Elsősegélynyújtás, szemsérülés ellátása a szemészeten

szemsérülés

A sürgősségi betegellátás szemészeti szakrendelésünk és osztályunk fontos feladata.

Hirtelen fellépő panaszok, gyulladásos tünetek, vagy szemsérülések esetén soron kívül, előzetes bejelentés nélkül fogadjuk a gyermekeket a rendelőben, rendelési időn túl pedig minden nap ügyeletes orvos áll rendelkezésre.

Kiemelném, hogy a gyermekek igen sokszor másképp reagálnak a szemüket ért sérülésekre, mint a felnőttek. Nem egyszer látjuk, hogy súlyos, a szem burkain áthatoló sérülések elszenvedésekor sem panaszkodnak fájdalomról, vagy éppenséggel eltitkolják, hogy valamilyen éles, veszélyes tárggyal játszottak, illetve kerültek kapcsolatba. Máskor teljesen békés, halvány szemen találunk a szaruhártyába ékelődő idegentestet, s a gyermek panaszmentes.

Ha szülő tanúja a sérülésnek, akkor egyértelmű a helyzet, de előfordul, hogy azért nem viszik a gyermeket orvoshoz, mert az nem jelzett fájdalmat a sérülés után.

Éles, szúró, vágó eszközzel történt sérülés, vagy annak gyanúja esetén a lehető leghamarabb vigyék szemorvoshoz a gyermeket, mert a sebbe kerülő kórokozók fertőzést vihetnek be a szembe, mely ellen minél korábban küzdeni kell.

Különösen veszélyes a növényi részekkel, pl. faággal okozott sérülés, mert a növényeken „tanyázó” vírusok, gombák nehezen leküzdhető gyulladásokat okozhatnak. A sebek műtéti ellátása is annál kedvezőbb, minél kevesebb idő telt el a sérülés és a műtét között.

A sérülés észlelésekor a szülő laza védőkötést helyezhet fel: a csukott szemre gézlapot vagy vasalt, tiszta zsebkendőt tegyen, erre egy csecsemőökölnyi vattagombócot, melyet nyomás nélkül 3 ragtapaszcsíkkal (pl. celluxszal) rögzít az arccsont felől a homlok közepéhez.

Az egyik leggyakoribb sérülés, ha a szembe porszem, homok, rozsdaszemcse, bogárszárny vagy egyéb apró idegentest kerül.

Kisgyermekeknél a „sláger” a hintázás során, a súrlódó függesztő karikákról leváló fémszemcsék szemrésbe kerülése, melyek legtöbbször a szaruhártyába ékelődnek.

Ha a szülő látja a gyermek szemében az idegentestet, ne kísérletezzen annak eltávolításával, mert további sérüléseket okozhat!

Ezek ellátása szakorvosi feladat, s a következők szerint történik. Ha az idegentest a szemhéjak kötőhártyai felszínén van, az a szemhéj kifordításakor válik láthatóvá és bármilyen korú gyermeknél egy mozdulattal letörölhető egy nedves vattapálcával. A szaruhártyába ékelődő idegentestek csak érzéstelenítő szemcseppek adása után, vagy kisebb gyermeknél altatásban távolíthatók el. Magát az idegentestet steril műszerekkel, egy erre a célra szolgáló apró lándzsával, vagy ún. idegentest fúróval emeljük ki. Ezeknek az eszközöknek a látványa félelmet kelthet, ezért nem feltétlenül szoktuk megmutatni a sérültnek, inkább azt hangsúlyozzuk, hogyha nyugodtan tartja a fejét, és egy meghatározott pontra néz, nem is veszi észre, hogy hozzáérünk a szeméhez és néhány pillanat alatt el is távolítjuk az idegentestet. Ezek leggyakrabban fémtartalmú szemcsék, melyek, ha bent maradnak, körülöttük 1-2 nap alatt rozsdagyűrű, illetve gyulladásos udvar keletkezik a szaruhártyán, s ekkor már sokszor maradandó homállyal gyógyulnak, melyek látásromlást okozhatnak.

Gyakoriak még a háztartási balesetek.

Maró hatású vegyszerek, tisztítószerek, festékek szembe fröccsenésekor azonnal bő vízzel kell kimosni a szemet és a lehető leghamarabb szakorvoshoz menni. A lúgos vegyhatású anyagokkal történt érintkezések általában veszélyesebbek, mert könnyebben terjednek a mélybe. Pillanatragasztóval is egyre több baleset fordul elő. Szembe fröccsenéskor szerencsére sokszor a szemhéjak reflexesen összecsukódnak, így a pillaszőröket éri a ragasztó, melyek azonnal összetapadnak, és így védik a mélyebb részeket.

Végezetül a tompa sérülésekről kell szólnunk.

Verekedés, labdajáték, hógolyózás során a szem megütése rendszerint igen fájdalmas. A szem kivörösödése is hamar jelentkezhet és homályos látás is felléphet. Súlyosabb esetben a szem mélyebb részeiben vérzés, vizenyő keletkezhet, esetleg kiszakadhat a látóhártya. Sokszor csak az ütést követő több óra elteltével alakul ki vizenyő a szem ideghártyájában. Ezért kérjük a szülőket, hogy halvány szem, vagy panaszmentesség esetén is vigyék szemészhez az ütést elszenvedett gyermeket. Praktikus tanács szemüveges gyermekeknek, hogy testnevelés órákon, vagy labdajáték közben ne vegyék le a szemüvegüket, mert ha ütés érné a szemüket, azt a szemüveg felfogja, s legfeljebb a keret vagy a műanyag lencse rongálódik meg, de a szemgolyót nem éri el az ütés.

dr. Véghseő Andrea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!