Fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel

középfülgyulladás

Fülfájás

Természetes, hogy a fület érintő sérülések, gyulladások fülfájást okoznak, de talán nem is gondolnák a szülők, hogy milyen sok más betegség járhat még hasonló panasszal. Csak néhányat említve, kisugárzó fülfájdalmat okozhatnak a rágófogak betegségei és a garat gyulladásos megbetegedései is. Utóbbira jellemző, hogy a fájdalom főleg nyeléskor jelentkezik. A fülfájás leggyakoribb oka azonban az akut savós vagy gennyes középfülgyulladás.

Az akut gennyes középfülgyulladás egyike a leggyakoribb gyermekbetegségeknek. Iskoláskorig a kisgyermekek legalább 70%-a esik át egy vagy több középfülgyulladáson. Vezető tünet a fájdalom, amely – főleg lefekvéskor – a tűrhetetlenségig fokozódhat, mert a dobüregben felszaporodott váladék a dobhártyát feszülés alatt tartja.
Csecsemőknél, kisebb gyermekeknél gyakran igen nehéz feladatot okoz a szülőnek a vigasztalhatatlan sírás hátterében rejlő okot kideríteni.

Honnan is tudhatják a szülők, hogy a kisgyermeknek a füle fáj?

A gyermekek életkoruknak megfelelően különböző tüneteket mutatnak. Féléves kor alatt főleg éjszakai nyugtalanság, láz, etetési nehézség hívhatja fel rá a figyelmet. A fülkagylóporc megnyomása során jelentkező fájdalom nem utal megbízhatóan a középfül gyulladására, mert a nyugtalan, nyűgös csecsemő egészséges fül esetén is reagálhat sírással a bolygatásra.

Hathónapos kor után a csecsemő az említett tünetek mellett a füléhez kapkodhat. A kisdedkorúak már határozottan jelzik, ha a fülük fáj. A középfülgyulladás minden esetben halláscsökkenéssel jár (ez természetesen csak akkor feltűnő a környezet számára, ha a gyulladás mindkét fület érinti), és gyakran kíséri hányás is. A fertőzést gyakran előzi meg nátha. Csecsemőknél a bukások során az anyatej, tápszer a fülkürtbe jutva idézheti elő a fertőzést. Kiváltó ok lehet még arcüreggyulladás és az orrmandula túltengése.

A fülfájás másik előidézője a főleg nyáron, strandszezonban gyakori külső hallójárat-gyulladás. Ez a betegség igen erős fájdalommal járhat. Előidézésében a hallójáratba került és ott pangó víznek van alapvető szerepe, amely a nyári melegben a hallójárat bőrét fellazítja, és kórokozók számára átjárhatóvá teszi. A bőr alatt szorosan helyezkedik el a csont-, és a porchártya, amelyet a gyulladás szintén érint, ezzel magyarázható a nagy fájdalom.

Mit tehet a szülő, ha gyermekének fáj a füle?

A fülfájás, amennyiben középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás következménye, igen heves, lüktető jellegű, amely – hasonlóan a fogfájáshoz – az esti órákban, lefekvés után, szinte elviselhetetlenné tud válni.

A legfontosabb dolog, hogy a gyermek azonnal kapjon fájdalomcsillapítót.
A lázas gyermekkel először általában a háziorvos találkozik, aki egy egyszerű fülészeti vizsgálattal eldöntheti, hogy a gyermek füle beteg-e.

A középfülgyulladás, a fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek rendszeres alkalmazása mellett az esetek 86%-ában néhány napon belül meggyógyul. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek többsége recept nélkül is beszerezhető a patikákban (pl. Nurofen szirup szájon át vagy Otipax fülcsepp), és jó hatású lehet a lázcsillapító kúp adása is kisebb gyermekeknél. A fájdalom 1-2 nap alatt megszűnik. Olyan esetekben tehát, ahol a fájdalomcsillapító beadása után a gyermek általános állapota megfelelő, elegendő a körkörös fájdalomcsillapítás 4-6 óránként 24-72 órán át. Ebben az akut szakban az antibiotikus kezelés nincs hatással a folyamat alakulására, ezért a 2 év feletti gyermek nyugodtan kezelhető otthonában, a javasolt módon. Ennél elhúzódóbb esetben vagy rossz általános állapot, magas láz, megfelelő dózisú fájdalomcsillapító adását követően is fennálló heves fülfájdalom, továbbá 2 év alatti gyermek esetén indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat.

