Mi történik a szemészeti rendelőben?

Mi történik a szemészeti rendelőben? - vizsgálat réslámpával

A gyermekszemészeti vizsgálatok különböznek a többi orvosi rendelőkben történt vizsgálattól.

Itt szükség van a gyermekek és a szülők együttműködésére is. Ebben a cikkben tájékoztatást kívánunk adni a szülőknek a vizsgálat menetéről.

A vizsgálat bármelyik életkorban elvégezhető, nem kell hozzá más csak a hozzáértők türelme, jókedve és tapasztalata.

Az első legfontosabb kérdés mindig az, hogy kell-e időpontot kérni?

Időpont egyeztetés azért szükséges, hogy lehetőség szerint ne 2-3 órát kelljen várni gyerekkel. De minden igyekezetünk ellenére azért kisebb-nagyobb csuszások elő fordulnak. Az osztályon fekvő betegek, illetve az újszülöttek minden esetben elsőbbséget élveznek.

Szemészeti szűrés ambulanciánkon
Helye: Heim Pál Országos Gyerekgyógyászati Intézet 1089 Budapest Üllői u. 86.  A épület I. emelet 125.
Rendelési idő: H-P:  8-16 h között
Időpont egyeztetés: 4599-100/1329 mellék 8-12 h között H-P-ig
A vizsgálat előtt be kell jelentkezni a járóbeteg felvételnél az A épület II. bejáratánál a földszinten.
A regisztrációhoz TAJ kártyára és lakcímkártyára van szükség, beutaló nem kell.

A másik fontos kérdés mindig az hogyan történik a vizsgálat?
Mi történik a szemészeti rendelőben? 

Már az egészen pici gyerekek vizsgálata is lehetséges. A szülő ölében ülő csecsemő szemének vizsgálata pár másodpercet vesz igénybe. Egy komputeres szűrőprogrammal (Plusoptix készülék) képet kapunk arról, hogy szükséges-e további vizsgálatokat végezni.

Vizsgálat pulsoptix-szal
Szemészeti vizsgálatok: Vizsgálat pulsoptix-szal

Ennek menete a következő: A vizsgálat során a gyermek a szülő ölében ül. Az eszköz kb. 1 m távolságból 20 mp alatt felvételt készít. A berendezésen egy mosolygós ábra látható, mely mérés közben hangot ad ki. A két szemet egyszerre méri pupillatágítás nélkül. Ez az eszköz már pici babákat képes bemérni és a dioptria hibát kimutatni. Nemcsak pici babáknál, de nehezen vizsgálható gyermekeknél is igen nagy szolgálatot tesz ez az eszköz.

Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatokat végzünk.

Ilyenkor a vizsgálati módszer alapja a figyelem összpontosítása, ehhez azonban egy asszisztens segítsége szükséges, aki a megfelelő irányba tereli a gyerek figyelmet. A rendelőben nagyon sok játék, plüss állat található. Ezek mind arra szolgálnak, hogy gyorsabban, zökkenő mentessé tegyék a gyermek teljes szemészeti vizsgálatát.

A 3 év feletti gyereknek már el lehet magyarázni, hogy a doktornénivel kukucskálósat fog játszani.Szemeit felváltva letakarja, lámpával szemébe világít. Esetleg nagyítós lámpával (rés lámpa) is megvizsgálja szemeit. Itt a szem anatómiai felépítését ellenőrizzük. A vizsgálat során a kisebb gyermek a szülő ölében ül biztonságos helyzetben.

szemészeti vizsgálatok - vizsgálat réslámpával
Szemészeti vizsgálatok: Vizsgálat réslámpával

A térlátás vizsgálata az úgynevezett Lang teszt segítségével történik. A teszt alkalmas egészen kis gyerekek vizsgálatára. Az 1-2 éves pácienseknek megmutatunk egy kis „képet” és megfigyeljük reakcióit, szemmozgásait, arckifejezését.

A 3 év feletti gyermekek már megnevezik, vagy megmutatják a teszten látható ábrák helyét. A válaszokat elsősorban a térlátás megléte vagy hiánya határozza meg, de az életkor és az intelligencia is befolyásolja azokat.

Takarásos próbával a rejtett vagy a valódi kancsalságot vizsgáljuk. Először az egyik, majd a másik szemet takarjuk el és figyeljük, hogy a takarás után elmozdul-e a szem valamelyik irányba. Ezt az elmozdulást beállító mozgásnak nevezik.
Meg lehet magyarázni azt is, hogy a rendelőben egy ideig sötét lesz, de csak azért, mert a doktornéni csak így látja a gyermekszemét.

A nagyobb gyermekek műszeres vizsgálata a refraktométerrel történik. Ilyenkor a gyermek állát be kell helyezni a műszeren levő álltartóba, ahol kis karácsonyfát fog látni. Itt már szükség van a gyermek együttműködésére is.

Vizsgálat refraktometerrel
Szemészeti vizsgálatok: Vizsgálat refraktométerrel

Mesélhetünk arról, hogy „kártyázni” fog vele az asszisztens. Ez azt jelenti, hogy különböző nagyságú kéz ábrákat (Szurtos Peti kártyákat) fog neki mutatni, melyeket le kell utánoznia.

Az a célunk, hogy ne erőszakként éljék meg a gyerekek a szemészeti vizsgálatot.

Mi a teendő, ha eltérést találtak?

Ha a szűrés során bármilyen rendellenességet észlelünk vagy bármilyen betegség gyanúja merül fel további szakirányú vizsgálatokat (pupilla tágítás) végzünk.

A pupilla tágítás történhet a szakrendelőben, illetve otthon is. Ezt mindig orvos dönti el, melyik módszer a célravezető. A rendelőben történt pupillatágítás alkalmával 2×15 perc csepegtetés után minimum 40 perc várakozás történik. A pupilla tágulása után folytatódhat a vizsgálat, mely után megállapítják a dioptria hibát. Az otthon történt csepegtetés 5 napig tart Atropin szemcseppel. Az Atropin szemcsepp nemcsak a szembogarat tágítja, hanem a szem alkalmazkodó képességét is kikapcsolja, így válik lehetővé a teljes fénytörési hiba mérése.
Amennyiben eltérést tapasztalunk megkezdjük a speciális kezelést.

Jenei Csabáné

A cikk saját gyakorlati tapasztalatok alapján készült.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!