A táplálkozási zavarok biológiai okai

táplálkozási zavarok

Az anorexia és a bulimia a két leggyakrabban előforduló táplálkozási zavar.

Mindkét betegség főleg jobb módú nőkben fordul és általánosan elfogadott nézet szerint a tüneteket az elhízástól való beteges félelem váltja ki. Az anorexiásokra a túlzásba vitt fogyókúra jellemző, amely nagyfokú soványsággal párosul. A súlyos anorexiások 10-20%-a bele is hal a kóros fogyókúrázásba.

A bulimiás nők általában nem kórosan soványak. Jellemző rájuk, hogy hetente több mint kétszer, hatalmas, mohó evészetet rendeznek, majd a hízást megelőzendő hányást, vagy hasmenést váltanak ki maguknál, esetleg erőltetett sportolásba fognak. A legismertebb bulimiás betegek közé tartozott az angol Diana hercegnő, az angol trónörökös Károly herceg volt felesége.

A betegségek gyógyítása nagyon nehéz, legalább 4-6 hónapot vesz igénybe,

sőt anorexiások esetében a rendelkezésre álló kezelések (pl. pszichoterápia, gyógyszerek) gyakran hatástalanok, és ez a beteg halálához vezethet.

Meglepő felfedezést tettek svéd kutatók, amikor anorexiás és bulimiás nőket vizsgáltak.

A vizsgált betegek háromnegyedénél ellenanyagokat találtak a vérükben az agy éhségközpontja ellen. Ezek olyan, a szervezet által termelt anyagok, amelyek hozzákapcsolódnak az agy idegeihez, és ez azt okozhatja, hogy azok nem válaszolnak megfelelően az éhséget szabályozó hormonokra.

Ez két dolgot is jelenthet.

Az egyik az, ha találnak olyan anyagokat, amelyek ezeknek az ellenanyagoknak a hatását elnyomják, azokkal gyógyítani lehetne a betegségeket. A másik, hogy a betegségnek a lelki okok mellett biológiai, sőt genetikai vonatkozásai is vannak és lehet, hogy az úgynevezett autoimmun betegségek közé tartozik.
Ezekben a betegségekben a genetikailag hajlamos emberek szervezete a saját szervei ellen ellenanyagokat termel, ami komoly betegségeket okozhat, mint például a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, vagy a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis).

Korábban ki is mutatták, hogy az anorexiára való hajlam öröklődik, hiszen az közismert, hogy sokan fogyókúráznak, mégsem lesz mindenki anorexiás.

Egy másik magyarázat szerint a lelki alkat, ami öröklődik és ez váltja ki a tüneteket, és az ellenanyagok nem okozzák a betegséget, hanem csak tünetei annak. Ismert ugyanis, hogy az anorexiássá váló gyerekekre általában jellemző, hogy aggódóak, tökéletességre törekvőek, ami azt jelenti, hogy állandó stresszhelyzetben élnek. Az egyik kutatócsoport ki is mutatott az adrenocorticotrop nevű stresszhormon ellen termelődő ellenanyagokat anorexiásokban.

Mindenesetre ezek a kutatások közelebb hoznak bennünket a táplálkozási zavarok megértéséhez és azok gyógyításához.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!