A fül-orr-gégész igen ritkán a „fülfelszúrást”, szaknyelven paracentézist javasolja. Erre elsősorban akkor kerül sor, ha a láz igen magas, a fájdalom nehezen csillapítható, vagy a gyulladás elhúzódó. Ilyenkor a dobüregben felszaporodott gennyes váladékot lebocsátjuk, amely azonnali állapotjavulást idéz elő. Téves az a hiedelem, hogy a fülfelszúrás után gyakoribb a középfülgyulladás.

Ritkán előfordul, hogy a dobüregben felszaporodott gennyes váladék a fül mögötti csontterületre is átterjed.

Ez már a gennyes középfülgyulladás szövődménye, a csecsnyúlvány-gyulladás, amelynek megoldása műtéti. Ez a komplikáció azonban a korszerű antibiotikumok alkalmazása mellett igen ritka.

A külső hallójárat-gyulladás kezelése a hallójáratba helyezett gyulladáscsökkentő gyógyszerrel átitatott géztamponnal történik, amelyet naponta-kétnaponta cserélnek a gyulladás megszűnéséig. Fontos a kiegészítő antibiotikus és fájdalomcsillapító kezelés is. A betegség megelőzhető a hallójárat fürdés utáni rendszeres, gondos kiszárításával.

Az említett két kórkép mellett meg kell említeni a középfülgyulladás kisgyermekkorban igen gyakori másik formáját, a savós középfülgyulladást.

A betegséget szerózus vagy mukózus váladék átmeneti vagy tartós jelenléte jellemzi a középfülben, amely változó mértékben gátat szab a hangvezetés számára. Fő tünete az enyhe-közepes fokú vezetéses típusú nagyothallás, amely az esetek egy részében fluktuáló jelleget mutat, fájdalom nem kíséri. A középfülváladék ugyanakkor lehet teljesen tünetmentes is. A betegség jelentőségét magas prevalenciája, a tünetekben és a klinikai lefolyásban megmutatkozó nagyfokú variabilitás, a pszichoszociális fejlődésre és később a társadalmi beilleszkedésre gyakorolt potenciális negatív hatása magyarázza. Az iskolás kort megelőzően a gyermekek mintegy 90%-ánál észlelhető bizonyos ideig, leggyakrabban 6 hónap és 4 éves kor között. Az élet első két éve a beszédtanulás szempontjából meghatározó időszak. Tekintettel arra, hogy a savós középfülgyulladás ebben az életkorban a leggyakoribb, elhúzódó fennállás esetén problémát okozhat a beszédfejlődésben, a kognitív funkciókban, később pedig zavarokat a közösségbe történő beilleszkedésben, elmaradást az iskolai teljesítőképességben. Hat éves kor után a betegség előfordulási gyakorisága csökken.

Kialakulásához a fülkürtműködés zavara vezet. Klinikai lefolyásában a spontán javulás, a gyakori visszaesés és az elhúzódó fennállás egyaránt jellemző lehet. A középfül váladékgyüleme többnyire 3 hónapon belül spontán szűnik, ám a kisgyermekek közel 30-40%-ánál visszatérő és 5-10%-ánál több mint 1 éven túl fennáll.

Az elhúzódóan fennálló esetek 5-30%-ában körülírt dobhártya eltérés, ún. retrakciós hámzsák, középfül atelektázia, hallócsontláncolati károsodás, dobhártya perforáció, cholesteatoma alakul ki.

Az időben rendezett rossz fülkürt működés ezt a betegséget megszünteti. Ennek módszerei lehetnek a megnagyobbodott orrmandula eltávolítása, a krónikus arcüreggyulladás szanálása, a ventillációs tubus behelyezése a dobhártyába. Fontos, hogy a szülők időben felfigyeljenek a gyermek esetleges figyelmetlenségére, és forduljanak fül-orr-gégészhez.

Remélem, hogy e pár sor segítségére lesz a szülőknek abban, hogy az itt említett problémával küszködő gyermekek mielőbb megfelelő ellátásban részesülhessenek.

Dr. Csákányi Zsuzsanna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!