A könnycsatorna veleszületett elzáródása

könnycsatorna elzáródása

A könnycsatorna elzáródása veleszületett rendellenesség.

A magzati életben a könnycsatorna beszájadzását az orr felé egy kis membrán zárja el. Ha nem nyílik meg a járat a születéskor, vagy nem sokkal utána, akkor a könny felgyülemlik a könnyutakban és a pangó könnyben baktériumok telepednek meg, melyek gyulladást hoznak létre.

Súlyosabb fertőzés esetén a könnytömlő heveny gyulladását a szem belső zuga alatti duzzanat, vörös, tömött csomó jelzi, mely azonnali kezelést igényel. Ez legtöbbször az újszülött korban jelentkező tünet. Párakötés, helyi, néha általánosan adott antibiotikumok segítenek a gyulladás tovaterjedésének megakadályozásában. A gennygyülem nyomása sokszor nyitja meg a járatot, de ha ez nem történik meg, akkor szemésznek kell az akadályt megszüntetni.

A leggyakoribb tünete a könnycsatorna elzáródásnak a váladékos, könnyező szem.

Ha ilyenkor antibiotikum szemcseppek adásával próbálkozunk, az csak átmeneti javulást eredményez, a kezelés elhagyásával visszatérnek a tünetek. Ha az antibiotikum váltás sem vezet eredményre, akkor a könnyutak elzáródásra kell gondolnunk. Tény, hogy a járat magától is meg tud nyílni. Ennek érdekében a könnytömlő területének masszírozást is szokták ajánlani. Sokak álláspontja szerint, jobb ha tapasztalt szemész mielőbb megnyitja a járatot. Az állandóan fennálló gyulladás kezelése anyagilag is megterhelő lehet, nem szólva arról, hogy a váladékos szem tisztán tartása, törölgetése plusz teher a szülőknek, de a baba szemhéját is felmarja a genny.

A probléma megoldását a járat szondázása jelenti.

Ez gyermekszemészeti szakrendelőkben, ambulanter történik. Tapasztalt orvos esetén ez néhány perces beavatkozást jelent. Komoly fájdalmat nem okoz a gyermeknek. Inkább a művelet elvégzéshez szükséges fekvő helyzetben történő lefogástól sírnak. A könnypont megfelelő műszerrel történő tágítása után a könnyútba egy hajlékony szondát vezetünk le. Ezzel és az ehhez csatlakoztatott fecskendővel nyomott erős vízsugárral szakítjuk át a könnycsatornát elzáró kis hártyát. Ez egy kis vérzéssel járhat, ami magától megszűnik. Előfordul, hogy a járat fala újra összetapad /akár többször is/, akkor megismételjük a beavatkozást kb. 1 hét múlva. A rendellenesség lehet egy, vagy kétoldali. Igen ritka, hogy 2-3 szondázásnál többször kell beavatkoznunk. Ha sokszori szondázás sem hoz sikert, felmerül a könnyutak egyéb rendellenessége, melyet radiológus segítségével, kontrasztanyagos könnycsatorna feltöltéssel lehet kimutatni.

Ha járat megnyitása több év alatt sem történik meg, akkor legtöbbször nem lehet szondázással eredményt elérni, csak komoly műtéttel, melyek nagy részét el lehetne kerülni a csecsemők korai /legfeljebb néhány hónapos kori/ könnyúti szondázásával.

A HPK szemészeti szakambulanciáján rendelési időben /H-P: 8-16 h-ig/ időpont egyeztetés nélkül, minimális várakozási idővel fogadjuk az ilyen problémákkal érkezőket.

Dr. Véghseő Andrea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •