Mi a lenőtt nyelv?

lenőtt nyelv

Manapság egyre több szülő szembesül azzal, hogy gyermekének lenőtt nyelve van.

De mit jelent ez valójában? Miért emelkedik a gyakorisága? Vagy csak egy „divatos” jelenségről van szó?

A lenőtt nyelv vagy más néven rövid nyelvfék, de a köznyelvben lepadt nyelv néven is említik (latinul: ankyloglossia, angolul: tongue-tie) egy veleszületett állapot, amelynek oka ismeretlen és gyakran mutat családi halmozódást.

A jelenség során a nyelv alsó felszíne egy úgynevezett kötőszövetes húr (nyelvfék) által a szájfenékhez vagy a fogínyhez rögzül. Ha ez a nyelv alatti kis hártya túl feszes, rövid, azt eredményezheti, hogy a nyelv mozgása korlátozottá válik, a kisbaba nem tudja megfelelően kinyújtani a nyelvét, körbe ölelni azzal az édesanyja mellbimbóját, ezért gyakran alakulhatnak ki szoptatási problémák.

Érdekes megfigyelés, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk fiatal életkorban diagnosztizált lenőtt nyelvű kisbabákkal. Ez azzal magyarázható, hogy emelkedik a szoptatott csecsemők száma a tápszerrel, cumisüvegből tápláltakhoz képest. Míg a szoptatott kisbabáknál viszonylag korán, a cumisüvegből táplált csecsemők esetén gyakran csak a későbbi életkorban derül fény a nyelvlenövésre. Ennek hátterében az áll, hogy a cumisüvegből való szívás során a csecsemő teljesen másfajta technikát használ, mint szopás során, így nem jelentkezik probléma a tápláláskor. Azonban ebben az esetben is a hosszú távú szövődmények kialakulására ugyanúgy lehet számítani.

Milyen típusai vannak a lenőtt nyelvnek?

Négy típusát különböztetjük meg a rövid nyelvféknek: az első két típus a leggyakoribb, és a legkönnyebben diagnosztizálható. Ebben a két típusban a nyelvfék vékony, általában rugalmas. A fogínyen vagy közvetlenül mögötte ered, és a nyelvcsúcson vagy a nyelv hegyétől pár milliméterre rögzül.

A harmadik és negyedik típus során a nyelvfék vaskos, feszes, rostos, kevéssé rugalmas vagy rugalmatlan; a szájfenék közepén vagy a nyálkahártyába ágyazódva helyezkedik el, és főként a nyelv tövét rögzíti a szájfenékhez, ezért ez a két típus sokkal nehezebben ismerhető fel.

baba kéz négy levelű lóherével

Milyen tüneteket észlelhetünk lenőtt nyelv esetén?

Gyakran könnyedén diagnosztizálható a nyelvlenövés, de vannak esetek, amelyek a tapasztalt szakemberek számára is kihívást jelenthetnek. Ha az alábbi tüneteket észlelik a szülők, érdemes szakemberhez fordulni: amennyiben a csecsemő nagyra próbálja nyitni a száját, és a nyelv elülső felszínén szív alakú behúzódás válik láthatóvá. Emellett a nyelv laposnak tűnhet, és a hegye elgömbölyödhet.

Megfigyelhető az is, hogy ha minél nagyobbra próbálja tátani a kisbaba a száját, a nyelv ahelyett, hogy a fogíny irányába és azon túlra mozdulna, inkább visszafelé húzódik.

A lenőtt nyelvű kisbabák gyakran gótikus ívű szájpaddal rendelkeznek, ugyanis a nyelv mozgása formálja a szájpadot, azonban nyelvlenövés esetén ez a mozgás korlátozott.

Azonban az esetek nagy részében csak szoptatási probléma veti fel a letapadt nyelv vagy lenőtt nyelvfék lehetőségét.

Ugyanis a kisbaba ilyenkor a szopás során nem megfelelő technikát használ a tej kinyerésére, amely gyakran ahhoz vezethet, hogy a szoptatás fájdalmas, esetleg bimbósebesedés alakul ki. Ez hosszú távon azt eredményezheti, hogy az anya egyre kevesebbszer szoptatja kisbabáját, amelynek hatására kevesebb tej termelődik. Túltelítődés majd következményes mellgyulladás alakulhat ki, ráadásul a kisbaba súlygyarapodása is elmaradhat a normál ütemtől, amely tápszeres kiegészítéshez, a szoptatás abbahagyásához vezethet.

Miben akadályozhatja az embert a lenőtt nyelvfék?

Amellett, hogy az egyik legfontosabb problémát, a táplálék a szájüregben való továbbítását, a nyelést és az emlőből való szopást akadályozhatja; hosszú távon a hangképzésben, megfelelő fogazatfejlődésben, de akár a fagylalt evésben vagy csókolózás során is problémát jelenthet a lenőtt nyelvfék. Emellett az is megfigyelhető, hogy nyelvlenövéssel élő embereknek szociokulturális téren is akadhatnak nehézségeik, emellett hajlamosabbak az emésztési problémákra is.

 

Hogyan kezelhető a lenőtt nyelv?

A lenőtt nyelvfék megoldása többféle módon lehetséges. A nyelvlenövés típusaitól függően három beavatkozás áll rendelkezésre: a frenulotomia (frenulotomy) hétköznapi kifejezéssel a nyelv felvágását jelenti. Ezen eljárás során a nyelvfék kerül átmetszésre, amely általában nem jár vérzéssel (maximum pár csepp vér) vagy fájdalommal, mivel a nyelvfék ereket, idegeket nem tartalmaz, ezért érzéstelenítésre és varratokra sincs szükség. A beavatkozást követő 10 perccel a kisbabát már meg is lehet szoptatni, siker azonnal észlelhető.

A frenulectomia (frenectomy) nyelvfék átmetszését jelenti, azonban ezen eljárás helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik, és varratokra is szükség lehet.

A Z-plasztika bizonyos típusú nyelvlenövéseknél alkalmazott megoldás, amely egy speciális műtéti eljárás, és altatásban történik, valamint varratokra is szükség van.

A beavatkozásokat megfelelő tapasztalattal rendelkező gyermekgyógyász, fül-orr-gégész vagy sebész végezheti.

Dr. Martonosi Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!