Korszerű CT berendezés a Heim Pál Kórházban – csökkentett sugárterheléssel

korszerű CTA Heim Pál Gyermekkórházba 2015 decemberében energia megtakarítást célzó Európai Uniós pályázat kapcsán új CT berendezést telepítettek.

A 22 éve működő CT osztály életében ez már a harmadik új berendezés (2004 tavaszán érkezett az első egyszeletes GE spirál CT, majd 2005 augusztusában egy akkor nagyon modernnek számító több szeletes GE gépet kaptunk).

Az új Philips Ingenuity 128 szeletes CT készülék a legkorszerűbbek közé számít országos szinten is.

A legújabb sugárredukciós programok, képfeldolgozó szoftverek, betegelhelyezést segítő kiegészítő tartozékok segítségével jelentősen csökkenteni tudjuk a pácienst érő sugárterhelés nagyságát.

A sugárterhelés csökkentése minden életkorú embernél fontos, de különösen a csecsemők és gyermekek esetén kell fokozottan figyelembe venni, mert fiatal osztódó sejtjeik a sugárterhelés káros hatásaira még érzékenyebbek, mint a felnőttek.

új CTCT vizsgálatot gyermekek esetében is a kezelő szakorvos indikációja alapján végzünk, a radiológussal történt előzetes megbeszélés, tervezés szerint. A CT vizsgálat közben a sugárterhelés csökkentése a radiológus orvos és a vizsgálatot végző asszisztensek közös munkája során valósul meg. Nagyon fontos a beteg elhelyezése, megfelelő rögzítése vagy szükség esetén altatása a mozgási műtermékek kiküszöbölésére.
A sugárvédelmi eszközök alkalmazása (kötény, pajzsmirigyvédő) mind a beteg, mind a vizsgálóban tartózkodó segítők (szülő, altatóorvos) számára kötelező.

A CT vizsgálat gyorsasága, elérhetősége miatt súlyosan sérült (traumás) betegek esetén elsőként választandó módszer.

Alkalmas a koponya, mellkasi- és hasi sérülések, csont- és érfejlődési rendellenességek, tüdőbetegségek, egyes gyulladások kimutatására, ortopédiai és fülészeti helyreállító műtétek tervezéséhez, daganatos elváltozások kimutatására, valamint a terápia hatásosságának követésére is.

A vizsgálat elvégzéséhez szükséges a beteg, gyermekeknél a szülő, vagy törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása.

Sok esetben a CT vizsgálat csak kontrasztanyag adásával ad megfelelő információt, hiszen így jól láthatók az erek, a különböző szervek, valamint, az ép és kóros területek jobban elkülöníthetők egymástól.

A vénás kontrasztanyag beadásának feltétele a vizsgálat előtti 4 órás éhezés, ami nem jelent szomjazást is, inni lehet és kell is a jobb véna biztosítás érdekében.

A kontrasztanyagos vizsgálat előkészítéshez hozzátartozik egy friss, vesefunkciós értékeket is tartalmazó laborlelet bemutatása, és cukorbetegeknél a metformin tartalmú cukorgyógyszerek szedésének szüneteltetése vizsgálat előtt és után 48 órán át. Ezeket a fontos, vizsgálatot megelőző teendőket már az időpont egyeztetéskor közöljük a kezelőorvossal, ezért szerencsére egyre ritkábban fordul elő, hogy ezek hiánya miatt nem lehet a vizsgálatot elvégezni.

Altatásos CT vizsgálatra csak akkor kerül sor, ha a csecsemő, vagy kisgyermek mozdulatlanságát életkorból adódóan vagy aktuális állapota, betegsége miatt más módon nem tudjuk elérni. Ennek elkerülésében segíti munkánkat az új CT készülék tartozéka, az un. gyermekbölcső, amely kb. 18 kg-ig megfelelő rögzítést biztosít és segítségével sokszor altatás nélkül is el tudjuk végezni a vizsgálatot.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az életkorának megfelelően tájékoztatott gyermek  nagyon ügyesen közreműködik a vizsgálatnál.

Ha tudja, hogy- Mi fog történni? Mit kell csinálnia? Mennyi ideig fog tartani a vizsgálat? Injekciót kap-e? Anya-Apa bent lehet-e mellette?. A szülők bátorító jelenlétükkel, vizsgálat alatti közreműködésükkel (mesemondás, éneklés, versmondás, stb.) sokat segíthetnek gyereküknek és ezzel a vizsgálatot végző asszisztensek munkáját is megkönnyítik.

új CTA jól sikerült vizsgálat után kisebb ajándékokkal, matricákkal jutalmazzuk a gyerekeket, amit szívesen fogadnak.

Osztályunkon az új CT géphez kapcsolódóan folyamatban van a vizsgáló és előkészítő helyiségek megújítása is. Az előkészítő helységben a falakra és magára a CT gépre már színes matrica-bevonat került, amely barátságosabbá teszi a helyiségeket, segít oldani a gyerekek szorongását.

Molnárné Vasas Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!