Mit kell tudni a könnycsatorna elzáródásról?

könnycsatorna elzáródás

Szülőcsoportokban időről-időre előkerül kétségbeesett segítségkérés. A csecsemő szeme könnyezik,
gyulladtnak tűnhet a bőr, a kötőhártya nem piros, inkább halvány.

A magzati életben a könnycsatorna nyílását egy kis membrán zártja el az orr felé. Ez a membrán a születés után kinyílik. Ha ez nem történik meg, akkor a pangó könny nem tud a könnycsatornán át az orr felé
elfolyni.

Ez bizony a könnycsatorna elzáródása.

A pangó könny remek táptalaja a bakteriális fertőzéseknek. Ilyenkor a gyermek szeme váladékos lesz, nagy ijedséget okozva a szülőknek.
Esetenként súlyos fertőzés tüneteit is láthatjuk. A könnytömlő akut gyulladását jól jelzi egy kicsi keményebb csomó kitapintása. A könnycsatorna elzáródása lehet veleszületett is. Ez körülbelül a
csecsemők 5-10%-át érinti. Lehet egyoldali, de érintheti mindkét szemet is. A vezető tünet a folyamatos könnyezés. Ha ezt tapasztaljuk, akkor biztosan el van záródva a könnycsatorna.

Mi okozhatja az elzáródást?

  • veleszületetten alakul ki (fejletlen a könnycsatorna, szűkületek vannak benne)
  • arckoponya/agykoponya fejlődési rendellenességei
  • fertőzés, gyulladás – a szem és az orr fertőzése okozhatja, de akár a könnycsatorna
    elzáródása önmagában is okozhat fertőzést
  • csecsemőkorban ritka, de előfordulhat ciszta vagy daganat is

Segítő csoporttagok teljesen jó szándékkal tanácsolnak ilyenkor sokféle, ma már korszerűtlen dolgot, mint pl. kamillás lemosás, anyatej szembe csöppentése, stb. Ezeket ma már nem használjuk. Az antibiotikum tartalmú szemcseppek időleges megoldást jelentenek, de elzáródás esetén a szemcseppek elhagyása után a tünetek visszatérnek. Viszont érdemes megtanulni mivel tudunk valóban segíteni.


Mi az, amit szülőként tehetünk, hogy elkerüljük a műszeres beavatkozást?


Először mindenképpen érdemes szemésszel konzultálni. Ő tudja megállapítani van-e esetleg fejlődési rendellenesség vagy más egyéb betegség a háttérben. Nézzük meg nem került-e a szembe bármi irritáló anyag, nincs-e sérülés, fertőzés.

A legtöbb könnycsatorna elzáródás 6 hónapos korra megszűnik. Segíthetünk, hogy mielőbb megoldódjon ez a probléma. A könnyutak olykor maguktól is meg tudnak nyílni, de tudunk ebben segíteni is.

Érdemes megtanulni a könnycsatorna-masszázst, mert akár ezzel a technikával megnyitható.
Oktató videót itt találsz: https://www.youtube.com/watch?v=Btm39womfzc

könnyrendszer

Óvatos pici mozdulatokkal érdemes kezdeni és adni időt magunknak, hogy begyakoroljuk a mozgást.
Érdemes gyermekünkhöz megnyugtató, halk hangon beszélni, esetleg dudorászni, vagy halk megnyugtató zenét beindítani. Bármelyik technika megfelelő. Én leginkább a beszédet javasolnám.
Bármilyen kicsi is a gyermekünk mindig mondjuk el neki mit fogunk csinálni. A halk egyenletes beszéd megnyugtató számukra. Az anyai mosoly pedig csodákat tud művelni.

Mi az mire azért mindenképpen ügyelni kell?

Figyelni kell addig is, amíg a terápia meghozza az eredményét a szem körüli bőr védelmére a felmaródástól.

A fertőzött genny savas kémhatása irritálhatja a szem érzékeny bőrét. Ezért nagyon fontos a szem rendszeres lemosása a megfelelő technikával. Ezt nagyon könnyű elsajátítani. Mindig steril vágott gézlapot használjunk. A szem külső részétől indulva a szemzug felé egy határozott mozdulattal letöröljük a váladékot és utána a gézlapot eldobjuk. Nem szabad oda-vissza mozdulatokat végezni, mert a fertőző váladékot szétkenjük. Tilos egyik szem tisztítása után a másik szemnél is használni ugyanazt a gézt.

Vannak azonban kevésbé bátor szülők, akik szeretnék, ha inkább szakember végezné el a könnycsatorna megnyitását.

Ha 6 hónapos kor után is fennáll a könnyezés, akkor érdemes szemészorvossal ismételten konzultálni. Ez a beavatkozás a könnycsatorna átmosása egy vékony szondán keresztüli vízsugárral. A kezelés ugyan kellemetlen, de csekély fájdalommal jár, olykor pici vérzés kísérheti. Viszont érdemes tudnunk, hogy gyermekünket stabilan le kell fognunk és ez adott esetben nyugtalanságot, sírást eredményez. Ez a szülők számára komoly érzelmi megterhelést okoz.

Elképzelhető, hogy egyszeri alkalom nem hoz végleges megoldást, így meg kell ismételni a beavatkozást. Amennyiben többszöri beavatkozás sem segít, úgy további vizsgálatot igényel a kórkép.

Tománé Mészáros AndreaSegíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!