Mit szükséges levenni a gyermekről röntgenvizsgálat előtt?

röntgenvizsgálat8

A röntgensugár egyik alapvető tulajdonsága az, hogy bármilyen élő vagy élettelen anyagon áthaladva az anyag sűrűségétől, vastagságától függően kisebb-nagyobb részben elnyelődik.

Az átjutott sugár az, amit egy arra alkalmas érzékelő eszköz segítségével rögzítünk, ez alkotja a röntgen képet. Régen a kép megjelenítéséhez röntgenfilmet, napjainkban már detektort használunk, amely digitális formában továbbítja a jeleket egy számítógéphez, annak monitorán lehet a felvételt megnézni és leletezni.

A nagyobb sűrűségű és rendszámú anyagok azok, amelyek a röntgensugár nagy részét elnyelik, tehát a sugárfogó képességük nagy, ilyenek pl. a fémek, nemesfémek, kőzetek, mágnes stb. Azt sokan tudják hogy az ilyen anyagból készült tárgyakat felvétel közben le kell tenni.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a kisebb sugárfogó képességű anyagok közé tartozó tárgyak (pl. a műanyag, a textil, a fa, stb.) is adhatnak esetleg a felvétel leletezésénél halvány, zavaró árnyékot.  /A mellkas röntgenen a jobb tüdőfélre a ruha fémes, gyöngyös díszítése vetül./

 

Röntgenvizsgálatkor a vizsgálandó területet kell teljesen szabaddá tenni.

Mellkas, has, gerinc vizsgálatakor nemcsak a láncot és a fémet tartalmazó ruhadarabot vetetjük le, hanem legtöbbször a többi, a testrészt takaró ruhát is. Erre azért van szükség, mert a textil elfedhet olyan ékszereket, kiegészítőket (pl. piercing, kötés, rejtett gombolás, gyöngyös hímzést tartalmazó alsónemű, de néha még egy vastagabb szövet dupla varrása is, stb.), mely a felvételen megtévesztő árnyékot adhat.

Medence vizsgálatánál szoknyát, nadrágot le kell venni, de az alsónemű legtöbb esetben maradhat.

röntgenvizsgálat

A nadrág gumija látszik a rtg felvételen.

Koponya vizsgálatakor a szemüveg, hallókészülék és fülbevaló mellett értelemszerűen a csatokat is el kell távolítani, de azt már sokan nem értik, hogy miért kérjük a hajgumi kiszedését, és a hajfonatok kifésülését. Ezek bár fémet nem tartalmaznak, mégis a csomóban összefogott hajtincsek sűrűségüknél fogva első látásra sokszor megmagyarázhatatlan árnyékot adnak a képen.

röntgenvizsgálat

A hallókészülék is látszik a felvételen.

röntgenvizsgálat

Fülbevaló rtg árnyéka jól látszik.

röntgenvizsgálat

Fülbevaló rtg árnyéka jól látszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

röntgenvizsgálat

Látható a műköröm fémes vagy gyöngyös díszítése.

 

Végtag és kéz-, lábujj felvételeknél az órát, fém karkötőt, bokaláncot és gyűrűt általában mindenki leveszi, de a bőrből, gyöngyből készült kiegészítőket is el kell távolítani. Amit levetetni nem tudunk, de nagyobb lányokról készült kéz-, és lábujj felvételeken.

Az orvos által felhelyezett kötéseket, fém vagy gipsz rögzítéseket viszont nem távolítjuk el.

Bár árnyékuk látszik a felvételen, a kezelő orvos számára szükséges információ ezzel együtt is megítélhető.

A felvételen nem ábrázolódó, leginkább sugárérzékeny területeket viszont sokszor mi takarjuk le magas rendszámú, a röntgen sugarat át nem eresztő ólomgumi takaróval vagy köténnyel, ezzel védve betegeinket a felesleges sugárterheléstől.

 

Hanczik László


Close
vonzó
Kiket találunk vonzónak?

Régóta ismert, és több tudományos vizsgálattal is megerősítették, hogy a szaglásunk, hasonlóan az állatokhoz, befolyásoljaTovább

ÜGYEKEDJÜNK 1. RÉSZ
Ügyeskedjünk! – Kezdődik az iskola!

Ügyeskedjük! - sorozat Minden család számára pénztárca terhelő hónap a szeptember. Rengeteg kiadással jár aTovább

Close