A kancsalság elleni műtét

kancsalság elleni műtét

A szemészeti osztályunkon ápolt betegeink túlnyomó többsége kancsalság ellenes műtét céljából kerül felvételre.

Ezért úgy gondoljuk, hogy érdeklődésre tarthat számot, ha néhány, a műtétekkel kapcsolatos tudnivalót ismertetünk.

A kancsalság ellenes műtétek célja a szemek párhuzamossá tétele, mely által lehetőség nyílik a két szem tökéletes együttműködésére, a két szemben külön-külön keletkező képek egybeolvasztására, a tökéletes térlátás kialakítására. Mivel ez egy bonyolult idegrendszeri folyamat és részben tanult működések egybehangolása, az ilyen jellegű műtéteket ajánlatos az iskoláskor előtt elvégezni. A későbbiekben kisebb esély van a már rosszul rögződött funkciók korrigálására, vagy csak kozmetikai eredmény várható.

A kancsalság oka

az esetek egy részében a távollátás, amikor a szem csak alkalmazkodás révén, vagy úgy sem képes élesen látni. Ez a túlzott alkalmazkodás kiválthatja a szemek összetérítését, azaz befelé térő kancsalságát. Megfelelő szemüveg (gyűjtőlencse) viselése önmagában is megszüntetheti a kancsalságot, ilyen esetben nincs szükség műtétre,

A kifelé térő kancsalok egy része rövidlátó. A rövidlátók szeme túl nagy törőerővel rendelkezik, emiatt távolra nem lát élesen. Ez a szemeket felfüggesztheti a két szem összetérítésének kényszere alól, s kifelé térő kancsalságot eredményezhet. Szemüveg (szórólencse) hordása megszüntetheti ezt az állapotot.

A kancsalság érintheti csak az egyik szemet vagy mindkettőt.

Ez utóbbi esetben a szemek váltakozva kerülnek kancsal állásba. Ezen kívül a szemek állása a függőleges irányban is eltérhet a kívánttól, vagy a kancsalság rejtetten jelentkezik fáradtság esetén vagy az eltakart szemen. Ilyen esetekben az egyébként párhuzamos szemállás csak a szemizmok fokozott munkája révén valósulhat meg. Ezen típusú kancsalok számára prizma (hasábos) hatású szemüveglencse eredményezheti a két szem jó együttműködését.

Sajnos a kérdés nem mindig ilyen egyszerű. Vannak gyermekek, akiknél a szemüveg viselése ugyan jó látóélességet eredményez, de nem szünteti meg, vagy csak csökkenti a kancsalság mértékét. Sok esetben a kancsalság veleszületetten jelentkezik, vagy anélkül, hogy a gyermeknek bármilyen szemüveghibája lenne. Olyan is előfordul, hogy túllátó gyermeknél kifelé térő kancsalságot, rövidlátónál pedig befelé térőt észlelünk. Ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy a kancsalság rendkívül bonyolult kérdés. Igen sok és összetett reflexfolyamat, beidegződés, tanulás eredménye a szemek összehangolt mozgása.

Térjünk vissza az alapkérdésünkhöz: mikor kell operálni?

Kancsalság ellenes műtétet akkor végzünk, ha a kancsalság nem befolyásolható szemüveggel, vagy egyéb konzervatív módszerekkel. Bizonyos esetekben kozmetikai célból is végezhető ilyen műtét.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a műtét csak a szemizmok működését befolyásolja, a szemüveg fénytörési hibát korrigáló hatására nincs befolyással, ezért arra a műtét után is szükség van!

A következőkben ismertetni szeretném a szemizmokon történő beavatkozások lényegét.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szemizmok a szemgolyón kívül tapadnak, és azért nem láthatók, mert a kötőhártya takarja be a kívülről őket. Az izmokon történő műtétek tehát a szemgolyó vagy a látás épségét gyakorlatilag nem veszélyeztetik!

A műtétek két csoportra oszthatók.

Egyesekkel egy adott izom működését erősítjük, míg másokkal gyengíthetjük. Befelé térő kancsalság esetén a szemgolyót befelé húzó izmot kell gyengítenünk, melyet úgy érhetünk el, hogy az izmok rostjainak egy részét átmetsszük, vagy az izmot az eredeti tapadásához képest hátrébb rögzítjük a szem burkán. Ha ez nem elegendő, akkor a szemet kifelé húzó szemizom működését kell erősítenünk: ekkor a szemizomból pár mm-nyi darabot kimetszünk, majd a megrövidített izmot az eredeti helyére varrjuk vissza. Kifelé térő kancsalság esetén a szemet túlságosan kifelé húzó külső egyenes szemizom működését oly módon gyengítjük, hogy az izom tapadását hátrább helyezzük /varrjuk/.A többi izom hatását is hasonló elvek alapján gyengíthetjük, vagy erősíthetjük.

Sokszor felmerül a kérdés a szülők részéről, hogy miért azon a szemen történik a műtét, vagy miért szükséges mind a két szemen a beavatkozás. Hogy egy adott esetben milyen műtétre van szükség, azt a kancsalság minősége és mértéke dönti el, melyet a műtétek előtt gondosan megvizsgálunk.

Táblázatok állnak rendelkezésünkre – ezek részben tudományos számításokon, részben tapasztalati tényeken nyugszanak -, melyek alapján mm-re kiszámítható egy adott izmon történő rövidítés vagy hátrahelyezés mértéke, ill. hogy egy vagy két szemen kell beavatkozni.

A műtéteket igen finom műszerekkel, nagyító segítségével végezzük. Felszívódó varratokkal dolgozunk, így a műtétek után nincs szükség a varratszedésre a későbbiekben.

A kancsalság elleni műtét 1 napos sebészet keretében, előzetes aneszteziológiai vizsgálat után történik, altatásban, előjegyzés alapján. Egészséges gyermekek esetén nem szükségesek laboratóriumi eredmények.

dr. Véghseő Andrea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!