A húgyúti fertőzés csecsemő és gyermekkorban

húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés a második leggyakoribb baktérium által okozott fertőzés gyermekkorban.

Az első fertőzés előfordulása az első életév előtt, csecsemőkorban a leggyakoribb. Fiúknál gyakoribb a vesemedence gyulladás egyéves életkor alatt. Az első cystitis, húgyhólyag hurut elsősorban 2-6 éves leányok között jelentkezik. A csecsemőkori húgyúti gyulladásra fejlődési rendellenességek hajlamosítanak, melyek a vizelet szabad áramlását akadályozzák, már a magzati életben. Ez ultrahang vizsgálattal jól látható, már a magzatnál is. Ezért minden olyan újszülöttnek kötelező az ultrahang vizsgálat megszületés után, akinél a magzati életben húgyúti üregrendszeri tágulat volt látható. Vizelet elfolyási akadály 2%-ban fordul elő leányoknál és 10%-ban fiúknál. További hajlamosító tényező a korai mesterséges táplálás, mert az anyatejnek olyan védő hatása is van, mely csökkenti a húgyúti fertőzés lehetőségét.

A bélférgesség, hüvely fertőzés (trichomonas vaginalis), bármilyen gennyes góc, kiszáradás, csökkent nyálkahártya ellenállóképesség szintén szerepet játszhat a recidíváló húgyúti gyulladások kialakulásában.

Az első húgyúti fertőzést 80-90%-ban E. coli baktérium okozza. Ritkábban 10-20%-ban Klebsiella vagy Proteus csoportba tartozó baktériumok szerepelnek kórokozóként. A kevésbé erős kórokozók, mint Enterococcusok, Pseudomonas, Staphylococcusok, Haemophylus influenzae legtöbbször húgyúti fejlődési rendellenesség, funkciózavar esetén okoznak gyulladást.

A kórokozó a véráram útján, vagy a húgycső környékéről feljutva, majd az alsó húgyútakból kerülhet a vesébe.
Vesemedence gyulladás – magasabb húgyutakat, a veseparenchymát érintő gyulladás. Vezető tünete a láz, elesettség, derékfájdalom, kifejezett gyulladásos tünetek, magas vérsejtsüllyedés, CRP pozitivitás, vizeletkoncentrálási képtelenség. Fehérvérsejtek (gennysejtek) megjelenése a vizeletben.

A diagnosztika nehézségei

A csecsemők, kisgyermekek nem panaszkodnak derékfájdalomról, vagy vizelési panaszról.
Csecsemőkorban teljesen tünetszegény lehet a húgyúti gyulladás, de véráram fertőzéssel (szepszis) is indulhat. Ha a csecsemő lázas és a fizikális vizsgálat alapján nem igazolható az oka, mindíg gondolni kell vesemedence gyulladásra is.

Az ismételt vesemedence gyulladás legtöbbször már nem típusosan indul. Tekintettel, hogy a legtöbb húgyúti gyulladás fiatalkorban, csecsemő és kisdedkorban jelentkezik, s nem minden esetben vesszük észre a későbbi nem típusos recidívánál már vesehegesedést is észlelhetünk. A recidíva lehetősége nagy. Egy éven belül 30%, öt éven belül 50%. A fiúknál a recidíva aránya kisebb 15-20 %. Nagyon fontos, hogy azokat a betegeket, akiknél szervi vagy funkcionális okok elősegítik a húgyúti gyulladásokat korán felismerjük, mert a vesepusztulás lehetősége e betegeknél gyakoribb.

Húgyúti fertőzések kezelése – gondozása

Alsó húgyúti fertőzést rövidebb ideig kezeljük, 1-10 napig. Teljes gyógyulás után egy évig alapgondozása indokolt. Havonta és lázas betegségek esetén vizeletvizsgálatot kell végezni. Egy év tünetmentesség után gondozásból fölszabadítható.

Vesemedence gyulladás esetén:

Antibiotikum 1-3 hétig, illetve a tünetek megszűntéig. Tartósabb kezelést kap akinek valamilyen hajalamosító tényezője van. Gyógyulás után gondozás 2 évig. Ha vesenövekedés normális, vese hegesedési jel nincs, krónikus vesegyulladás nem igazolható, gondozásból 2 év után felszabadítható.
Ha szervi vagy funkcionális hajlamosító tényezője is van a betegnek, akkor hosszabb lehet a kezelés, és a gondozási idő is.

A gyermekkori húgyúti fertőzések 20%-ban krónikus vesekárosodás, magas vérnyomás, később terhességi komplikációk alakulhatnak ki. Ezért nagyon fontos a húgyúti gyulladás minél korábbi felismerése és azonnali kezelése, különösen csecsemőkorban, valamint a rizikó csoport kiszűrése.

Prof.Dr. Szabó László

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •