A lázas csecsemő

lázas csecsemő

A láz az egyik leggyakrabban előforduló panasz csecsemő-és kisgyermekkorban, amellyel orvoshoz fordulnak a szülők.

A láz csak kísérő tünet, a szervezet betegséggel szembeni védekezési reakciója.

A láz mértéke nem mindig áll arányban a betegség súlyosságával, különösen igaz ez csecsemőkorban. Sok esetben egy egyszerű vírusfertőzés magas, 39 C fok feletti lázzal járhat, míg egy súlyosabb fertőzés, mint a tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés vagy központi idegrendszeri fertőzés csak hőemelkedéssel, vagy láz nélkül, jellegtelen tünetek formájában (bágyadtság, viselkedés megváltozása, étvágytalanság) jelentkezik. Fontos, hogy a szülő egészséges állapotban is jól felmérje gyermeke viselkedését, reakcióit, hogy minél előbb észlelje, ha valami nincs rendben. Ilyen szempontok lehetnek a táplálkozási magatartás, az alvási, a székletürítési, vizeletürítési szokások, az éberség.

Normál testhőmérsékletről 36-37 C fok között, hőemelkedésről 37-38 C fok között, lázról 38 C fok feletti értéknél beszélünk. A lázmérés legpontosabb és így egyedüli ajánlott formája csecsemők esetében a végbélben történő mérés. Újszülött-és kiscsecsemőkorban más-más értékek adnak okot aggodalomra.

3 hónapos kor alatt a végbélben mért 38 C fok feletti, 3-6 hónapos kor között 39 C fok feletti testhőmérsékletnél kórházi megfigyelés és kivizsgálás válik szükségessé,

melynek része a laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, hasi- és koponya ultrahang) elvégzése.

láz Az 1 hónapos kor alatti korosztály számít különösen veszélyeztetettnek,

az esetükben a kórházi felvétel, kivizsgálás, intravénás antibiotikum kezelés elkerülhetetlen a súlyos bakteriális fertőzés biztonsággal történő kizárásáig. Ha a lázon kívül egyéb tünetet (lobos torok, orrfolyás, köhögés, vizeleteltérés) nem észlel a vizsgáló orvos, lumbalpunctiora (gerinccsapolásra) is szükség van a központi idegrendszeri fertőzés kizárása céljából.

A lázat csecsemőkorban leggyakrabban húgyúti fertőzés, központi idegrendszeri fertőzés, felső-illetve alsó légúti fertőzés okozza. A kórházba érkezéskor minden esetben fizikális vizsgálat, vérvétel, vizeletvizsgálat, a tünetektől függően képalkotó vizsgálat, fül-orr-gégészeti vizsgálat történik.

A húgyúti fertőzés sok esetben tünetszegényen kezdődik, sokszor a láz az egyedüli tünet, valamint előfordulhat étvágytalanság, sápadtság, szúrós szagú vizelet. Csecsemőkorban ezért lázas állapot fellépésekor minden esetben szükség van vizeletvizsgálatra.

Összefoglalva tehát csecsemőkorban, különösen fiatal csecsemők esetében lázas állapot esetén orvosi vizsgálat minden esetben szükséges,

sok esetben elengedhetetlen a kórházi felvétel keretében történő kivizsgálás a súlyos fertőzés kizárására.

Dr. Varga Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!