Lázgörcs és amit a erről tudni érdemes

lázgörcs

A lázgörcs a szülők számára rendkívül ijesztő, sokkoló jelenség, mely végtelennek tűnő másodpercekig, akár percekig is eltarthat.

Gyakori görcsállapot csecsemő- és korai gyermekkorban; a 6 hónap és 5 év közötti korosztály 2–4%-át érinti. Leggyakoribb előfordulása 3 éves kor előttre tehető. Félelmetes megjelenése ellenére általában spontán szűnő, ártalmatlan jelenség.

A lázgörcs kissé félrevezető megnevezés, hiszen nem a láz maga, hanem a fertőzés hatására végbemenő bonyolult biokémiai folyamatok provokálják a görcsrohamot. A gyermekek idegrendszere még fejlődésben van, így érzékenyebben reagálnak ezekre a hatásokra.

Tehát a lázgörcs = lázas állapotban bekövetkező görcsroham.

A láz minden esetben csak tünet, jelzője annak, hogy a szervezet védekezik a benne zajló betegség ellen. Gyakran áll a hátterében vírusfertőzés: felső légúti hurut, hányás, hasmenéses megbetegedés stb. A fentebb említett életkor mellett rizikótényezőt jelent, ha a család valamely egyenes ági tagjánál korábban előfordult lázas görcsállapot.

A gyermekek nagy részénél a lázgörcs a betegség első napján jelenik meg a láz felmenő szakában, és gyakran ez az első jele annak, hogy a gyermek beteg.

A lázgörcsnek két típusát különböztetjük meg.

Egyszerű lázgörcs:

– lázas (38 °C feletti) állapotban alakul ki,

– 15 percnél rövidebb ideig tart,

– 24 órán belül nem ismétlődik,

– a gyermek teste megfeszül, vagy szimmetrikus, mind a négy végtagra kiterjedő rángás figyelhető meg,

– általában a gyermek szeme fennakad, tekintete üveges, szólongatásra és érintésre nem reagál, kontaktusba nem vonható.

A lázgörcsök nagy része ebbe a típusba tartozik. Ártalmatlan, spontán múló jelenség, a gyermek tudata gyorsan feltisztul. Az esetek nagy részében 5 percnél nem tart tovább. Az elhúzódó bágyadt állapot nem jellemző az egyszerű lázgörcsre, ilyenkor egyéb okot (meningitisz, agyi eltérés stb.) kell keresni. A lázas görcsöt egyszer átélt csecsemőknél, illetve gyermekeknél 30% eséllyel alakul ki újabb lázgörcs másik betegség kapcsán.

Komplikált lázgörcs:

– nem szimmetrikusan jelentkezik; egy végtagra vagy egy testfélre terjed ki, vagy a tudat elvesztésével jár a végtagok rángása nélkül,

– vagy 15 percnél tovább tart,

– vagy 24 órán belül ismétlődik.

A komplikált csoportba tartozók esetében nagyobb a valószínűsége a későbbiekben újabb lázas görcsroham vagy nem lázas állapotban előforduló görcsök kialakulásának.

Szülőként rögtön felmerül a kérdés, milyen veszélyekkel jár a lázgörcs, hogyan kezelhető és előzhető meg.

lázgörcs

Az egyszerű lázas görcsök nagy része kevesebb mint 5 perc alatt oldódik, nem életet veszélyeztető állapot, és nem okoz semmiféle agykárosodást. Habár általában ártalmatlan jelenség, mindig ki kell zárni a központi idegrendszeri fertőzés veszélyét, ezért elengedhetetlen a gyermek orvosi vizsgálata! A meningitisz (agyhártyagyulladás) és encephalitis (agyvelőgyulladás) által provokált görcs kizárása a legfontosabb feladat.

Számos kutatási eredmény szerint egyszerű lázas görcs esetén ritkán, 1% eséllyel alakul ki a későbbiekben epilepszia, míg a komplikált lázas görcsállapot valamivel nagyobb, 5% eséllyel hajlamosít későbbi epilepsziás betegség kialakulására.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a lázcsillapítás nem gyógyítja meg a zajló betegséget, és nem előzi meg a lázgörcs kialakulását!

Ne okoljuk magunkat, hogy nem adtunk a gyermeknek időben lázcsillapítót, hiszen a görcsöt nem előztük volna meg vele. A lázcsillapítás célja kizárólag a gyermek közérzetének javítása. Csak abban az esetben indokolt, ha a láz a gyermeknek levertséget, fáradtságot vagy egyéb kellemetlenséget okoz. Aggódó szülőként sokszor nehéz, de szükséges magunkban tudatosítani, hogy a 39 fokos láz mellett vidám, jókedvű gyerkőcünknek sem kell feltétlenül lázcsillapítót adni.

Teendő lázgörcs esetén:

1. A legfontosabb és legnehezebb feladat szülőként, hogy ne essünk pánikba. Tegyük a gyermeket biztonságos felületre, fordítsuk az oldalára. Fejét óvjuk a sérüléstől, tegyünk alá párnát vagy bármilyen kéznél levő puha anyagot. Semmiképpen se próbáljunk a szájába nyúlni vagy bármit is a szájüregbe dugni! Ezzel megsérthetjük a szájpadot, a nyelvet vagy akár a fogakat is.

2. Mérjük, hogy a roham mennyi ideig tart. Ez nagyon fontos lesz majd a későbbi orvosi vizsgálat során a teendők mérlegelésében. A lázgörcsök nagy része 5 percen belül oldódik. Ha nem szűnik meg 5 perc alatt, azonnal hívjunk mentőt.

3. A lázgörcsöt egyszer átélt gyermekek orvosi javaslatra általában már rendelkeznek görcsoldó kúppal (Diazepam Desitin), mely vényköteles. A kúpot a végbélbe kell nyomni, a farpofákat összefogni, hogy a kúp ne csússzon ki. Ennek elhúzódó görcs esetén van jelentősége.

4. A mielőbbi orvosi vizsgálat elengedhetetlen, akkor is, ha nem első lázas görcsről van szó. Az orvos feladata eldönteni, hogy a láz hátterében feltételezhető-e olyan betegség, ami kórházi ellátást igényel.

Első, nem komplikált lázas görcs esetén általában néhány napos kórházi megfigyelésen kívül egyéb teendő nincs. EEG-vizsgálatra, neurológiai, illetve szemészeti szakvizsgálatra csak komplikált vagy többedszerre előforduló lázas görcs esetén van szükség.

Lázmérés és lázcsillapítás:

A lázcsillapítással kapcsolatos irányelvek részletes ismertetése a jelen cikknek nem célja, az alábbi egy rövid összefoglaló.

Lázmérésre 12 hónapos kor alatt a végbélben történő mérés a legmegbízhatóbb. Mivel a végbélben mért hő a hónaljban mértnél magasabb, így a mért értékből 0,5 °C-ot le kell vonni. Egyéves kor felett jön szóba a hónaljhőmérő használata. A homlok-, illetve fülhőmérő által mért érték nem pontos, használata nem ajánlott.

Gyógyszeres lázcsillapításra paracetamol-, ibuprofen- vagy amidazofentartalmú szerek (kúp, szirup vagy tabletta formában) jönnek szóba. Ne alkalmazzunk egyidejűleg több hatóanyagú szert! A gyógyszerek pontos adagolását illetően mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és a mellékelt adagolási útmutatót, illetve konzultáljunk kezelőorvosunkkal. A javasolt dózist ne lépjük túl, a gyógyszer-túladagolásnak komoly következménye lehet.

Dr. Hidas Dóra

Felhasznált irodalom:

1. Clinical features and evaluation of febrile seizures. Uptodate.com
2. Subcommittee on Febrile Seizures, American Academy of Pediatrics. Neurodiagnostic evaluation of the child with a simple febrile seizure. Pediatrics 2011; 127:389.
3. Millichap JG.. The definition of febrile seizures. In: Febrile Seizures, Nelson KB, Ellenberg JH (Eds), Raven Press, New York 1981.
4. Fever in under 5s: assessment and initial management Clinical guideline [CG160] Published date: May 2013 NICE ) National Institute for Health and Care Excellence
5. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a lázas gyermek ellátásáról  EÜ Közlöny 2011. márc. 29. – 7. szám. 
6. Gyermekek lázas rohamok, Robert J. Bauman, november 17, 2016. Medscape.com7. Lázas görcsök kezelése és prognózisa. Uptodate.com

Lázgörcs és amit a erről tudni érdemes

Az ismeretségi körödben van olyan gyermek, akinek volt már lázgörcse?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!