Kéz-láb-száj betegség

Kéz-láb-száj betegség

A kéz-láb-száj betegség főként nyári és őszi időszakban gyakori gyermekbetegség így érdemes jobban megismerkednünk vele.

A kéz-láb-száj betegséget az enterovirusok csoportjába tartó vírusok okozzák, leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa. Járványszerűen a nyáron és ősszel fordul elő.

A fertőzés kontakt úton terjed, orr- illetve torokváladékkal, nyállal, széklettel, a hólyagbennék váladékával vagy akár a levegőbe kerülő köhögés és orrfúvás cseppecskéi révén.

Ezeknek megfelelően leggyakrabban közösségben, bölcsödében, óvodában fordul elő. A kéz-láb-száj betegség leginkább az 5 éves kor alatti gyermeket érinti. Bár az idősebb gyermekeknek már fejlettebb az immunrendszere és védettebbek e betegséggel szemben, ha fogékonyak erre idősebb korban is érintettek lehetnek és az sem kizárt, hogy serdülőn vagy felnőtten is megjelenjen.

A fertőző forrás a beteg vagy még tünetmentes, de már a lappangási időben nyálával, székletével ürítő gyermek és felnőtt is lehet. A fertőzőképesség főként a betegség első hetében a legkifejezettebb, de a tünetek elmúlása után is megmarad még néhány hétig. Felnőtteknél általában tünetmentes hordozók vannak, akiken semmilyen tünet sem mutatkozik, a fertőzést azonban át tudja adni.

Lappangási idő 3-7 nap. Az általános tünetek, mint láz, torokfájás, étvágytalanság, levertség, bágyadtság, csecsemőknél irritábilitás 1-2 nappal előzi meg a kiütéseket. Hirtelen magas láz is jelentkezhet, ilyenkor a gyermekek gyakran fejfájásra, hasfájásra panaszkodnak, hányás is kísérheti a fenti tüneteket. Ezeket követően a garatíven, nyelven, az ínyen illetve a pofa belső részén megjelenne a jellegzetes hólyagok. A kézen, tenyéren, lábon, talpon sőt még a gluteális tájékon is megjelenhetnek kiütések hólyagokkal vagy hólyagok nélkül. Az érintett területeken a nyirokcsomó megduzzadását is észlelhetjük.

A hólyagok elhelyezkedése miatt a száj és torokfájás megnehezíti a táplálást, nyelési nehezítettséget, nyálcsorgást is okozhatnak. Mivel gyakran nyáron fordul elő ez a betegség, a magas külső hőmérséklet, a láz és a táplálék, folyadék visszautasítása mind növeli a kiszáradás veszélyét, így fontos a folyamatos folyadékbevitel forszírozása.

Mivel a betegséget vírus okozza, specifikus kezelést nem igényel. Tüneti terápia mellett 5-7 nap alatt gyógyul. Fontos a gondos itatás, a láz- és fájdalomcsillapítás, fertőtlenítő szájöblítő és érzéstelenítő ecsetelő használata. Egyes ételek, italok irritálhatják a szájüregi gyulladást, ezért a betegség idején kerülni kell a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, citrusféléket illetve a sós és fűszeres ételeket. A fagylalt, hűtött szörpök, puhább, pépesebb ételek fogyasztása javasolt.

Dr. Szakállas Rita

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!