Mikor forduljunk orvoshoz, ha gyermekünk füle fáj?

mikor forduljunk orvoshoz

Iskoláskor előtt a kisgyermekek túlnyomó többsége legalább egy középfülgyulladáson átesik. A betegség jellemzője a fülfájdalom és többnyire a láz, amely a szülőkben aggodalmat kelt, ezért igyekeznek mihamarabb orvoshoz fordulni gyermekükkel.

Felmerül azonban a kérdés, hogyan járunk el helyesen, ha gyermekünk füle fáj? Szükséges-e azonnal orvoshoz fordulnunk vagy fájdalom-, és lázcsillapító adása mellett várhatunk a panaszok enyhülésére?

Fontos tudni, hogy a betegség kiváltó tényezője a vírusfertőzés, és a középfülgyulladások közel 90%-a antibiotikum adása nélkül, pár nap alatt magától is meggyógyul. A fülfájás, még ha erősebb is, ritkán tart egy napnál tovább. Ezért, igyekezzünk minél hamarabb fájdalomcsillapítót adni a gyermeknek és azt az első 1-3 napban napközben, szükség esetén éjszaka 4-6 óránként ismételjük. Jó hatásúak a Nurofen és a Panadol készítmények, amelyek a patikában recept nélkül kaphatóak. Hatékony kiegészítő lehet az Otipax fülcsepp, amely a hallójáratba becseppentve szintén fájdalomcsillapító hatású.

Megpróbálkozhatunk helyi meleg (só vagy meggymagpárna) alkalmazásával is. Amennyiben a gyermeknek jólesik, nyugodtan alkalmazzuk, ha tiltakozik, ne erőltessük. Lefekvés előtt mindenképpen adjunk a gyermeknek fájdalomcsillapító hatású készítményt, mert a fülfájás a fogfájáshoz hasonlóan vízszintes helyzetben fokozódik a vénás pangás miatt. Jótékony hatású lehet az ágy fejvégi részének megemelése is ilyenkor.

Amennyiben a panaszok a fájdalomcsillapító ismételt adása mellett enyhülnek és a gyermek megnyugszik, szükségtelen azonnal orvoshoz fordulni. A kisgyermek gyógyulását a mielőbbi ágynyugalom és a szerető szülői gondoskodás segíti leginkább. Elegendő, ha 2-3 napon belül megmutatjuk a gyermeket a háziorvosnak. Ennyi idő után jobban megítélhető, hogy szükséges-e antibiotikus kezeléssel kiegészíteni a gyógyszereket a gyógyuláshoz.

Fontos kiemelni, hogy az utóbbi évek vizsgálatai azt mutatták, hogy akut középfülgyulladás esetén az antibiotikumok adásából származó haszon korlátozott, mert a betegség a gyermekek döntő többségénél minden komolyabb következmény nélkül magától is meggyógyul. Az antibiotikumok használata számos esetben mellékhatással jár. A másik fontos szempont a túlzott antibiotikum alkalmazás miatt emelkedő rezisztens baktériumok száma. Az efeletti aggodalom az eddigi terápiás irányelvek megváltoztatását indította el világszerte és szemléletváltást hozott a betegség kezelésében. Ezekről az amerikai és hazai irányelvek rendelkeznek.

Megemlítendő, hogy ritkán a betegség lezajlása igen heves lehet, és órák alatt a dobhártya „kifakadásához” vezet, amely korai antibiotikum adásával sem védhető ki. Ilyenkor sem kell azonban attól tartani, hogy a betegség szövődményes lezajlású lesz.

Mikor forduljunk minél hamarabb orvoshoz, ha gyermekünk füle fáj?

Két meghatározó tényezőt kell szem előtt tartanunk: a gyermek tüneteit és a korát!

Ha a gyermek a fájdalom-, ill. lázcsillapító ismételt bevételét követően jobb kedvű lesz nincs okunk az aggodalomra.

Mindenképpen forduljunk azonban orvoshoz, ha gyermekünk 2 évesnél fiatalabb és lázas. Ebben a korban középfülgyulladás esetén gyakran az általános tünetek (láz, etetési nehézség, nyűgösség, nyugtalanság) a meghatározóak. Forduljunk orvoshoz akkor is, ha a gyermek 2 év feletti, de láza 39 °C feletti, fülfájása maximális dózisú fájdalomcsillapítóval nem csillapítható vagy fülfolyás jelentkezik.

Milyen tünetek megjelenése hívhatja fel még a sürgősségre a figyelmünket?

Az elesett állapot, aluszékonyság, hányinger, hányás, és fejfájás olyan tünetek, amelyek komplikált középfülgyulladásra utalnak.

Ilyenkor fontos, hogy mielőbb fül-orr-gégész megvizsgálja és megfelelő ellátásban részesítse a gyermeket. Ezekben az igen ritkán előforduló esetekben a beteg kórházi kezelése mindenképpen indokolt.

Amennyiben a szülők sürgősségre utaló jeleket és tüneteket nem észlelnek, a gyermeket nyugodtan tartsák otthon és a fent javasolt ellátási utat kövessék, ahogyan azt a korszerű amerikai irányelvek is ajánlják napjainkban.

Dr. Csákányi Zsuzsanna

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!