Lázgörcs és amit a erről tudni érdemes

lázgörcs

A lázgörcs a szülők számára rendkívül ijesztő, sokkoló jelenség, mely végtelennek tűnő másodpercekig, akár percekig is eltarthat.

Gyakori görcsállapot csecsemő- és korai gyermekkorban, a 6 hónap és 5 év közötti korosztály 2-4 %-át érinti. Leggyakoribb előfordulása 3 éves kor elöttre tehető. Félelmetes megjelenése ellenére általában spontán szűnő, ártalmatlan jelenség.

A lázgörcs kissé félrevezető megnevezés, hiszen nem a láz maga, hanem a fertőzés hatására végbemenő bonyolult biokémiai folyamatok provokálják a görcsrohamot. A gyermekek idegrendszere még fejlődésben van, így érzékenyebben reagál ezekre a hatásokra.

Tehát a lázgörcs = lázas állapotban bekövetkező görcsroham.

A láz minden esetben csak tünet, jelzője annak, hogy a szervezet védekezik a benne zajló betegség ellen. Gyakran áll a hátterében vírusfertőzés: felső légúti hurut, hányás, hasmenéses megbetegedés stb. A fentebb említett életkor mellett rizikótényezőt jelent, ha a család valamely egyenes ági tagjánál korábban előfordult lázas görcsállapot.

A gyermekek nagy részénél a lázgörcs a betegség első napján jelenik meg a láz felmenő szakában, és gyakran ez az első jele annak, hogy a gyermek beteg.

A lázgörcsnek két típusát különböztetjük meg:

Egyszerű lázgörcs:

– lázas (38 ˘C feletti) állapotban alakul ki
-15 percnél rövidebb ideig tart-24 órán belül nem ismétlődik
– a gyermek teste megfeszül vagy szimmetrikus, mind a négy végtagra kiterjedő rángás figyelhető meg
– általában a gyermek szeme fennakad, tekintete üveges, szólongatásra és érintésre nem reagál, kontaktusba nem vonható.

A lázgörcsök nagy része ebbe a típusba tartozik. Ártalmatlan, spontán múló jelenség, a gyermek tudata gyorsan feltisztul. Az esetek nagy részében 5 percnél nem tart tovább. Az elhúzódó bágyadt állapot nem jellemző az egyszerű lázgörcsre, ilyenkor egyéb okot (meningitis, agyi eltérés stb.) kell keresni.

A lázas görcsöt egyszer átélt csecsemőknél, ill. gyermekeknél 30 % eséllyel alakul ki újabb lázgörcs másik betegség kapcsán.

Komplikált lázgörcs:

– nem szimmetrikusan jelentkezik; egy végtagra vagy egy testfélre terjed ki, vagy a tudat elvesztésével jár a végtagok rángása nélkül
-vagy 15 percnél tovább tart
– vagy 24 órán belül ismétlődik.

A komplikált csoportba tartozók esetében nagyobb a valószínűsége a későbbiekben újabb lázas görcsroham vagy nem lázas állapotban előforduló görcsök kialakulásának.

Szülőként rögtön felmerül a kérdés, milyen veszélyekkel jár a lázgörcs, hogyan kezelhető és előzhető meg. 

Az egyszerű lázas görcsök nagy része kevesebb, mint 5 perc alatt oldódik, nem életet veszélyeztető állapot és nem okoz semmiféle agykárosodást.

lázgörcsHabár általában ártalmatlan jelenség, mindig ki kell zárni a központi idegrendszeri fertőzés veszélyét, ezért elengedhetetlen a gyermek orvosi vizsgálata!

A meningitis (agyhártyagyulladás) és encephalitis (agyvelőgyulladás) által provokált görcs kizárása a legfontosabb feladat. Számos kutatási eredmény szerint egyszerű lázas görcs esetén ritkán, 1 % eséllyel alakul ki a későbbiekben epilepszia, míg a komplikált lázas görcsállapot valamivel nagyobb, 5 % eséllyel hajlamosít későbbi epilepsziás betegség kialakulására.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a lázcsillapítás nem gyógyítja meg a zajló betegséget és nem előzi meg a lázgörcs kialakulását!

