Veleszületett könnycsatorna elzáródás

könnycsatorna elzáródás

A könnycsatorna elzáródás veleszületett rendellenesség.

A magzati életben a könnycsatorna beszájadzását az orr felé egy kis membrán zárja el. Ha nem nyílik meg a járat a születéskor, vagy nem sokkal utána, akkor a könny felgyülemlik a könnyutakban, és a pangó könnyben baktériumok telepednek meg, melyek gyulladást hoznak létre.

Súlyosabb fertőzés esetén a könnytömlő heveny gyulladását a szem belső zuga alatti duzzanat, vörös, tömött csomó jelzi, mely azonnali kezelést igényel. Ez legtöbbször újszülöttkorban jelentkező tünet. Párakötés, helyi, néha általánosan adott antibiotikumok segítenek a gyulladás tovaterjedésének megakadályozásában. A gennygyülem nyomása sokszor nyitja meg a járatot, de ha ez nem történik meg, akkor szemésznek kell az akadályt megszüntetni.

A könnycsatorna-elzáródás leggyakoribb tünete a váladékos, könnyező szem.

Ha ilyenkor antibiotikumos szemcseppek adásával próbálkozunk, az csak átmeneti javulást eredményez, a kezelés elhagyásával visszatérnek a tünetek. Ha az antibiotikumváltás sem vezet eredményre, akkor a könnyutak elzáródására kell gondolnunk. Tény, hogy a járat magától is meg tud nyílni. Ennek érdekében a könnytömlő területének masszírozását is szokták ajánlani. Sokak álláspontja szerint jobb, ha tapasztalt szemész mielőbb megnyitja a járatot. Az állandóan fennálló gyulladás kezelése anyagilag is megterhelő lehet, nem szólva arról, hogy a váladékos szem tisztán tartása, törölgetése pluszteher a szülőknek, de a baba szemhéját is felmarja a genny.

A probléma megoldását a járat szondázása jelenti.

Ez gyermekszemészeti szakrendelőkben, ambulanter történik. Tapasztalt orvos esetén ez néhány perces beavatkozást jelent. Komoly fájdalmat nem okoz a gyermeknek. Inkább a művelet elvégzéséhez szükséges fekvő helyzetben történő lefogástól sírnak. A könnypont megfelelő műszerrel történő tágítása után a könnyútba egy hajlékony szondát vezetünk le. Ezzel és az ehhez csatlakoztatott fecskendővel nyomott erős vízsugárral szakítjuk át a könnycsatornát elzáró kis hártyát. Ez egy kis vérzéssel járhat, ami magától megszűnik. Előfordul, hogy a járat fala újra összetapad (akár többször is), akkor megismételjük a beavatkozást kb. 1 hét múlva. A rendellenesség lehet egy- vagy kétoldali. Igen ritka, hogy 2-3 szondázásnál többször kell beavatkoznunk. Ha sokszori szondázás sem hoz sikert, felmerül a könnyutak egyéb rendellenessége, melyet radiológus segítségével, kontrasztanyagos könnycsatorna-feltöltéssel lehet kimutatni.

Ha a járat megnyitása több év alatt sem történik meg, akkor legtöbbször nem lehet szondázással eredményt elérni, csak komoly műtéttel, melyek nagy részét el lehetne kerülni a csecsemők korai (legfeljebb néhány hónapos kori) könnyúti szondázásával.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szemészeti szakambulanciáján hétfőtől péntekig 8–16 óra között időpont-egyeztetés nélkül, minimális várakozási idővel fogadjuk a könnycsatorna elzáródás miatt érkező csecsemőket.

Dr. Véghseő Andrea

Fotó:
dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!