Hogyan készítsük elő a gyerekeket röntgen és ultrahang vizsgálatokra?

hogyan készítsük elő gyerekeketA Heim Pál Gyerekkórház Radiológiai Osztályán számos röntgen és ultrahang vizsgálatot végzünk. Ezek közül néhány előkészítést igényel a beteg részéről, mely elsősorban a vizsgálat típusától függ, figyelembe véve a gyermek életkorát is.

Minden vizsgálat előtt nagy segítséget jelent, ha a szülő elmondja a gyermeknek, hogy mi fog történni vele, mert ezzel csökkenthető a szorongása, jobban kooperál, így a vizsgálat gyorsabban elkészül, nem kell a felvételt ismételni.

Egyszerű röntgenfelvétel nem igényel semmilyen egyéb előkészítést.

Ilyen például a csontokról, mellkasról, a test egyéb részéről készült felvétel.

A belső szervek működését vizsgáló eljárások, amikor kontrasztanyag adására is szükség van, előkészítést igényelnek.

kontrasztanyag
Illusztráció

Ezek a vizsgálatok általában előzetes időpont egyeztetéssel történnek a beutaló orvos kérésére, aki ismerteti a szülővel a szükséges előkészületeket is.

A gyomor-bél rendszer vizsgálatát minden esetben éhgyomorral végezzük, mert a folyékony kontrasztanyag, amit a betegnek meg kell innia, csak így tudja hiánytalanul ábrázolni a szervek falát, alakját, működését. Az esetleg bennmaradó táplálék kóros elváltozást utánozhat.
Csecsemők a vizsgálat előtt 3-4 órával ehetnek. Fel kell készülni, hogy a vizsgálat hosszabb időt, akár egy-két órát is igénybe vehet, az indikációtól függően.

Irrigoscopiánál, amikor a vastagbelet töltjük fel kontrasztanyaggal, előzetes béltisztítás, beöntések is szükségesek.

A veseműködést és a húgyúti rendszert vénába adott kontrasztanyag segítségével vizsgáljuk, a gyermeknek ezért éhgyomorral kell érkeznie, majd az injekció beadását követően kell egy pohár szénsavmentes folyadékot (általában teát) innia. Ha a húgyhólyagot vizsgáljuk és a kontrasztanyagot katéteren át juttatjuk be a szervezetbe, a gyermek ehet-ihat a vizsgálat előtt.

Hasi ultrahang vizsgálatra nagyobb gyermekek lehetőség szerint éhgyomorral jöjjenek

(előtte 4 órával ehetnek), de ajánlatos a bő folyadékbevitel tea, víz vagy szénsavmentes üdítő formájában. Anyatejes, tápszeres babáknál csak ritkán korlátozzuk a táplálkozást, egyetlen kivétel a máj, epehólyag vizsgálata, mely csak éhgyomri állapotban végezhető.

Az előkészítés módját az határozza meg, hogy milyen betegséget keresünk.

A gyomorürülést, refluxot csak folyadékkal telt gyomor esetében tudjuk megítélni. Telt hólyag szükséges a vizelet-kiválasztó rendszer, a kismedencei szervek (méh, petefészkek), belek vizsgálatához -akkor jó, ha a gyermeknek már határozott vizelési ingere van-, így ilyen esetben célszerű szénsavmentes folyadékkal érkezni.Az ultrahang a gázokról visszaverődik, így gázosság esetén a vizsgálat igen korlátozott értékű, ezért már előző nap nem javasolt a puffasztó ételek fogyasztása.

Nem közismert, hogy „rágózás” során is sok levegőt nyelünk, ezért a rágógumi sem megengedett.

Sürgősségi betegellátás esetében is gyakran szükséges a telt hólyag az ultrahang vizsgálatoknál, ilyenkor a kezelő orvos dönti el, hogy a gyermeket itathatjuk-e vagy infúzió adásával készítik elő.

A fent leírt előkészületek nagyban megkönnyítik a vizsgálatokat, ezen túl pedig a beteg érdekét is szolgálják, hogy minél hamarabb fény derüljön a keresett betegségre.

Dr. Hajnal Barbara

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!