Ne okoljuk magunkat, hogy nem adtunk a gyermeknek időben lázcsillapítót, hiszen a görcsöt nem előztük volna meg vele. A lázcsillapítás célja kizárólag a gyermek közérzetének javítása. Csak abban az esetben indokolt, ha a láz a gyermeknek levertséget, fáradtságot vagy egyéb kellemetlenséget okoz. Aggódó szülőként sokszor nehéz, de szükséges magunkban tudatosítani, hogy a 39 fokos láz mellett vidám, jókedvű gyerkőcünknek sem kell feltétlenül lázcsillapítót adni.

Teendő lázgörcs esetén: 

1. A legfontosabb és legnehezebb feladat szülőként, hogy ne essünk pánikba. Tegyük a gyermeket biztonságos felületre, fordítsuk oldalára. Fejét óvjuk a sérüléstől, tegyünk alá párnát vagy bármilyen kéznél levő puha anyagot. Semmiképpen se próbáljuk a szájába nyúlni vagy bármit is a szájüregbe dugni! Ezzel megsérthetjük a szájpadot, nyelvet vagy akár a fogakat is.

2. Mérjük, hogy a roham mennyi ideig tart. Ez nagyon fontos lesz majd a későbbi orvosi vizsgálat során a teendők mérlegelésében. A lázgörcsök nagy része 5 percen belül oldódik. Ha nem szűnik meg 5 perc alatt, azonnal hívjunk mentőt. 

3. A lázgörcsöt egyszer átélt gyermekek orvosi javaslatra általában már rendelkeznek görcsoldó kúppal (Diazepam desitin), mely vényköteles. A kúpot a végbélbe kell nyomni, a farpofákat összefogni, hogy a kúp ne csússzon ki. Ennek elhúzódó görcsben van jelentősége.

4. A mielőbbi orvosi vizsgálat elengedhetetlen, akkor is, ha nem első lázas görcsről van szó. Az orvos feladata eldönteni, hogy a láz hátterében feltételezhető-e olyan betegség, ami kórházi ellátást igényel. Első, nem komplikált lázas görcs esetén általában néhány napos kórházi megfigyelésen kívül egyéb teendő nincs. EEG vizsgálatra, neurológiai, ill. szemészeti szakvizsgálatra csak komplikált vagy többedszerre előforduló lázas görcs esetén van szükség.

A cikk a kérdés után folytatódik

Lázmérés és lázcsillapítás: 

A lázcsillapítással kapcsolatos irányelvek részletes ismertetése a jelen cikknek nem célja, az alábbi egy rövid összefoglaló. Lázmérésre 12 hónapos kor alatt a végbélben történő mérés a legmegbízhatóbb. Mivel a végbélben mért hő a hónaljban mértnél magasabb, így a mért értékből 0,5 ˘C-t le kell vonni. Egy éves kor felett jön szóba a hónaljhőmérő használata. A homlok- ill. fülhőmérő által mért érték nem pontos, használata nem ajánlott. Gyógyszeres lázcsillapításra paracetamol, ibuprofen vagy amidazofen tartalmú szerek (kúp, szirup vagy tabletta formában) jönnek szóba. Ne alkalmazzunk egyidejűleg több hatóanyagú szert! A gyógyszerek pontos adagolását illetőleg mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és a mellékelt adagolási útmutatót, illetve konzultáljunk kezelőorvosunkkal. A javasolt dózist ne lépjük túl, a gyógyszer túladagolásnak komoly következménye lehet.

Dr. Hidas Dóra

 

Felhasznált irodalom:

1. Clinical features and evaluation of febrile seizures. Uptodate.com
2. Subcommittee on Febrile Seizures, American Academy of Pediatrics. Neurodiagnostic evaluation of the child with a simple febrile seizure. Pediatrics 2011; 127:389.
3. Millichap JG.. The definition of febrile seizures. In: Febrile Seizures, Nelson KB, Ellenberg JH (Eds), Raven Press, New York 1981.
4. Fever in under 5s: assessment and initial management Clinical guideline [CG160] Published date: May 2013 NICE ) National Institute for Health and Care Excellence
5. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a lázas gyermek ellátásáról  EÜ Közlöny 2011. márc. 29. – 7. szám. 
6. Gyermekek lázas rohamok, Robert J. Bauman, november 17, 2016. Medscape.com7. Lázas görcsök kezelése és prognózisa. Uptodate.com

 

Lázgörcs és amit a erről tudni érdemes

Az ismeretségi körödben van olyan gyermek, akinek volt már lázgörcse?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •