megismételt ultrahangvizsgálat egyezést hozott. A maradék 14 esetből 6 vizsgálat hamis pozitív, 8 hamis negatív volt. Ezekből csak 2 esetben kértek kontrollt, de az sem változtatott a véleményen.

A vizsgálataink találati aránya:
specificitás:              negatív UH eredmény  :   nem betegek száma     = 98.1 %

szenzitivitás:            pozitív UH eredmény  :   valódi betegek száma   = 86.1 %

pozitív prediktív érték:      annak a valószínűsége, hogy a betegség fennáll pozitív UH alapján     91.8 %
negatív prediktív érték:     annak a valószínűsége, hogy a betegség nem áll fenn negatív UH esetén     96.7 %

Megállapítható, hogy bár az ultrahangvizsgálat nem tudja megmondani száz százalékban, hogy fennáll-e az appendicitis acuta diagnózis, csaknem minden esetben segít az eldöntésben.

Dr. Molnár Diana

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!