Gyermekem idegentestet nyelt…

idegentest nyelt
Nincs olyan szülő, nagyszülő aki ne mondaná el a gyereknek naponta százszor, hogy ne vegyen a szájába semmilyen apróbb játékdarabot vagy pénzt, mert az nem étel és baja eshet tőle.

A „nem szabad” felszólítást, ezerszer használjuk, és talán az egyik legtöbbet használt utasítás a „nem esszük meg”,

amikor a gyerek egy olyan dolgot tart a kezébe és halad a szája felé, ami pici és egy cseppet sem tartozik az ehető-emészthető kategóriába.

Ennek ellenére, hiába mondjuk és figyelünk, leleményes gyerekeink már le is nyelték az általunk tiltott tárgyat.
Persze senki nem okolhatja saját magát, nem lehet a nap 24 órájában figyelni és lássuk be a gyerekek kíváncsiságból vagy dacból is képesek ezt megtenni.

Minden intő jelünk ellenére a gyermekünk „megeheti” az idegentestet.

idegentestet nyeltHa a nyelés után a gyermek nem köhög, fuldoklik, nyáladzik, nem veszi nehezebben a levegőt, akkor valószínű, hogy a gyomrába került a tárgy, ami remélhetőleg idővel természetes úton távozik.

Köhögés, fuldoklás, nehezített légvétel, erős nyálfolyás esetén, vagy ha veszélyes anyagú tárgyat nyelt (például gombelem, mágnes, hegyes, éles tárgyak), azonnal forduljunk orvoshoz!

Idegentest nyelés gyanúja esetén, ha kórházba megyünk, az orvosi vizsgálat után, a doktor nagy valószínűséggel röntgen vizsgálatot rendel el. Fontos tisztázni, hogy mit nyelhetett le pontosan a gyermek és mikor.

A nyelhetett le:

azért fontos kérdés, mert nem minden tárgy ad egyformán éles röntgenárnyékot.

A fém tárgyak nagyon szépen mutatkoznak a röntgenfelvételen, de adott esetben egy műanyag tárgy nem biztos, hogy látszik (célszerű, ha van még belőle, azt elhozni, megmutatni.)

Mikor:

idegentestet nyeltezt azért kell tudnunk, hogy hol keressük az idegentestet, az emésztőrendszer melyik részében helyezkedik el várhatóan.
A mellkas és has felvétel először fekvő helyzetben készül, és frissen lenyelt tárgynál a száj régiója is a felvételre kerül, hogy pontos képet kapjunk, merre keressük azt a bizonyos tárgyat. Amennyiben a mellkas területén mutatkozik az idegentest, elhelyezkedhet a nyelőcsőben, vagy a nagyobb légutakban.

Ilyen esetekben azt el kell távolítani altatásban bronchoscopia (légcső tükrözés) vagy oesophagoscopia (nyelőcső tükrözés) során. Ha a tárgy elakad a gyomorban és nem jut tovább a bélrendszerben, vagy anyagánál fogva veszélyt jelent, endoscopos vizsgálattal kell azt eltávolítani.  Ilyenkor a beavatkozás előtt a tárgy helyének pontos meghatározásához röntgenfelvétel készül álló és fekvő helyzetben is, néha kevés kontrasztanyag itatásra is szükség lehet.
Az esetek nagy részében, a lenyelt idegentestek fém vagy fémmel bevont tárgyak, leggyakrabban fémgolyók, pénzdarabok, illetve még az üveggolyó. Az üveget, fémet a gyomor nem képes lebontani, így általában a bélrendszeren végig haladva, pár napon belül távozik a gyerekből. Érdemes az emésztésre rásegíteni és olyan rostban gazdag ételt adni, ami lazítja a székletet, illetve esetenként gyógyszeres segítségre is szükség lehet.

Amennyiben pár nap elteltével sem találtuk meg a székletben a lenyelt tárgyat, orvoshoz kell fordulni.

idegentest nyeltHegyes, éles eszköz, tárgy (például hajcsat, varrótű, gombostű) nyelése esetén, mindenképpen szükséges a kivizsgálás. Ezek nagy része általában gond nélkül pár nap után spontán kiürül, de mivel hegyes végük esetlegesen bajt okozhat, így addig figyeljük a lenyelt tárgy útját, ellenőrizzük a gyermek állapotát, amíg az a belekben tartózkodik.
Lenyelt tű esetében az ap (antero-posterior – szemben) felvételek mellett néha oldalirányú képet is kell készíteni, mert a tű kerülhet olyan helyzetbe, hogy az egyik irányú felvételen nem ábrázolódik.

Hogyan lehet megelőzni, hogy gyermekünk lenyelje az idegentestet?

Próbáljuk azokat a lehető legtávolabb tenni tőlük, például magasra, hogy ne érjék el a számukra oly csábító dolgokat. Csecsemő és kisded korban lévő gyermekek közelében ne hagyjunk apró tárgyakat, játékokat.
Amennyiben a gyermek mégis lenyelt valamit, nem kell rögtön megijedni, pánikba esni. Figyeljük gyermekünket!

Mint már említettem:
köhögés, fuldoklás, nehezített légvétel, erős nyálfolyás esetén, vagy ha veszélyes anyagú tárgyat nyelt (például gombelem, mágnes, hegyes, éles tárgy), azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha bebizonyosodott, hogy lenyelte az idegen tárgyat, minden egyes székletürítést ellenőrizni és a székletet átkutatni kell. A módszerek különbözőek lehetnek, legyen akár gumikesztyűben kutakodás, vagy kis fémdetektor használata, a lényeg, hogy a végén pár nap után megtaláljuk azt, ami néhány napja még ott hevert békésen a játszódobozban, pénztárcában, varródobozban…. és hatalmas boldogság a szülők számára, ha a keresésnek VÉGRE eredménye lesz!

Nagy Mariann

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!