Ejtsünk pár szót a nátháról

nátha

Különösen kedvez a fertőzés terjedésének a környezet hőmérséklet változása –, a hirtelen felmelegedés, lehűlés, a zsúfolt, meleg helyiség, a gyermekközösség.

Nátha esetén elsődleges feladat az orr kitisztítása.

Mit tegyen a szülő?

Ameddig a gyermek nem tud megbízhatóan orrot fújni, a szülő feladata eltávolítani a váladékot. Otthoni körülmények között ezt az erre rendszeresített, patikában kapható orrszívó porszívó segítségével lehet megoldani.

Ennek a menete a következő: először a gyógyszertárban kapható tengeri sót tartalmazó orrsprayvel fellazítjuk a váladékot, majd leszívjuk a gyermek orrát, azután mindkét orrlyukba cseppentünk egy-egy csepp orrcseppet, csak ezután próbáljuk megetetni vagy itatni a gyermeket. Az orrcseppet az orvos javasolja, vagy írja fel receptre.

Nagyobb gyermeket tanítsuk meg a helyes orrfújási technikára: az egyik orrlyukat befogja, a másikat kifújja, majd orrcsepp mindkét orrfélbe. Minden korosztálynál szükséges az orr bőrének védelme a felmaródás ellen.

Milyen kezelésre van szükség?

BA_BH-orrszivasA legfontosabb az előbb említett orrszívás, orrcsepp. Ezen szerek helyes, megfelelő használatával az esetleges szövődmények kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Előfordulhat hőemelkedés láz – ilyenkor az életkornak megfelelő lázcsillapító adása ha szükséges. Antibiotikum adására általában nincs szükség, hiszen a betegséget vírusok okozzák, és az esetleges bakteriális felülfertőződést nem előzik meg.

Törekedjünk a bő folyadékbevitelre – elsősorban anyatej, tea, gyümölcslé, leves formájában. A lakást, a szobát gyakran szellőztessük – ne féljünk a friss levegőtől, a legnagyobb tévhit, az, hogy a gyermek jobban megfázik.
A nátha pár nap alatt szövődmények nélkül gyógyul.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Ha ismételten jelentkező láz, bágyadtság, nyugtalanság, étvágytalanság jelentkezik és a csecsemő a füléhez kapkod, ill. nagyobb gyermek fülét fájlalja, azonnal jelentkezzenek orvosuknál.

Kisded korban gyakori szövődmény a középfülgyulladás.

Nagyobb gyermeknél inkább homlok-, illetve arcüreggyulladással találkozhatunk a nátha után. Erre az orrváladék megváltozott színe (víztisztából sárgászöld, sűrű, tapadós), fejfájás hívhatja fel a figyelmet.

Fokozódó köhögés, légzési nehezítettség, rekedtség arra utal, hogy a fertőzés továbbterjedt a felső, illetve az alsó légutakra. Jelentkezhet hányás, illetve híg széklet a lenyelt hurutos váladék miatt. Ebben az esetben a folyadékbevitelre fokozottan figyelni kell. Gyakran, kis mennyiségű folyadékkal kínálják a gyermeket, olyannal, amit szívesen fogyaszt. A fent említett tünetek jelentkezésekor ismételten keressük fel háziorvosunkat.

Gyuris Réka

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!