Mi oka lehet a nyirokcsomó megnagyobbodásnak?

nyirokcsomó

A gyermekkorban tapasztalható tünetek közül az egyik leggyakoribb a nyirokcsomó duzzanat, hiszen ez a fertőzések velejárója.

Csak azért nem jelentkezik minden fertőzés alatt, mert sok nyirokcsomó a szervezeten belül, a szövetek között „elbújva” található.

Elszórtan, kisebb csoportokban (nyak, hónaljárok, lágyékhajlat) a test szinte minden területén jelen vannak, sok helyen normálisan is kitapinthatóak. Méretük normálisan a borsótól az olívabogyó nagyságig terjedhet. Fő feladatot a szervezet védekező rendszerében töltenek be. A szervezetbe bekerült kórokozók a nyirokerek közvetítésével eljutnak a nyirokcsomókba, ahol az ott képződött – vagy szintén a nyirokerek által odaérkező – védekező sejtek elpusztítják őket.

Tehát leggyakrabban fertőzés hatására jelenik meg, ez az ú.n. reaktív nyirokcsomó duzzanat.

Az oka legtöbbször banális vírusfertőzés vagy bakteriális fertőzés. Általában nem csak egy nyirokcsomó érintett, hanem a fertőzött szervhez legközelebb álló nyirokcsomó csoport vesz részt a küzdelemben. Gyakori példa erre a felső légúti fertőzéshez társuló nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás. Amennyiben a gyermek jól van, a duzzanat nem növekszik, nem kíséri bőrpír, akkor megfigyelés javasolt; várhatóan 2 héten belül visszahúzódik eredeti méretére.

Ha azonban a gyermek lázas, gyenge általános állapotú, akkor antibiotikum adására lehet szükség, melynek eldöntésében laborvizsgálatok segíthetik a házi gyermekorvost. Amennyiben pedig a duzzadt nyirokcsomó növekszik, fájdalmas, meleg tapintatú és felette bőrpírt is észlelünk, akkor kórházi kezelés válhat szükségessé (a nyirokcsomóban lévő genny sebészi lebocsátása és vénás antibiotikum adása).

Az egyoldali nyirokcsomó érintettséget leggyakrabban sérülések (macskakarmolás) mentén bevitt kórokozók útján kialakult fertőzés okozza.

Csak a sérülés oldalán, általában a sérüléshez legközelebb található nyirokcsomók duzzadnak meg. Azonos oldalra lokalizált fülészeti vagy fogászati oka is lehet az egyoldali érintettségnek. Ezekben az esetben is reaktív nyirokcsomóról van szó.

nyirokcsomóA testszerte jelentkező nyirokcsomó duzzanatot általában néhány vírus okozza, mely az ú.n. mononucleosis fertőzést hozza létre.

Ez elhúzódó lázzal, lép- és máj megnagyobbodással is jár, így a házi gyermekorvos a tünetek alapján diagnosztizálja, de bizonytalan esetben laborvizsgálatok elvégzése segíthet.

Szintén testszerte jelentkező nyirokcsomó megnagyobbodást okozhat néhány ritkább kórkép, pl. autoimmun betegségek, azonban ezeket általában egyéb tünetek is kísérik (ízületi duzzanat, bőrjelenségek), és természetes hogy orvoshoz fordulunk.

A nyirokcsomó duzzanat legrettegettebb oka a daganatos elváltozás, mely azonban a legritkább ok is.

Ha a duzzanat kemény, gumiszerű, szöveti környezetével összekapaszkodó, fájdalmatlan, vagy a kulcscsont feletti árokban észleljük, vagy nem csökken mérete 2-4 héten belül, akkor mielőbb haematológiai szakvizsgálat javasolt.

Összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy a nyirokcsomó duzzanat az esetek nagy részében ártalmatlan velejárója a fertőzéseknek, mely éppen a védekező rendszer aktivitását mutatja. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a gyermek állapota ezt indokolja, illetve ha a nyirokcsomó megnagyobbodás minden ok nélkül jelentkezett, nem szűnt 2-4 héten belül vagy folyamatos növekedést mutat.

Dr.Lónyai Rita

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!